FCC, comisia telecom din SUA, a adăugat oficial Huawei și ZTE pe lista companiilor care constituie o amenințare la adresa securității naționale. Decizia vine la câteva zile după ce Departamentul de Comerț relaxase restricțiile pentru a permite companiilor americane să colaboreze cu Huawei pentru 5G.

Federal Communication Comission (FCC) este o agenție a guvernului SUA care reglementează industria telecom, dar și televiziunile sau comunicații pe cablu sau prin satelit. Este condusă de Brendan Carr, care a fost numit în funcție de Donald Trump.

Deczia FCC nu face altceva decât să contuinue deciziile președintelui SUA de a elimina producătorii de echipamente chinezi. Singurul efect al acestei nominalizări este că operatorii telecom nu mai pot primi subsidii de la Guvern dacă investesc în echipamente Huawei sau ZTE. Nici pentru reparații, suport tehnic sau înlocuirea echipamentelor defecte. Asta chiar dacă aceste echipamente acoperă zonele sărace unde există programe de susținere financiară. Universal Service Fund este un fel de fond de suport pentru zonele sărace, unde operatorii nu ar investi altfel pentru că nu ar face profit. Ei primesc bani să instaleze antene, emițătoare TV sau servicii prin satelit. Fondul e controlat de FCC.

Șegful FCC a spus că Huawei și ZTE aparțin „Chinei comuniste” și de aceea constituie o amenințare la adresa securității naționale a SUA. A asigurat că se vor lua toate măsurile ca să poată securiza rețelele de comunicații în fața amenințărilor externe. Tot discursul a fost similar, fără a prezenta dovezi concrete.

Câteva zile înainte de acest discurs, Departamentul Comerțului din SUA relaxase politica privind Huawei, permițând firmelor americane și inginerilor să discute standarde și probleme tehnice cu reprezentanții Huawei. Nu au ridicat sancțiunile, dar din cauza intedicțiilor americanii nu puteau nici măcar să rezolve probleme tehnice sau să discute despre tehnologia 5G. Americanii sunt supărați și din cauză că nu mai au niciun producător de echipamente telecom de nivel mondial. Huawei și ZTE sunt concurate de Ericsson și Nokia, ambele corporații europene.