Circulă de ieri conceptul foto realizat de Xiaomi, posibil cu sprijinul Leica. Nu știu de ce îl numesc Xiaomi 12S Ultra pentru că acest model exista și a fost prezentat deja. Noua versiune transformă telefonul în cameră foto mirrorless, cu obiective interschimbabile de la Leica.

Conceptul foto Xiaomi - Leica

Pentru fotografi, poate

Se dă o luptă mare pe zona de smartphone-uri foto, dar genul ăsta de concept nu este practic deloc. Au mai existat diverse tentative de combina camerele foto și aparatele foto. Ideea Samsung era mult mai coerentă și totuși nu a prins comercial.

Galaxy Camera

Samsung Galaxy Camera era perfect gândită pentru călătorie. Făceai și poze la mare distanță, dar aveai și cameră foto normală. Cea mai tare a fost varianta Galaxy S4 Zoom. Este adevărat că nu au mai actualizat deloc acest proiect. Dar Samsung păstrează camerele foto cu zoom mare pe seria Galaxy S Ultra.

Acuma să pui lentile direct pe smartphone, nici asta nu este o idee nouă. Acum niște ani, singura șansă pentru telefoane era să ai o lentilă atașabilă. Unele de macro, unele fisheye, unele ultrawide, altele de zoom optic. Doar se prindeau pe telefon și ajutau camera standard de atunci să realizeze imagini mai bune.

Desigur, Xiaomi aduce ideea unui conector pentru obiectivele Leica. Dar ce faci cu acea conexiune atunci când folosești telefonul? Doar tragi un capac peste gaură și gata? Arată oribil.

Sursa: Xiaomi

Doi la mână, obiectivele de genul ăsta costă niște mii de euro. Logic ar fi să cumperi și cameră potrivită pentru ele, nu un telefon. Și chiar dacă alegi varianta asta, e complicat. Din momentul în care vrei să pozezi ceva, până scoți obiectivul și îl montezi la telefon, întâmplarea s-a consumat. Animalul sau pasărea a fugit deja. Accidentul s-a încheiat. Pur și simplu sistemul nu este practic.

Da, pentru un fotograf ar însemna poate să elimine camera, care este și ea grea, să țină doar telefonul și obiectivele. Apropo, dacă iei în calcul trei-patru obiective (portret, macro, telefoto și altele), geanta tot grea rămâne. Plus faptul că sunt greu de manevrat. La montaj poți strica fie telefonul, fie obiectivul, ambele scumpe. Nu mai zic dacă bate vântul sau plouă și intră chestii direct pe senzor.

Cei de la Xiaomi au făcut și un film cu asta.Au reușit să stârnească destule discuții, desigur. Dar nu cred că varianta asta va prinde la public.