Update (01.10.2024): câștigătorul ceasului este autorul comentariului nr. 156 – Adrian Sacarea. Felicitări! Vă aștept pe blog la următoarele concursuri.


Era momentul pentru un nou concurs ESET. Astăzi discutăm despre securitatea parolelor online. Citiți articolul și răspundeți în comentarii la întrebarea de mai jos. Aștept răspunsuri originale, cele copiate vor fi descalificate.
concurs Eset COMPUTERBLOG-09.24-nou

Despre parole

În 2003, atunci când inginerul Bill Burr de la Institutul Național de Standarde și Tehnologie (NIST) din SUA a sfătuit oamenii și organizațiile să-și protejeze conturile prin folosirea de date de acces cu șiruri lungi, incluzând cifre și caractere speciale și să le schimbe în mod regulat, acesta a formulat ceea ce avea să devină în curând standardul de aur pentru securitatea parolelor la nivel mondial.

În zilele noastre, 20 de ani mai târziu, mulți dintre utilizatori încă se bazează pe vechile parole, mai ales în lumea desktop-urilor. Deși rămân una dintre metodele preferate de securizare a conturilor online și de acces pentru diverse aplicații sau site-uri web, giganții tehnologici precum Microsoft și Google încurajează pe toată lumea să folosească alte metode de autentificare mai sigure.

Astfel, se vorbește tot mai mult despre potențialul autentificării fără parolă și al cheilor de securitate. Datorită omniprezenței funcției de recunoaștere faciale încorporată pe smartphone-uri, posibilitatea de a vă conecta la aplicațiile preferate sau la alte servicii doar printr-o simplă privire (sau folosind o altă metodă de autentificare biometrică, de exemplu) este acum o realitate și o modalitate simplă și sigură de acces pentru mulți utilizatori.

Deoarece datele de conectare au fost mereu ținte preferate ale infractorilor cibernetici, provocarea de a crea și implementa metode de autentificare tot mai sigure este o preocupare constantă pentru specialiștii IT. Așadar, cât de des ar trebui să schimbăm aceste date de conectare pentru a le menține în siguranță? Răspunsul la această întrebare poate fi mai dificil decât credeți.

Contrar așteptărilor, cercetări recente sugerează că schimbarea frecventă a parolelor, mai ales urmând un program stabilit, nu îmbunătățește neapărat securitatea conturilor. Cu alte cuvinte, nu există un răspuns universal la întrebarea când ar trebui să vă schimbați parolele. Pentru o protecție sporită este mai degrabă recomandat să folosiți parole puternice, unice, care sunt mai greu de ghicit. Așadar, complexitatea parolelor primează în fața intervalului de actualizare a acestora.

Cu toate acestea, există mai multe scenarii care necesită schimbarea parolei, în special pentru conturile cele mai importante, precum:

  • parola folosită a fost implicată într-o breșă de securitate a datelor suferită de către o terță parte;
  • parola este slabă și ușor de ghicit sau de spart (de exemplu, este posibil să fi apărut pe o listă a celor mai comune parole);
  • ați refolosit parola în mai multe conturi;
  • v-ați partajat parola cu o altă persoană;
  • tocmai ați eliminat persoane din cadrul unui cont comun (de exemplu, foști colegi de apartament);
  • v-ați conectat pe un computer public (de exemplu, într-o bibliotecă) sau pe dispozitivul altei persoane;

De asemenea, mulți dintre noi au prea multe conturi online pentru a le putea ține evidența în mod confortabil, ca să nu mai vorbim de a găsi parole (puternice și unice) pentru fiecare dintre ele la fiecare câteva luni. Aici ne vin în ajutor aplicații de tip manager de parole și metode de autentificare cu doi factori (2FA). Prima opțiune vă ajută să stocați și să vă amintiți parolele lungi, puternice și unice pentru fiecare cont. Cea de-a doua adaugă un strat suplimentar de securitate procesului de autentificare cu parolă. Unele aplicații de tip manager de parole au acum încorporată funcția de monitorizare dark web pentru a semnala automat când datele de conectare ar putea fi compromise și distribuite pe site-urile dark web.

Majoritatea utilizatorilor ajung să petreacă din ce în ce mai mult timp online, accesul facil la informații și disponibilitatea internetului în general alimentând o prezență virtuală tot mai mare. Implementarea unor metode de autentificare și acces elaborate pentru conturile online și o stare de vigilență permanentă trebuie să fie implicite pentru o călătorie digitală cât mai sigură. Aflați cele mai bune practici pentru a minimiza șansele de compromitere a conturilor dvs. dar și punctul de vedere al experților ESET privind importanța parolelor puternice din articolul de pe blogul ESET.

Pentru sfaturi de securitate IT permanente vă puteți abona la newsletterele cu conținut educațional ale ESET. Intrați astfel automat, în fiecare lună, în tombola dedicată abonaților la blog-ul ESET.

CONCURS ESET: cât de importante sunt parolele unice și puternice, și cât de des ar trebui să le schimbi pentru o protecție sporită în mediul online?

Citește articolul ESET și răspunde la următoarea întrebare în comentarii:

– Cât de des schimbi parolele, pentru ce conturi online modifici cel mai des datele de acces și ce alte metode suplimentare folosești pentru conectarea la aplicații sau site-uri web?

Concursul este activ până pe 30 septembrie, ora 23:59 aici și pe pagina de Facebook Computerblog. Răspunsurile adăugate mai târziu nu vor fi luate în calcul.

Nu postați comentarii de mai multe ori, utilizatorii care fac asta vor fi descalificați. De asemenea, nu acceptăm răspunsuri de genul “Da”, “Nu”, “Nu știu”. Răspundeți la întrebare cât de bine puteți.

Premiul este un ceas Samsung Galaxy Watch6 Classic, 47mm, LTE, Silver.