Am avut ocazia să-mi schimb părerea despre lentilele care pot fi atașate unui smartphone. Am testat lentilele Black-Eye (Facebook, magazin), făcute pentru iPhone, dar care s-au descurcat foarte bine și pe Note 4. Deși nu stau perfect peste lentila mare, rezultatele sunt bune.

0012

Lentile pentru smartphone

Acest trend a apărut de cel puțin 4-5 ani. La un moment dat, iPhone a devenit cel mai popular “aparat foto” la nivel global, depășind cele mai vândute camerele foto. Apoi, cineva a avut ideea să facă lentile specializate, iar ideea s-a răspândit peste tot. Există lentile specializate pentru fotografie macro, pentru portret, pentru arhitectură, lentile cu zoom optic și așa mai departe.

Pe de altă parte, am testat primele astfel de lentile acum 4 ani, într-o deplasare, rezultatele fiind nule. Ba mai mult, lentilele se pătau ușor și nu vedeai în momentul fotografiei, descopereai mai târziu că minunatele momente surprinse erau șterse de fapt. După 3-4 astfel de seturi de lentile testate, m-am lăsat păgubaș. Mai bine șterg bine lentila telefonului și fac pozele cu el, așa cum ies. Nu am recomandat lentilele separate, pînă acum.

Lentile Black-Eye

Am avut ocazia să testez în vacanța din Franța lentilele Black-Eye. Le-am luat la test cu reținere, știind prea bine prin ce trecusem anterior. Am pus prima oară lentila Tele 3X (cea din poza de mai sus). Este impresionantă și m-a ajutat să fac poze bune în multe situații dificile. Este perfectă pentru portrete, o să vedeți mai jos. De asemenea, este bună pentru peisaje, scoate imaginile sharp și culori foarte vii.

Am testat lentila FishEye, dar nu am fost niciodată un fan al imaginilor realizate astfel. Totuși, pentru fanii sporturilor active, gen skateboard, ele sunt perfecte. Puteți face peisajele să arate altfel, puteți face poze de interior mult mai bune.

Lentila de macro mi-a dat bătăi de cap, credeam că nu fac focus corect sau că e defectă, dar nu era. Este o lentilă pentru apropiere foarte mare, sub 1 centimetru – așa cum ar trebui să fie macro de fapt. După ce am apropiat telefonul de subiectul fotografiei, detaliile au ieșit în evidență super-bine. Am fost surprins să văd imagini de foarte bună calitate, fără distorsiuni mari, fără alte probleme.

Cu ocazia acestui test am descoperit pentru Android o aplicație de cameră foto excelentă: Open Camera. Camera de la Samsung nu făcea focus la sub 1 centimetru și n-am reușit să o folosesc corect, am făcut pozele cu această aplicație.

Lentilele Black-Eye sunt disponibile acum în magazinele H2O din Herăstrau și Calea Dorobanților (între ASE și Perla) sau direct online.
Exista mai multe variante de lentile Black Eye: Fisheye, Full Frame Fisheye, Wide Angle, Macro 20x, Tele 3x, precum și lentilele de tip Twister pentru iPhone 4/5/6, care vin cu o carcasă specială pe care se înșurubează lentila, fiind cele mai bune produse de acest gen de pe piață.

Lentilele se potrivesc oricărui tip de smartphone și se atașează ușor, ca un clips. Totul este să fiți atenți să fie perfect peste lentila telefonului, altfel pozele pot ieși greșit.

Sunt produse premium, realizate în Finlanda. Lentilele Black Eye sunt recomandate iubitorilor de acțiune, sporturi extreme, dar și fotografilor sau pasionaților care vor să realizeze direct efecte speciale. Lentilele sunt recomandate iubitorilor de social media, care postează activ atât pe Facebook, Instagram, Pinterest sau alte rețele.

Galerie foto

Imaginile sunt micșorate și de asemenea comprimate, dacă vrea cineva să vadă fotografiile la rezoluție mare, vi le trimit personal.