Am încercat să răspund la întrebarea ce este 5G, dacă este tehnologia periculoasă cum zic unii și am făcut teste 5G pe rețeaua mobilă Orange România.


Am testat 5G pe modelul Samsung Galaxy S10 5G împreună cu noul ceas Samsung Galaxy Watch Active 2, în cadrul programului Orange Smartphone Tester.

Disclaimer: sunt păreri personale bazate pe ceea ce am testat și am citit pe tema asta. Nu o luați ca pe vreo cercetare științifică sau studiu profesionist.

Ce este 5G

Tehnologia 5G reprezintă următoarea generație de tehnologie mobilă, care va asigura comunicații mai bune la un nivel superior 4G. Așa cum s-a lansat WiFi 6 ax sau Bluetooth 5.0, acum telefonia mobilă trece la o nouă generație. 5G va afecta în primul rând economia, pentru că va deschide calea spre un unviers Internet of Things (IoT), cu mașini autonome, cu dispozitive conectate permanent, cu fabrici automatizate și așa mai departe. Dar există utilizări interesante și pentru consumatori.

Acoperirea 5G este limitată deocamdată în câteva locuri din marile orașe. Din ce am testat eu, la ora actuală cea mai mare acoperire o are Orange România. La ora actuală, serviciile 5G sunt oferite pe spectrul actual de frecvențe și de aceea performanțele tehnice nu sunt maxime. Abia anul viitor în România va fi o licitație pentru spectrul de frecvențe necesar tehnologiei 5G și apoi vom putea vedea încet-încet o acoperire reală în creștere pentru această nouă tehnologie.

Totuși, chiar și acum am prins viteze de download foarte mari, între 250 și 750 Mbps, ceea ce mi se pare uimitor. Acum câțiva ani nu am fi crezut să avem așa ceva pe telefoanele noastre, fără niciun fir. Trebuie însă să vă avertizez că acest gen de servicii va permite transferul rapid a unor cantități mari de date și trebuie să fiți siguri că aveți în abonament suficienți GB de date pentru a evita costurile suplimentare.

Astfel cu serviciile 5G poți descărca un film de mari dimensiuni la calitate bună în doar câteva secunde. Iar fișierele video 4K realizate cu telefonul mobil se vor putea transfera pe YouTube sau în cloud mult mai rapid. Dar totul va depinde de viteza cu care va fi extinsă acopeirea serviciilor.

Este periculoasă tehnologia 5G?

Nu există nicio dovadă concretă. Un studiu din anii 2000 arăta că e microundele pot afecta negativ celulele din creier. Dar alți cercetători mai deștepți decât noi spun că nu s-a ținut cont de faptul că undele micro (microwaves) nu penetrează pielea și oasele. Și nu prea penetrează obiectele deloc. De-asta e nevoie de multe emițătoare, pentru că nu au putere.

Este 5G periculoasă pentru mediu? Nu prea cred. Fiind o tehnologie similară cu ceea ce există astăzi nu prea pare să afecteze cumva special mediul. Totuși, putem cere operatorilor să facă gesturi responsabile pentru a plăti cumva un eventual impact de mediu. Le putem cere să planteze copaci. Nu prea putem renunța la cele mai noi tehnologii pentru că afectează cumva mediul. Nu renunțăm la mașini, la bateriile electrice, la electrocasnice – doar pentru că ele au un efect asupra mediului. Din contră, obligăm brandurile să fie mai responsabile. Suntem mai responsabili noi.

Teste 5G la Orange

Am testat până la ora actuală toate rețelele 5G active în România, dar am fost impresionat de acoperirea Orange 5G. Sigur, mai e de lucru și mai sunt zone unde apare 5G dar are viteze mai mici, însă am mers prin cel puțin 3 sectoare diferite din București și apare peste tot 5G și merge la viteze maxime. Nu am atins 1.2Gbps, dar uneori a sărit de 700 Mbps, ceea ce de asemenea este un record. Puteți verifica și voi acoperirea Orange pe site-ul operatorului, selectați acolo 5G dacă e.

Problema de upload rămâne, atingi 12-15-20Mbps, dar nu este de nivelul 5G pe care l-am experimentat în Europa occidentlă. Am atins și depășit 1.2 Gbps donwload și 150Mbps upload în Germania pe o rețea 5G. Dar este adevărat, la noi nu a fost eliberat încă spectrul 5G, echipamentele actuale funcționează pe spectrul deținut deja de operatori, ceea ce limitează cumva performanțele obținute. Abia anul viitor va fi licitația pentru spectru și vor urma rețele 5G cu acoperire mai mare și performanțe mai bune.

Vedeți mai jos și restul de teste 5G realizate.

Despre Number Share și alte servicii Orange

Cu serviciul Number Share de la Orange poți folosi același număr pe smartphone-ul tău Samsung și pe smartwatch-ul compatibil. Astfel, e mult mai simplu să efectuezi sau să primești apeluri și mesaje pe toate device-urile tale preferate. Atunci când apelezi sau trimiți un mesaj de pe un smartwatch, destinatarului îi este afișat numărul tău de telefon, setat ca număr principal, indiferent dacă ai sau nu smartphone-ul în apropiere.

Poți acum să testezi gratuit serviciul Number Share, timp de 3 luni. După perioada de test, va fi tarifat cu 2 €/ lună, TVA inclus, pentru fiecare ceas asociat. Eu testez acest serviciu împreună cu smartwatch-ul Samsung Galaxy Watch Active 2 4G și revin curând cu impresii. Puteți vedea mai jos în clip despre ce este vorba:


Pe lângă Number Share, Orange mai are și alte servicii oferite în exclusivitate. De exemplu, este primul operator telecom din România care oferă clienţilor săi acces la tehnologia eSIM. Această tehnologie este acum doar pentru telefoane Apple compatibile. Prin eSIM clienții se vor putea conecta la rețeaua mobilă Orange simplu și rapid, fără a mai avea nevoie de cartelă fizică. De asemenea, utilizatorii vor putea instala mai multe numere de telefon pe un singur dispozitiv mobil, oferindu-le astfel posibilitatea utilizării lor alternative, în funcţie de context şi nevoi.

De asemenea, din primăvară clienţii Orange România se pot bucura în premieră de o experienţă superioară în timpul apelurilor 4G. Noua tehnologie HD Voice Plus îmbunătățește calitatea convorbirii, oferind un sunet mai bogat, mai clar și mai natural prin utilizarea unei game de frecvențe audio dublă faţă de apelul 4G clasic. Noua tehnologie, denumită în mod tehnic EVS (Enhanced Voice Services) crește calitatea apelurilor 4G, reducând în acelaşi timp zgomotul de fundal. EVS este disponibilă doar pentru apelurile realizate între terminale compatibile cu noua tehnologie. Aceasta nu necesită activări suplimentare fiind disponibilă tuturor clienţilor care efectuează apeluri 4G, atât abonaţi cât şi utilizatori de cartele PrePay, cu telefoane compatibile HD Voice Plus.

Concluzii

Tehnologia 5G reprezintă următorul pas în evoluția tehnologiei mobile celulare, iar performanțele sale sunt maxime. Chiar dacă este un instrument mai mult pentru companii și aduce beneficii în special IoT și mașinilor autonome, tehnologia 5G va fi apreciată și utilizată intens și de consumatori. Fie și numai pentru vitezele maxime atinse. Deși acoperirea este relativ limitată la câteva orașe acum, acoperirea Orange s-a dovedit foarte bună și am putut testa serviciile cam peste tot în București.

Galerie foto