Pentru că este vacanță și avem timp de experimente noi, astăzi vă propun să povestim despre unul dintre cele mai spectaculoase jocuri video testate în ultimii ani. Deși am citit despre el, n-am avut timp până acum să experimentez Red Dead Redemption 2 pentru PS4. Acum mi se pare că ar fi cel mai spectaculos joc video despre Vestul Sălbatic.


Vânzări legendare

Red Dead Redemption 2 a atins la finalul anului trecut 36 de milioane de unități vândute în doar doi ani de la lansare. Spre comparație, GTA V care a fost lansat în 2013 a atins anul trecut pragul de 150 de milioane de titluri vândute. Jocul a contribuit cu aproximativ 1 miliard de dolari la încasările din 2020.
Dacă ne gândim, asta se întâmplă la 7 ani după lansare. Sunt convins că și RDR2 va ajunge peste ani la cifre similare.

Deocamdată prioritatea Rock Star pare să fie aducerea lor în online sub diverse forme în care jucătorii pot concura în online. O abordare modernă, care sigur le va aduce încasări sănătoase.

Istoria Red Dead

Seria de jocuri Red Dead este dezvoltată de Rockstar Games, una dintre cele mai de succes companii producătorare de jocuri video din toate timpurile. Ei sunt realizatorii seriei GTA, iar pe lângă Red Dead au și alte titluri cunosctute precum Manhunt sau Max Payne.

Primul joc din serie a fost Red Dead Revolver din 2004. Realizat pentru Playstation 2, jocul te transpune în pielea vânătorului de recompense Red Harlow. El descoperă complotul în urma căruia i-au fost uciși părinții și cere răzbunare de la cei responsabili.

Red Dead Revolver este un shooter jucat dintr-o perspectivă third person și liniar, acțiunea fiind împărțită în mai multe niveluri care constau în lupta cu diferiți inamici, de regulă înarmați cu arme de foc. Există o zonă mai largă și interactivă care funcționează ca un open-world, mai ales orașul Brimstone, pe care jucătorul îl poate explora. Poate avea dialoguri cu personajele de-acolo.

În anumite niveluri, jucătorul preia rolul unui personaj mai puțin important în poveste, dar cu aceleași abilități ca și Red, precum trăgătorul englez Jack Swift, fermierul Annie Stoakes, comandantul armatei mexicane Generalul Diego, vărul american nativ al lui Red, Shadow Wolf, și un soldat american cunoscut doar ca „Soldatul Buffalo”.

Fiind un shooter, jocul include o mare varietate de arme, împărțite în patru categorii principale: revolvere, puști, shotgun-uri și arme de aruncat, precum cuțite, dinamită, cocktailuri de molotov și sticle cu ulei de șarpe. Fiecare personaj are câte o armă unică și personală, precum o pereche de revolvere modificate numite „Showstoppers” pentru Jack, sau un arc cu săgeți numit „Sacred Bow” pentru Shadow Wolf. Alte arme pot fi cumpărate din meniul care apare la finalul fiecărui nivel.

Inamicii din joc folosesc, de regulă, o varietate de arme de foc, aceleași care pot fi cumpărate și de jucător. Totuși, fiecare nivel se termină cu o luptă cu un inamic special, „boși”, care au un nivel de viață mai ridicat decât inamicii obișnuiți și folosesc atacuri și arme diferite. Fiecare dintre acești boși are o recompensă pe capul lor, pe care jucătorul o colectează la finalul nivelului. De asemenea, fiecare nivel folosește un sistem de notare care, în funcție de cât de bine jucătorul a urmat diferite obiective, precum timpul în care a terminat nivelul sau acuratețea acestuia, îi oferă diferite recompense – noi arme de cumpărat sau hărți și modele noi de personaje pentru modul multiplayer.

Red Dead Redemption

Această primă variantă a fost urmată în 2010 de Red Dead Redemption, cu o serie de modificări. Acțiunea se petrece în anul 1911 și îl urmează pe John Marston, un fost outlaw a cărui soție și fiul sunt luați ostatici de guvern pentru a-l forța să presteze servicii. Neavând altă opțiune, Marston își propune să aducă în fața justiției trei membri ai fostei sale bande.

Acțiunea este tot open world, iar aici apare și calul, un partener al eroului principal. Jucătorul poate folosi trenuri și vagoane pentru o călătorie rapidă.

Jucătorul poate acoperi, viza o țintă, o persoană sau animal, poate trage în gol sau poate viza anumite zone. Părțile individuale ale corpului pot fi lovite, pentru a putea doar răni un personaj. Armele constau din revolvere, pistoale, puști, puști, cuțite, explozivi și lasouri.

Abia în 2018, Rockstar a lansat oficial noua variantă, Red Dead Redemption 2. Dar a meritat așteparea.

rdr2

Acțiunea RDR2

Povestea se desfășoară înaintea celorlalte episoade (prequel), în 1899. Evident, într-o lume deschisă, o reprezentare fictivă a Vestului Sălbatic. Acțiunea îl urmărește pe Arthur Morgan, membru al bandei Van der Linde. El trebuie să facă față declinului Vestului Sălbatic în timp ce încearcă să supraviețuiască împotriva forțelor guvernamentale, a bandelor rivale și a altor adversari. Povestea îl urmărește și pe colegul lui John Marston, protagonistul Red Dead Redemption.

Elementele de joc includ împușcături, jafuri, vânătoare, călărie, interacțiunea cu personaje non-jucătoare și menținerea ratingului de onoare al personajului prin alegeri morale și fapte. Un sistem de recompense similar cu sistemul „dorit” din franciza Grand Theft Auto guvernează răspunsul forțelor de ordine și al vânătorilor de recompense la infracțiunile comise de jucător.

În primul rând, trebuie spus că toată lumea, inclusiv criticii jocului, au apreciat grafica. Ceea ce au reușit să facă, recreând Vestul Sălbatic de la zero, fiecare detaliu este gândit, fiecare scenă completă.

Cerințe de sistem

Cerinţe minime de sistem:
CPU: Intel Core i5 / AMD FX-6300
GPU: Nvidia GeForce GTX 770 2GB / AMD Radeon R9 280 3GB
RAM: 8 GB RAM
OS: Windows 7 – Service Pack 1 (6.1.7601),
Storage: 150 GB available space
Sound: DirectX compatible

Cerinţe de sistem recomandate:
CPU: Intel Core i7 / AMD Ryzen 5
GPU: Nvidia GeForce GTX 1060 6GB / AMD Radeon RX 480 4GB
RAM: 12 GB RAM
OS: Windows 10
Storage: 150 GB available space
Sound: DirectX compatible


Primele impresii privind jocul

Pe lângă grafica excepțională, de la personaje, peisaje, obiecte și acțiune, trebuie de asemenea lăudată coloana sonoră de o calitate foarte bună. Nu este un joc scurt, acțiunea duce și peste 50 de ore. Redau bine în universul jocului multiple personaje din Vestul Sălbatic, dar și foarte multe peisaje impresionante. Puteți pierde mult timp doar în dialoguri cu personaje secundare sau colindând prin spațiul liber.

Activitățile secundare sunt variante și merg de la vânătoare și pescuit până la mers la Saloon și jucat poker. Hărțile au multe surprize ascunse și poți parcurge acțiunea fără să urmezi neapărat linia oficială. Mi se pare atât de interesant încât cred că merită jucat și dacă ați finalizat prima dată toată acțiunea. Cine știe ce surpriză mai descoperiți.

Concluzii

Red Dead Redemption 2 este creat ca o adevărată capodoperă și este mai complex decât GTA V. Jocul mă face să aștept cu nerăbdare fie următoarele versiuni adaptate la avansul tehnologiei grafice, fie noile lansări Rockstar Games. Ar fi cazul și pentru un nou GTA, despre care se discută pe surse de aproape un an de zile. Rămâne de văzut ce se va întâmpla.