UPC a prezintat oficial câștigătorii celei de-a doua ediții a concursului Tech School, despre care v-am scris în ultimul an de mai multe ori. Sunt foarte multe proiecte interesante, românești, făcute de pasionații de tehnologie. Dau câteva exemple: robotul care se poate scufunda la o adâncime mai mare decât cea la care un om rezistă sub apă,  enciclopedia accesibilă printr-o interfață vocală, gadgetul care localizează accidentele… Sunt doar câteva idei înscrise pe platforma Smart Nation.

smartnation

Competiția de proiecte Tech School a avut anul trecut premii în valoare totală de 25.000 de euro. Patru idei de proiecte câștigătoare a primit bugetele necesare implementării, iar o a cincea idee i-a adus inventatorului un loc la conferința globală TED Youth 2014.

La categoria 11-14 ani, două proiecte care au impresionat jurații și au obținut cele mai multe voturi: VoicePedia HelpDesk, realizat de Cristina Braga din Mediaș, și Arduino GPS, ai cărui autori sunt Sebastian Darmaz și Laurențiu Ciobanu, ambii din Târgoviște.

La categoria 15-19 ani, proiectul câștigător îi aparține lui Iulian Lazăr (17 ani) din Constanța, recompensat cu 7.000 de euro. Este vorba despre Robotul subacvatic ROV1.0.

La categoria 20-24 de ani proiectul care s-a detașat este H.A.A.L (Human Accident Alert and Locator), un gadget de mici dimensiuni, care propune localizarea accidentelor în mod autonom.

Ideea unui joc tactic, pe ture, cu un sistem de definire a caracterului și a abilităților personajelor – The Call of Syox – i-a adus lui Alexandru Bîrzanu (22 de ani), din Iași, premiul special din partea Juriului, constând în participarea la conferința globală TED Youth 2014.

Tech School este o competiție pe 5 arii ale tehnologiei – gaming, robotică, digital media, aplicații și astronomie.

Peste 400.000 de pasionați de tehnologie au interacționat pe platforma online Smart Nation  în primele 6 luni de la lansare. Site-ul UPC are o comunitate activă de 5.000 de utilizatori, care au generat peste 230 de proiecte în concursul Tech School.