M-am numărat printre cei care au testat Orange Smart Home, soluția pentru casă inteligentă oferită de operator, acum disponibilă tuturor doritorilor. În luna decembrie, când am primit ditamai pachetul plin cu dispozitive, mă gândeam cu groază oare cum am să reușesc eu să le pun cap la cap.

Orange Smart Home 2 (15)

Am descoperit că totul a fost extrem de simplu și intuitiv, am setat sistemul din câteva click-uri, câteva conexiuni de cabluri și câteva opțiuni bifate pe ecran. Mă temeam apoi că poate sistemul va fi plicticos, sau poate mă va stresa cu mesaje, devenind prea intruziv. Nu a fost cazul, totul este setat ok, iar singurul mesaj care s-a repetat a fost legat de întreruperea serviciilor de internet, moment în care unitatea centrală se conectează pe un SIM de date la rețeaua Orange.

Dar să trecem în revistă câteva idei, concluzii și păreri privind tehnologia smart home și viitorul inițiativei.

ads

Orange Smart Home (26)

Concluzii privind casa inteligentă

Mi se pare o soluție utilă în primul rând pentru confortul personal. Odată că ai o instalare extrem de simplă, pe care o faci urmând un tutorial în limba română, în câțiva pași simpli. Nu e nevoie de un specialist care să vină la tine în casă, nu te temi că a făcut altcineva setările și că ar putea avea acces la informații. Tu setezi totul cap-coadă și este extrem de simplu.

Apoi, mi se pare o soluție utilă pentru că, odată instalat sistemul, te ține tot timpul la curent cu ceea ce se întâmplă acasă. Poți seta diverse scenarii de lucru, cum v-am povestit aici. De exemplu, dacă ești plecat și senzorul de ușă detectează mișcarea, se poate înregistra imagine cu ajutorul camerei video. De asemenea, dacă nu e nimeni acasă, nu aveți animale și senzorul de mișcare detectează ceva, se poate declanța filmarea. Oricum e bine că în aplicație poți vedea imagini live de acasă. Ai senzor de apă sau de fum, deci stai liniștit. Spunea cineva că este plictisitor dacă nu se întâmplă nimic. Din contră, crede-mă, este foarte bine dacă acasă nu se întâmplă nimic, te poți ocupa liniștit de treburile tale. Din contră, dacă se întâmplă ceva, odată că știi exact ce este, apoi chiar poți vedea în anumite situații ce se întâmplă.

Dacă se întrerupe conexiunea de Internet utilizată acasă, unitatea centrală știe să se conecteze cu ajutorul unei cartele SIM Orange. Eu am primit notificare de câte ori s-a deconectat de la fibră optică, când a pornit SIM-ul și ce s-a întâmplat între timp.

Orange Smart Home 2 (14)

Merită sau nu merită?

Din punctul meu de vedere, sigur că merită. Îmi place să știu în orice moment ce se întâmplă acasă, chiar dacă sunt plecat din țară. Eventual pot suna pe cineva să intervină dacă apare ceva. Cred că principalul gadget din colecție rămâne camera video, chiar dacă toți senzorii sunt utili în fond. Îmi place cum arată dispozitivele, se încadrează perfect în orice living modern. Am rămas încântat de ușurința cu care se setează sistemul și de faptul că nu m-am lovit de erori.

Prețurile mi se par foarte ok, comparat cu orice alt sistem smart-home disponibil pe piață. Este necesar un abonament, e drept, SIM-ul de date mobile include notificări nelimitate pe e-mail și SMS și acces la aplicația Orange Smart Home, iar abonamentul lunar coostă 15 euro, este pe o perioadă de doi ani. La fel, senzorul de ușă/fereastră costă doar 29 de euro, cel de fum, inundație, mișcare sau priza inteligentă costă 39 de euro fiecare, iar camera WiFi costă 69 de euro.

Mai multe detalii despre ofertă și despre tehnologia Orange Smart Home găsiți și pe site-ul oficial.