Am citit zilele astea opinii pro și contra camerei alb-negru de la Huawei P9. Review-ul P9 l-am scris deja, dar vreau să vă arăt câteva fotografii și să să discutăm despre camera alb-negru.

Am testat Huawei P9 în cadrul Orange Smartphone Testers. Acesta este ultimul articol din serie.

Cineva spunea zilele trecute că în acest moment camera foto alb-negru este depășită, că este ca și cum te-ai uita acum la un televizor alb-negru. Ei bine, eu nu cred așa ceva și vă pot demonstra că există foarte multă lume care nu crede asta. Fotografia alb-negru este o artă, dacă vreți să vedeți fotografii monocrome de o foarte bună vă puteți uita pe site-ul pasionaților de fotografie. Credeți-mă, fotografia alb-negru este departe de a fi demodată și eu cred că transmite uneori mai multă emoție și mai multă informație decât fotografia color. Da, ochii noștri sunt obișnuiți cu imagini color, dar cred că tocmai din acest contrast câștigă imaginile alb-negru.

Poți face imagini alb-negru și folosind filtrele de fotografie la iPhone de exemplu, am avut câteva imagini, chiar realizate noaptea, care în alb-negru arată excelent. Poți converti imaginile la alb-negru cu o aplicație de editare – Photoshop, VSCO, Pixlr și altele. Dar tot nu este același lucru cu utilizarea unei camere alb-negru.

În cazul Huawei P9 senzorul este monocrom, ceea ce îți dă ocazia să lucrezi cu un aparat foto similar primilor fotografi. Depinde de fiecare cum pune această cameră foto la treabă și ce imagini poate realiza. Specialiștii în tehnologia foto spun că senzorul alb-negru permite atât absorția unei cantități mai mari de lumină, dar și eliminarea zgomotului de imagine creat de senzorul normal când e folosit în modul alb-negru. De-asta imaginile ies altfel.

Sezorul alb-negru și tehnologia camerei foto duale sunt diferite de ceea ce oferă LG G5. Conceptul este diferit, utilizarea este diferită, brandul Leica garantează calitatea componentelor și a fotografiilor. Chiar dacă s-a spus că Leica nu a lucrat efectiv pentru acest smarpthone, conceptul tehnologic din spate și fotografia alb-negru provine de la Leica. Germanii au lansat de anul trecut camere foto care fotografiază alb-negru, pentru cei care sunt pasionați de fotografia monocrom. De-aia zic că există pasionați și există public pentru asta. Leica spune că fotografiile monocrom păstrează mai bine nuanțele, dar în același timp face fotografia să fie mai apropiată de experiența de pe film. De asemenea, pixelii senzorului alb-negru au dimensiuni mai mari decât cei din senzorul color. De aici și ideea că absorb mai multă lumină și se comportă mai bine în condiții de lumină slabă.

Vreau să vedeți imaginile de mai jos și să răspundeți la întrebarea:
– vă plac fotografiile alb-negru? credeți că mai sunt de actualitate sau nu?