M-am distrat zilele astea citind prima ediție Anunțul Telefonic, mai exact printul apărut acum 25 de ani. Este un ziar adevărat, are știri, informații de interes general, dar și mica publicitate. Primul număr apărea în 1990, într-un moment în care nu prea găseai publicații de anunțuri.

pagina1_7iunie1990

Încă de pe atunci în Anunțul Telefonic se vindeau computere Commodore, ZX Spectrum, boxe, playere VHS și alte “gadgeturi”. Deci și acum 25 de ani, pe lângă mașini și imobiliarea, gadgeturile se vindeau foarte bine. Nici nu mă miră că au primit feedback pozitiv după primul număr, iar publicația s-a vândut foarte bine, devenind de la an la an tot mai cunoscut și citit.

Am găsit prima ediție Anunțul Telefonic împreună cu ediția curentă, la un chioșc de ziare. Așa s-au gândit ei să marcheze cei 25 de ani de la apariție. Puteți citi numărul original din 1990 și online. Ediția pe print actuală cuprinde 18.843 de anunțuri actualizate la zi. În cei 25 de ani se estimează că în jur de 5 milioane de oameni au dat peste 30 de milioane de anunțuri. Pe scurt, Anuntul Telefonic este singurul ziar românesc cu 5 milioane de autori.

Primul lor site datează din 1996, atunci s-au gândit că Internetul a devenit destul de important. Adresa aleasă atunci, anuntul.ro a fost exact ce trebuia. Acum, la nivel lunar site-ul anuntul.ro are 1 milion de vizitatori unici și nu doar din România, din toată lumea.

Eu zic că pentru nostalgici sigur merită să (re)vedeți ediția veche, pentru a redescoperi un pic atmosfera anilor ’90, subiectele în vogă atunci, precum și anunțurile cu specific. Pentru cei tineri, poate este interesantă o reîntoarcere în timp, să vedeți că perioada aia lăudată de bunicii voștri era de fapt altfel, mult mai austeră și mai limitată decât societate de astăzi. Anunțuri de genul [sta spun multe: “FAMILIE medici oferim găzduire apartament elegant Pitești, în schimbul unui sejur Franța (Paris).”
Sau cele de genul ăsta: “EXECUT cozonac și gogoși cu materialul clientului, reușită garantată. Doamna Bădescu.”

Mi se pare important de notat faptul că la 25 de ani după Revoluție doar 20 de companii înființate în 1990 mai sunt în continuare active. Anunțul Telefonic (anuntul.ro) este una dintre aceste companii și dacă putem spune așa este prima publicație de după 1990 care s-a dedicat anunțurilor de mică publicitate. Regăsiți ediția de acum 25 de ani la ei pe site.

Articolul face parte dintr-o campanie de promovare online derulată de Anunțul Telefonic cu ocazia aniversării.