CES 2014 Las Vegas (7-10 ianuarie) este momentul în care se prezintă tehnologii și tendințe pentru următorul an. Consumer Electronics Shown (CES) este un eveniment al asociației producătorilor de gadgeturi – Consumer Electronics Association. Marii jucători prezintă aici în fiecare an produsele care vor fi vârf de gamă și tehnologii noi pe care le vor introduce în gamele de produse high-end sau consumer. Dar și CES, ca și MWC, Cebit ori IFA, a pierdut din strălucirea de altă dată. Cu toate acestea există branduri mari precum LG, Sony, Samsung sau Asus care fac deja pregătiri pentru eveniment.

asus-ces-teaser

Asus a dat startul pregătirilor pentru CES cu un teaser lansat pe conturile social media în care Statuia Libertății scoate din tolbă o tabletă. Probabil una din seria Transformer Book, speculează cei de la Engadget. Voi la ce vă gândiți?


 

Samsung continuă seria de televizoare smart controlate prin gesturi și știm deja că vor prezenta noi ecrane curbate. Producătorul sud-coreean spune că soluția de control prin gesturi este mult îmbunătățită și acum răspunde chiar la „gesturile din degete”. Chiar sunt curios cât de precisă este, știm deja că puteai juca jocuri doar cu gesturile, dar acum cât de departe au mers?
samsung_gesture
Serviciul de interacțiune prin voce (Voice Interaction) pentru Smart TV-urile Samsung descifrează acum și mai multe limbi, din 2014 se va extinde pe 12 piețe noi. Abia aștept să testez noile funcții 🙂

ads

 

***

Cei de la LG au anunțat și ei deja televizoarele cu ecran curbat, de dimensiuni mari, iar pentru CES au prezentat deocamdată oficial doar sistemele home entertainment. Printre ele se numără și LG NP8740 , un sistem audio wireless care îți permite să asculți muzica favorită în casă. LG LAB540W SoundPlate este un sistem și mai complex, home theater pentru televizoarele de mari dimensiuni. Abia aștept să vedem ce vor prezenta la CES.

lga

***

CES 2014 va dezvolta un trend important, lansat de cei de la Asus (ca de obicei). Toți marii producători de PC-uri vor lansa sisteme PC care oferă dual-boot, Windows și Android. Cu ecran tactil pentru a oferi toate beneficiile tabletei, dar și procesor puternic pentru a oferi avantajele unui laptop normal. Sunt voci care spun că este un semnal negativ pentru Microsoft, eu zic că din contră, este un semnal pozitiv pentru industrie și un lucru util pentru utilizatorii finali.

 

***

Alături de televizoarele cu ecran curbat, telefoane și tablete cu ecran curbat sau flexibil ar putea fi prezentate la CES 2014. Noi tablete de 11/12 inch și sisteme All in One cu diverse platforme software și diverse dotări vor fi lansate. Marii producători testează noi nișe pentru a cuceri vânzări și pentru a deschide noi piețe. Rezoluția 4K va fi tot mai prezentă pe televizoare și tablete, iar anul viitor este posibil să vedem smartphone-ul cu display 4K.

 

***

CES 2014 va aduce și multă tehnologie din zona auto. Audi este mare sponsor al evenimentului, iar anul trecut compania germană a prezentat tehnologie pentru mașinile care conduc singure, senzori speciali și așa mai departe. Toyota a dezvoltat o nouă tehnologie pentru mașinile electrice, bazată pe fuel cells și sigur o va prezenta la CES. Mercedes a inclus tehnologia intelgientă în sistemele de asistență la frânare și direcție, așa că noua Clasa S aproape că „se conduce singură”. De urmărit și Tesla, dar și alți producători.

 

***

O să urmăresc cu siguranță și anunțul-surpriză pe care îl va face T-Mobile. Operatorul care a desființat practic contractele obligatorii pe 2 ani și ulterior a dezvăluit „minciuna subsidiilor la terminale smartphone” promite o nouă dezvăluire. Multe din aceste tendințe se vor regăsi și la noi în cea mai dinamică industrie: telecomul.