Am instalat acum trei săptămâni soluția Orange Smart Home și de-atunci monitorizez ce se întâmplă acasă și am câteva soluții la îndemână pentru diverse probleme. Aplicația mobilă este utilă, iar notificările sunt instant. Sistemul online este simplu de accesat și explicat pe înțelesul tuturor. Hai să detaliem fiecare avantaj în parte.
Aplicația mobilă și alertele
Am instalat între timp aplicația mobilă pentru iOS, care se instalează cu ajutorul Testflight și necesită o aprobare suplimentară din partea Orange. Apoi ai acces și pe iPhone sau iPad la aceleași funcții ca și pe aplicația mobilă pentru Android.
Datorită ritmului rapid al vieții moderne, deseori alergăm spre birou uitând diverse chestii acasă. Numai eu știu de câte ori a trebuit să mă întorc din drum și să pierd 40 de minute pentru că mașina de călcat fusese uitată în priză. În majoritatea cazurilor nu era în priză, dar teama exista, mai ales după ce am văzut o priză luând foc. Apropo, nu cumpărați electronice foarte ieftine din China. Sau dacă le cumpărați, nu le lăsați nesupravegheate în priză, măcar la primele utilizări. Sau, mai bine, utilizați o priză smart.
Folosind priza smart inclusă în Orange Smart Home la mașina de călcat, am salvat timp și am scăpat de un stres. Odată că știu mereu dacă e deschisă sau închisă. Apoi, am setat ca scenariu, dacă sunt plecat de acasă să se închidă automat. Vă povestesc mai jos despre scenariile astea.
La fel de util mi se pare senzorul de inundație, pe care l-am plasat în baie. Ar fi util să ai câte un senzor de gen lângă fiecare calorifer. Am văzut o dată un calorifer care a explodat și a inundat o cameră. Covorul plutea, a fost scary. În cazul unei alerte poți veni mai repede și poți salva ce nu s-a udat încă. Dacă afli abia seara, ai șanse ca apa să ajungă la vecinii de jos și vei avea de plătit mai mult. La fel se poate întâmpla dacă se defectează mașina de spălat și dă apa pe afară. Am auzit povești interesante. Mi se întâmplă și mie să pun mașina de spălat și apoi să plec de acasă. Mai bine să ai o alertă rapidă când este cazul.
La fel cu senzorul de fum, pe care l-am pus în bucătărie. Dacă vezi alerta la timp poate nu se arde mâncarea de tot. Senzorul de ușă/fereastră l-am pus la intrare. Mi-ar mai trebui și pentru ușile de la balcon. De asemenea, e foarte util senzorul de mișcare care se activează când pleci de acasă. Poți seta din scenarii să filmeze automat dacă este detectată mișcarea. Asta, evident, dacă nu ai animal de companie sau păsări, pentru că altfel vei primi sute de alerte și vor ajunge să te dispere.
Cum spuneam, senzorii sunt bine făcuți, arată SF și se potrivesc foarte bine în orice apartament modern. Sigur, ei își fac treaba indiferent de tipul de mobilă avut, chiar și în camera de cămin. Dar pentru cei atenți la detalii, designul este important. O altă funcție utilă este alerta legată de faptul că senzorul a fost mutat din loc. Dacă întâmplător cineva dă peste senzori și îi mută, vei afla imediat. Alertele sunt instant și pot veni pe email sau prin SMS chiar.
Scenarii de lucru
Pagina web din care controlezi sistemul – sau aplicația mobilă – include în mod standard patru moduri de lucru imaginate de realizatori. Atunci când ești acasă, când n-are rost să monitorizezi mișcarea și să filmezi, modul noapte care ar trebui să fie diferit de cel de zi, cel când ești plecat pentru scurt timp sau modul de vacanță. Aceste moduri pot fi completate inteligent de scenariile despre care vorbeam mai sus. Vedeți la galeria de poze câteva idei de scenarii, iar oricine poate seta propriile scenarii de lucru foarte-foarte ușor, interfața este simplă și doar câteva click-uri vă permit să setați sistemul.
Eu am setat următoarele scenarii, care se pretează la întâmplările și experiențele mele. Întâi, priza inteligentă. Dacă modul este Plecat de acasă și priza este activă, să fie automat închisă. Așa cum vă spuneam, e mai bine să știi că e stinsă complet decât să ai probleme ulterior. Al doilea scenariu este legat de senzorul de mișcare și implică de asemenea să fiu plecat. Dacă senzorul detectează mișcare, atunci camera video trebuie să filmeze automat, să vedem care a fost cauza. Poate a intrat cineva în casă în timpul ăla? De-aia camera video e bine să fie plasată spre ușă, să surprindă cât mai bine figura, dacă este posibil. Am mai setat să trimită notificări imediat ce detectează inundație sau fum.
Limita este doar propria imaginație. Personal îmi place faptul că pot să știu în orice moment dacă se întâmplă ceva de gen acasă. Îmi place să pot interveni imediat dacă este cazul și dacă pot ajunge, iar dacă nu, tot e bine să știu, poate pot să anunț pe cineva în timp util sau pot suna la administrație să cer oprirea apei pe scară. În ritmul vieții moderne din oraș, casa smart este cel mai bun lucru care se putea întâmpla. Îmi place Orange Smart Home și aș vrea să văd mai multe accesorii și mai multe moduri de lucru smart. Aș vrea să controlez toate prizele de la distanță, aș vrea să știu ce mai am în fridiger, aș vrea să pot seta cafetiera să-mi facă un expresso înainte să intru pe ușă. Și cred că în direcția asta va merge tehnologia. Ceea ce este un lucru bun.
ai idee ce tip de baterie au senzorii și cam cat ține?
 
Sunt mai multe feluri, cel de ușă are ER14250 ), cel de miscare are CR123A (http://www.e-acumulatori.ro/cr123a), oricum, nu sunt baterii obisnuite si tin destul de bine, sunt între 81% și 100%. Ce mai slabă e la senzorul de inundație, aia a ajuns la 81% în trei săptămîni.