M-a întrebat cineva ce este un teodolit și mi-a zis că nu știe de care să aleagă. Așa că am făcut un mic research pe tema asta și am aflat și eu. Nu știam cum se cheamă aparatul, i-am văzut pe muncitori măsurând cu el, sunt convins că ați văzut și voi.
teodolit

Ce este un teodolit

Ei bine, este un instrument de măsură, în special pentru topografie, geodezie sau construcții, dar există și modele folosite în astronomie de exemplu. Ideea este să vezi exact unghiurile, dacă suprafețele sunt drepte sau nu, înclinația planului și așa mai departe. Se pot face măsurători privind distanța sau înălțimea. Măsurătorile se fac cu un teodolit montat pe un trepied, după ce a fost reglat să stea perfect orizontal. Folosește nivele pentru această reglare și poate fi reglat foarte precis.

Există modele clasice (optico-mecanice), dar aparatele moderne au trecut la tehnologii mai avansate (optico-electronice). Modelele noi includ perfecționări în ceea ce privește mecanica, dar și optică de precizie. Citirea datelor se realizează cu dispozitive micrometrice. Teodolitele moderne au un grad mare de automatizare, au incorporat un microprocesor, un afișaj, mini-tastatură, memorii precum și interfață cu calculatorul. Cele mai precise aparate sunt cele folosite în astronomie.

Există și modele dotate cu fascicul laser, care evidențiază o linie vizuală vizibilă pe obiectul de măsurare. Operatorul îl configurează în așa fel încât să treacă prin cele două puncte obligatorii. Dispozitivul în sine detectează automat unghiul de înclinare prin care se face fasciculul laser. Astfel de dispozitive au o utilizare limitată, deoarece fasciculul laser nu se poate vedea foarte departe. Astfel de instrumente sunt utilizate în construcția generală. Mai ales ele sunt convenabile pentru instalarea de coloane și construcții de poduri.

Cum alegeți un teodolit

Păi în primul rând alegeți aparatul în funcție de ce treabă aveți de realizat. Pentru că și aici sunt specializate pe anumite funcții. Unele dispun de giroscop pentru orientare, altele nu.

Pentru unele lucrări va conta nivelul de precizie. Pentru altele însă, măsurătorile se pot face cu echipamentul din gama de preț scăzut. Cea mai grea alegere este între modelul electronic și cel laser. Dar, cum spuneam, puteți simplifica decizia în funcție de distanțele măsurate. Cel cu laser nu bate la distanțe foarte mari.

Mai sunt și alți factori, exact ca la alte electronice. Nivelul de protecție împotriva umezelii vă permite să lucrați cu el în condiții de umiditate ridicată, ploi sau pe malul mării. Uneori se pot răsturna în apă. La fel de utilă ar fi și rezistența la șocuri, pentru transport și pentru diverse scenarii în care poate fi lovit din greșeală.

Dispozitivul optic este mai complex, dar operatorul necesită o concentrare mare la vizualizarea scalei pentru a determina unghiul. Însă un astfel de dispozitiv nu necesită reîncărcare. Are o stabilitate mai mare a temperaturii. Puteți chiar să lucrați dacă temperatura este sub -30 de grade. Precizia este totuși mai mare la cele electronice.