Am încercat să descopăr care este cea mai bună cameră foto de vacanță sau să aflu cele mai interesante alternative pentru voi. Smartphone -ul îl ai mereu alături de tine și dacă îl scoți din buzunar poți să faci poze în câteva secunde.  Pentru peisaje, pentru apusuri, pentru mâncare – pentru zona asta este cea mai bună cameră foto. Dar fiind vorba despre camera foto pentru vacanță probabil că ideal ar fi un aparat foto cu zoom optic. Asta pentru că nu vrei să fotografiezi doar peisaje ci și detalii, pentru că nu vrei să prinzi doar un apus, ci și peisaj cu Luna și așa mai departe. Pe urmă  mai este și problema cu dimensiunile și greutatea.  Vrei să cari în vacanță sau vrei să te simți bine? Să le luăm pe rând …

Am testat Fujifilm HS-50 via f64 . Bun pentru călătorie, dar …

Cea mai bună camera foto de vacanță

Cred că în clipa asta camera foto cea mai bună pentru vacanță rămâne smartphone-ul, pentru că 90 la sută dintre utilizatori fac poze cu un telefon inteligent , este  mai la îndemână. De asemenea pentru că 90 la sută dintre oameni au astăzi un smartphone, nu mai au telefoane mobile, practic este cel mai ieftin mijloc prin care poți face poze și în general așa faci fotografiile de vacanță.  Le faci pentru a le trimite celor de acasă, familiei, prietenilor – să le pui pe Facebook și așa mai departe.

Dintre telefoanele astea inteligente de ultimă generație cea mai bună camera foto rămâne pe iPhone.  Orice s-ar spune despre evoluția Samsung, despre revenirea Sony din zona de foto spre smartphone, cea mai bună camera foto este cea din iPhone 6+ urmată  de iPhone 6.
Într-adevăr dacă nu-ți place iPhone sau sistemul de operare IOS, nu-ți place ecosistemul Apple , în fine dacă  nu poți  să folosești un telefon Apple atunci cea mai bună camera foto rămâne cea de pe smartphone-ul tău. De pe Galaxy S6 sau Galaxy Note 4,  poți apela cu succes la Sony Xperia Z3 sau Z3 + poți să iei un telefon chinezesc Huawei – chiar și telefoanele Allview au cameră foto foarte bună (modelele mai scumpe un pic). Dacă ești fan Windows poți să apelezi cu încredere la un telefon  Microsoft. Lumia 930 are o camera foto superbă, perfectă pentru vacanță.

Problema cea mai mare cu smartphone-uri este că nu poți face fotografii de detaliu. Sigur pe o pajiște te poți pune pe iarbă să fotografiezi o albină pe-o floare, dar dacă ești să spunem pe un munte și vrei să fotografiezi pe partea cealaltă o capră neagră, cu smartphone-uri n-ai să reușești. Dacă ești pe malul mării și se văd delfinii foarte greu vei surprinde imaginea cu un smartphone. Dacă călătorești într-o țară străină și vezi un palat sau o clădire impresionantă o poți surprinde în ansamblu, dar nu poți fotografia detaliile. În schimb cu o camera foto dotată cu zoom optic toate aceste probleme dispar. Unii preferă în schimb DSLR  sau camera mirrorless cu un obiectiv cu zoom, alții prefera un bridge, alții o cameră foto compactă  super-zoom. Continuăm dezbaterea…

ads

Mirrorless sau DSLR în vacanță

Orice pasionat de fotografie îți va spune să iei neapărat o cameră foto DSLR , pentru că oferă cea mai bună calitate a imaginii, pentru că poți face orice fel de setări vrei și să realizezi fotografiile exact așa cum trebuie fie. Fie vă vor spune să luați un mirrorless. În ultima vreme industria se mută spre zona mirrorless , camerele sunt la fel de performante ca un DSLR, sunt un pic mai compacte și am auzit tot mai des inclusiv fotografi profesioniști care recomandă camera foto mirrorless. Din punctul meu de vedere, dacă ai bani și preferi o cameră foto pentru vacanță care să fie și compactă și ușor de luat și performantă  atunci mirrorless este ideală – au Sony și Olympus niște modele excelente care sunt și destul de compacte pentru transportat și oferă calitatea imaginii de nivel DSLR.

Problema cu camera foto mirrorless sau DSLR este una personală în sensul că este un bagaj în plus – nu este deloc ușor să mai cari și camera foto sau chiar să ai un rucsac numai pentru camera foto. De asemenea, este o grijă în plus – pleci în vacanță să faci fotografii profesioniste sau pleci în vacanță ca să te relaxezi și să uiți de grijile de la birou? O camera foto DSLR sau mirrorless este foarte costisitoare, are obiective costisitoare și deseori nu sunt protejate la apă, la nisip sau la lovituri și așa mai departe. Adaugă în plus o grijă pe care nu ți-ai dori să o ai întotdeauna în vacanță. Depinde ce vacanța legii unde și cum vrei să-ți petrece timpul liber.  Din punctul meu de vedere nu este camera ideală pentru vacanță.

Camera foto bridge

Camera foto bridge reprezintă un gen de aparat care imită aspectul unui DSLR sau mirrorless dar are un singur obiectiv, cu zoom optic , mergând în general de la 20 X până la 50X. Camera foto bridge este un pic mai compactă și un pic mai ușor de purtat mai ales în călătorie și oferă cam toate funcțiile unui aparat avansat, cu acest avantaj al lentile cu zoom foarte mare. Dacă acum câțiva ani existau lentile cu zoom optic care făceau probleme la zoom mare – 20X – 30X – 40X începea să tremure imaginea și așa mai departe, în momentul de față aceste probleme sunt cam rezolvate și aparatele de ultimă generație cu zoom mare oferă stabilizare avansată și realizează imagini foarte clare.

Pe de altă parte problema este similară cu cea de la mirrorless și DSLR, adică un aparat bridge are nevoie de o geantă, nu poți să o ții așa cum vrei, ocupă spațiu, e grea, costă bani și deseori s-ar putea să lovești obiectivul fără să vrei. Pe scurt, chiar dacă-ți oferă toate aceste avantajele, rămâne o bătaie de cap și sincer să fiu nu cred că e prima alegere când vine vorba de o vacanță relaxantă.  Pentru cei din turism, da, este o alegere buna.

olympus_v104160bu000_stylus_tough_tg_4_digital_1127859

Camera foto compacta cu zoom

După părerea mea, cea mai bună alegere pentru camera foto de vacanță rămâne o camera compactă cu zoom. Chiar dacă vânzările de camere foto compacte s-au dus în cap, totuși camera foto compactă cu zoom oferă cele mai multe avantaje din punct de vedere al unei vacanțe, al unei călătorii de plăcere.  În primul rând este ușor de cărat, de pus în buzunar, o ai mereu la tine, este exact ca telefonul mobil, dar spre deosebire de telefon are un zoom optic care te poate ajuta să surprinzi acele detalii de care vorbeam la început articolul de asemenea m-aș uita după o cameră foto rezistente nu sunt foarte mulții producători care au dar principalii producători de camere foto și camere rezistente de exemplu Olympus are linia Tough, dar și   Panasonic și cred că și pe la Canon sau Nikon găsiți modele.

Aș miza pe un zoom optic minim de 10X, dar si pe autonomie mai mare. Faceți peisajele cu smartphone si detaliile cu camera.