La fix patru ani după primul meu test cu un headset Plantronics am avut ocazia să testez niște căști Bluetooth similare de la MobileDirect.ro. Plantronics Voyager Legend pare chiar varianta actualizată a modelului testat din 2011, sunt multe similitudini și în același timp tehnologia s-a îmbunătățit enorm.

Plantronics Voyager Legend  (9)

Nu sunt un fan al căștilor Bluetooth, mi-a plăcut de exemplu ideea căștilor Gear Circle, dar căștile Samsung au sunet foarte prost. Pe de altă parte am văzut și căști Bluetooth care nu s-au conectat deloc sau care nu puteau să mențină constantă conexiunea la smartphone. Totuși, Plantronics Voyager Legend sunt altfel.

Pro și contra Plantronics Voyager Legend

Mi-a plăcut foarte mult:
– realizarea compactă și finisaje premium;
– calitatea sunetului este excelentă;
– stau bine în ureche;
– se conectează rapid și mențin legătura;

Rămâne de discutat:
– prețul este de vreo 300 de lei;
– trebuie să nu uiți să le încarci;

Experiența cu Plantronics Voyager Legend

Nu sunt un fan al căștilor Bluetooth din mai multe motive. În general, pentru că există probleme de conectivitate, pentru că trebuie încărcate continuu, pentru că au o calitate slabă a sunetului, pentru că sunt incomod de utilizat. Tot la modul general, prefer căștile stereo, pe care le pot folosi și pentru a asculta muzica favorită. Practic, ca utilitate și comoditate sunt mai bune căștile cu fir, dar au și ele limitările și problemele lor.

Plantronics Voyager Legend au câteva atuuri interesante, cel mai important fiind calitatea sunetului. Totuși, fiind o cască pentru o singură ureche nicio șansă să fie folosită pentru muzică. De asemenea, are un sistem de încărcare magnetic, interesant și cool, dar dacă ai pierdut mufa de încărcare va fi foarte greu să găsești ceva similar. E drept, s-au gâdit la asta și au făcut un sistem să o prinzi ca pe un breloc. Dar în același timp puteau să pună o dublură în pachet, nu cred că ar fi crescut prețul atât de mult.

Apoi, dispozitivele precum Gear Circle mai au un avantaj față de casca Plantronics, sunt ușor de ținut la gât când nu folosești căștile, pe când Voyager Legend trebuie să-l pui undeva în buzunar, în mașină, cu riscul de a-l pierde pentru că este mic și compact.

Lăsând la o parte problemele, Plantronics Voyager Legend este un accesoriu foarte ok. De la prima pornire s-a conectat rapid la iPhone 6 Plus și a fost din prima “împerecheat” cu telefonul, fără alte coduri, fără alte apăsări de butoane. De asemenea, nu am avut probleme de comunicare și nici nu s-au desincronizat după ce a fost închisă casca. Cu alte cuvinte majoritatea problemelor pe care le reproșez căștilor Bluetooth nu sunt valabile și pentru acest model.

Este bine construit, n-aș spune tocmai ergonomic, dar se pune ușor pe ureche și stă bine. Cea mai mare problemă a lui este slaba rezistență la vânt, alte modele sunt construite astfel încât să elimine fâșâitul de la vânt. Deci pentru bicicletă nu este cea mai bună variantă, dar pentru mașină e foarte bun.

Vorbeam de muzică mai devreme, însă căștile nu sunt doar pentru asta. Pentru apeluri telefonice, pentru ascultat podcast-uri sau cărți audio, este foarte ok și modelul Plantronics. Autonomia a fost destul de ok, deși este cu mult sub cea de la Gear Circle. Plantronics spune că rezistă la 7 ore de utilizare, dar n-am avut ocazia să vorbesc atât de mult sau să ascult diverse pentru timp îndelungat. Rămâne de văzut și am să editez articolul după ce văd cum stă la capitolul autonomie.

Una peste alta este un accesoriu premium, bine făcut, care răspunde unei nevoi clare: la volan trebuie să ai căști Bluetooth și nu să ții telefonul la ureche, cum fac mulți șoferi la ora actuală.

Concluzii

Plantronics rămâne unul dintre cei mai mari producători de accesorii Bluetooth și are unele din cele mai bune căști Bluetooth din lume. Dacă vă doriți un model care să fie funcțional și să aibă sunet bun și autonomie bună, vă recomand Plantronics Voyager Legend.

Galerie foto