Ce este bitcoin, noua vedetă a lumii financiare? Sunt câteva întrebări la care răspund în acest articol: ce este bitcoin? Cum se cumpără și cât costă? Este bitcoin o bulă sau nu este? Cum se calculează valoarea și cât este un bitcoin în lei sau euro? De ce variază cursul atât de mult? Mai merită minat pentru bitcoin astăzi? Ce poți face în România?
Foto: © Jan Lievens | Dreamstime & © Ruletkka | Dreamstime
Site-ul oficial pare să fie bitcoin.org și are o serie de informații utile pentru oricine este interesat.
Sumar:
- – Ce este bitcoin?
- – Principalii concurenți
- – Este o bulă sau nu?
- – Cum afli cât costă
- – Bitcoin Românuia: ce poți face
- – Concluzii
Sumarul articolului:
Ce este bitcoin?
Bitcoin este o monedă virtuală (eng. cryptocurrency), practic o monedă virtuală care se poate schimba în bani reali, care nu este guvernată de vreo instituție sau autoritate și a cărei valoare este dictată doar de cererea din piață. Teoretic sună foarte bine, la fel de bine cum sună orice înșelăciune sau țeapă atunci când nu ai toate informațiile necesare. Nu spun că este o țeapă, nu am autoritatea sau informațiile necesare. Spun că seamănă cu o țeapă și este foarte greu să ai încredere în așa ceva. Pe de altă parte, s-au făcut bani frumoși pe spatele bitcoin, sunt oameni care și-au recuperat investițiile, valoarea crește apropate constant. Poate că va merge în continuare. Măcar o vreme. Dar să vedem povestea bitcoin.
Monede virtuale au existat de mai multă vreme. Pe la începuturile internetului, găsistem undeva despre e-gold, se câștigau e-gold online și puteai să-i retragi pe Paypal. Așa am făcut primii bani online. Doar că activitățile nu prea erau ok, practic trebuia să vizitezi site-uri și să dai click-uri pe reclame, o activitate nu tocmai permisă de cei care furnizau reclamele. Continuă și astăzi, dar tot nu e permis să procedezi așa. În fine, ideea e că la un moment dat s-au interzis sistemele de click-uri și e-gold a dispărut. Sau poate mai există undeva, dar nu am mai auzit de el de zece ani.
Bitcoin a apărut prin 2008. Atunci sunt primele informații apărute în cadrul unui grup care dezbătea ideea de criptografie și criptare. Lucrarea aparținea lui Satoshi Nakamoto, creditat de unii ca inventatorul monedei. Alții au o altă teorie despre care vorbim mai jos. Satoshi Nakamoto nu este o persoană cunoscută, unii zic că e un miliardar excentric, alții zic că e un specialist în criptare, alții zic că avea nevoie de spălare de fonduri. Mulți spun că bitcoin e finanțat de hackeri și dark web, terorism și comerț ilegal de droguri, arme și persoane. Pentru că datele sunt securizate la un nivel la care nici autoritățile nu pot interveni.
Dar astea sunt speculații și poveștile fac ca bitcoin să pară ceva aproape magic. Unii spun că fondatorul bitcoin este Alexander Muse, alții zic că este Elon Musk. Tocmai lipsa unor informații concrete duce la nașterea acestor mituri. Plus apariția sau dispariția unor portofele sau traderi. Vă povestesc la capitolul cu bula.
Astăzi (29.11.2017) 1 bitoin a trecut de 10.000 de dolari (39.188 ron sau 8.440,17 euro). Unul singur. Cei care au mii de bitcoins sunt acum mult mai bogați decât anul trecut de exemplu. Ca idee în noiembrie 2013 era 400 de dolari, în noiembrie 2014 380 de dolari, 2015 – 344 dolari , 2016 – 710 dolari, iar astăzi 10.000 de dolari. Cam ăsta e ritmul evoluției datorită unei adopții masive în lume.
Principalii concurenți
Succesul bitcoin a atras în joc alți jucători. Unii au creat propriile monede virtuale, alții au creat sisteme diferite pentru monezile virtuale. Ethereum este printre cele mai cunoscute alternative, probabil cea mai cunoscută. Litecoin este citată des, mai sunt Zcash, Dash și Ripple, am citit și de Monero. Sunt mulți și se tot caută soluții concurente. Dar ca volume de tranzacționare, nivel de acceptare și recunoaștere, Bitcoin este cel mai cunoscut.
Niciuna dintre alternativele bitcoin nu are mare prezență în România. Am citit de o întâlnire a fanilor Ethereum, precum și sfaturi de cumpărare. Probabil toate monezile disponibile online se pot cumva cumpăra și în România, cu un card valid. Dar dacă merită făcut asta, trageți singuri concluziile.
Anul acesta, specialiștii care au analizat monedele virtuale au stabilit că valoarea lor totală depășește acum 80 de miliarde de dolari. Cert este că toți rivalii bitcoin au crescut în ultima perioadă, deci există interes, dar niciunul nu oferă securitate mai mare. Promit că o să explorez și celelalte monede dacă vă place articolul despre bitcoin.
Este bitcoin o bulă?
Aș vrea să știu. Practic, bitcoin are toate elementele unei bule și după cum vedeți mai jos se înscrie pe graficul unei bule. O lungă perioadă a fost underground, apoi a devenit cunoscut, apoi a crescut extrem de mult. Creșterea de anul acesta este puternică și este susținută de intrarea pe piață a unor mari investitori care cumpără bitcoin. Toată lumea speră că bitcoin va crește, unii estimează fericit că va crește la nesfârșit. Însă – breaking news – acest lucru este imposibil. Odată că atingând niște praguri va fi imposibil de cumpărat – și așa 10.000 de dolari e enorm. Apoi că nu vor mai fi alți investitori care să cumpere, va fi ca aurul sau dolarii sau euro, disponibil peste tot. Apoi vor mai fi doar tranzacții limitate ale celor care vor vrea să vândă. Apoi, valoarea se va prăbuși.
Evident, toate sunt speculații, dar așa merg bulele și au fost destule până acum. Doar dacă ne gândim că oricând, literalmente oricând, poate fi un scandal legat de – un atac informatic, legat de autorul bitcoin sau de cine știe ce investitor în bitcoin – iar asta ar putea scădea valoarea brusc. La fel de brusc precum a crescut. Iar de câte ori au fost bule de-astea în spate au fost oameni deștepți care au avut informații – când să vândă și cui, cu cât să vândă. De obicei ei vând la prețul mare, iar apoi așteaptă prăbușirea pentru a cumpăra iar la preț mic. Cred că ați văzut destule filme pe tema asta.
De menționat că au fiost câteva incidente majore, mai ales datoritate atacurilor informatice. Unii au pierdut portofele cu mii de bitcoin. Alții au vândut folosind conturi false mii de coins, scăzând valoarea de piață a monezii. Piețele de schimb (exchanges) au fost atacate de mai multe ori și a existat și o schemă Ponzi cu bitcoin. Mai multe povești similare pot fi găsite aici.
Există și o mare parte dintre oficiali sau investitori siguri că bitcoin nu e bulă. Toate bulele au puncte comune, mediatizarea, cumpărarea peste măsură, creșterea, apoi plafonarea și prăbușirea. Bitcoin a avut perioade de scădere. Iar o scădere mare n-ar trebui să fie o surpriză. Uite graficul unei bule clasice versus bitcoin.
Cum afli cât costă
Valoarea bitcoin este prezentată pe multe site-uri, nu cred că este niciunul oficial. Eu am lucrat cu datele CoinDesk, dar există și CryptoCoins și altele. Legat de preț, el pare să fie determinat de numărul de bitcoins în circulație și cererea pentru ele.
Se spune că acum sunt în circulație 16 milioane de coins, iar maximum va fi 21 de milioane, deci este o monedă rară, de unde are și valoare. Tranzacțiile bitcoin sunt criptate folosind tehnologia blockchain. Ea provine din criptare și asigură securitatea datelor. Tehnologia blockchain va deveni în mod sigur tot mai populară și va fi folosită în comunicații și în zona de tehnologie financiară, în banking. Găsiți mai multe explicații pe blogul IBM.
La ora actuală, valoarea bitcoin poate fi găsită direct pe Google. Dar nu poți să știi sigur că aceea va fi valoarea la care vei vinde sau vei cumpăra. Ea fluctuează în timp real.
Bitcoin România
Ei bine, în România există mai multe proiecte legate de bitcoin, există un site special Bitcoin Romania, pe care vă puteți informa în legătură cu moneda, dar și modalități de utilizare sau de tranzacționare. De asemenea, există bancomate bitcoin și posibilitatea de a cumpăra online sau Zebra Pay. De asemenea, cei care dețin bitcoin într-un portofel virtual, pot scoate lei de la bacomatele astea.
Banca Națională a României, ca și alte instituții, consideră bitcoin o schemă cu monede virtuale. Este de înțeles, pentru că e vorba de tehnologie și criptare și mulți termeni pe care unii nu îi înțeleg. MoDar este posibil ca bitcoin să fie o bulă și care se va sparge lăsând unora pierderi reale. Nu există investiție garantată cum mint unii zi de zi în reclame. Potrivit Băncii Nnaționale, în zona Bucureşti-Ilfov, dar şi în judeţele Cluj, Timiş, Braşov şi Iaşi, se regăsesc cele mai intense tranzacţii cu Bitcoin, scrie Mediafax.
Banca Centrală Europeană amintește de asemenea că monedele sunt emise de state și sunt sprijinite de depozite în aur și alte valori. Iar bitcoin nu are acest lucru. De-asta instituțiile nu recunosc bitcoin ca monedă virtuală. De aceea nici protecția oferită nu este similară celei pentru valutele oficiale. De-asta nu există nici un curs al BNR pentru bitcoin.
Concluzii
Bitcoin este un fenomen al lumii financiare, iar succesul său atrage alți furnizori de monede virtuale. Două mari probleme sunt cu acestea: unu, nu sunt recunoscute de autorități și majoritatea nu ar recunoaște plățile, nu v-ar susține de exemplu în recuperarea investițiilor, a doua, portofelul nu aparține persoanei, fiecare portofel virtual este unic și aparține celui care are parolele. Dacă un hacker accesează datele tale, banii sunt ai lui și nu ai ce să faci.
De asemenea, producerea de bitcoin prin minare a devenit din ce în ce mai dificilă, deci câștigurile pentru utilizatorii normali sunt reduse. Oamenii care au ferme de servere fac câteva mii de dolari pe lună. Dar costurile unui astfel de aproaope „data center” sunt mai mari. Eu după ce am citit riscuri versus câștiguri am renunțat la idee.
Revin asupra unei idei: nicio investiție nu poate să fie sigură. O bancă poate da faliment, firma în care ai investit poate da faliment, salteaua unde ai ascuns banii cash poate lua foc sau poate fi aruncată la gunoi. Ficare dispune de banii săi și o face în ce stil vrea. Dar legat de bitcoin sunt foarte multe avertismente, de la analiști financiari, de la oficiali, de la instituții. Iar riscurile nu pot fi ignorate. Pe de altă parte, pentru sume mici, go for it. Nu are ce să strice. Dacă produceți bitcoin din minat, sunt puține costuri, iar apoi veți vinde chiar dacă scade valoarea, tot veți câștiga ceva.