UPDATE: am făcut tragerea la sorți și am stabilit câștigătorul. Felicitări!
Pentru că tot este perioada rezoluțiilor de an nou, ați putea trece pe listă și obiceiurile proaste legate de securitatea online. Participă la concursul organizat împreună cu ESET și poți câștiga un ceas smart Samsung.
Obiceiuri proaste legate de securitatea IT
Eu recunosc primul: folosesc uneori aceeași parolă pe mai multe site-uri. Dacă este vreun cont compromis, un hacker ar putea încerca parola și mi-ar ptuea compromite mai multe conturi.
Specialiștii ESET au realizat un top 10 obiceiuri proaste de securitate cibernetică la care să renunțați în 2022. Vă radau pe scurt câteva dintre ele și mai jos trecem la concurs.
-
- Software învechit. Vulnerabilitățile la nivelul sistemelor de operare, browserelor și altor aplicații de pe computerele și telefoanele voastre sunt una dintre principalele modalități prin care apar atacurile informatice.
- Folosirea rețelelor Wi-Fi publice (gratuite). Cu toții ne mai deplasăm în afara casei în această perioadă. Și asta aduce cu sine o tentație de a folosi Wi-Fi-ul public, care nu este lipsit de riscuri.
- Dați click fără să vă gândiți. Atacatorul încearcă să-și păcălească victima să dea click pe un link rău intenționat sau să deschidă un atașament încărcat cu malware. Ei profită de credulitatea utilizatorului și încearcă, adesea, să forțeze luarea rapidă de decizii, dând mesajului un sentiment de urgență.
- Site-uri web nesecurizate. De-asta am trecut pe https, pentru a proteja pe toată lumea. Site-urile HTTPS folosesc criptarea pentru a proteja traficul care trece de la browserul web către site-ul în cauză. Cele cu http sunt riscante.
- Lipsa unui backup. Ransomware-ul costă companiile sute de milioane anual. Așa că uneori este ușor să uităm că mai există variante ce așteaptă să prindă în capcană consumatorii. Imaginați-vă dacă ați pierde brusc accesul la computerul de acasă.
Mai multe obiceiuri similare găsiți pe blogul ESET.
Concurs!
Răspunde la întrebare printr-un comentariu la acest articol sau pe pagina de Facebook Computerblog și poți câștiga un .
– Ce obiceiuri noi de securitate IT ai dori să adopți în 2022 pentru a-ți proteja mai eficient datele și dispozitivele?
Concursul este deschis până pe 28 ianuarie 2022. Revin apoi cu tragerea la sorți și câștigătorul premiului.
Amprenta personala in cat mai multe aplicatii
 
Sincer, softul trebuie updatat mereu pentru a preveni orice pericol la securitatea datelor
 
Sa evit sa accesezi site-uri si cont-uri false.
 
Sa-mi „imbunatatesc”parolele, sa nu dau click pe orice link primit/gasit/vazut, sa nu utilizez site-urile web nesecurizate, …
 
Consolidarea securitatii tuturor dispozitivelor smart folosite, folosirea unui VPN si utilizarea unui manager de parole. Schimbarea periodica a parolelor utilizate si inlocuirea combinatiilor de cifre, litere si/sau simboluri cu fraze usor de retinut.
 
Vreau sa evit paginile nesecurizate-false si totodata as vrea un antivirus eficient
 
In 2022,am intalat un program de scanare a usb urilor pr a vedea daca sunt virusate,acest program se numeste Usb Vaccine si este f bun!
 
Aș schimba routerul învechit pe care-l am cu unul de ultimă generație astfel încât să aibă un nivel de securitate cât mai înalt.
 
Trebuie sa nu mai folosesc aceasi parola la toate conturile si sa instalez un antivirus mai bun
 
Sa evit paginile nesecurizate si sa am aplicatiile mereu actualizate.
 
Sa schimb parolele mai des, sa le fac mai puternice, si sa imi fac back up la date(patita)
 
Nu accesez site-uri false care nu sunt securizate!
 
Trebuie sa imi fac un obicei bun in a face back up mai des la PC-ul de acasa, ca la telefon e OK.
 
Am cam doua chestii care ar trebui sa le fac in 2022. Sa nu mai am o singura parola la foarte multe conturi (deci sa imi schimb parolele), si sa folosesc autentificarea in doi pasi acolo unde este posibila. Sa o activez daca se poate activa.
 
Antivirus puternic, parole cât mai bune și puternice, evitare să accesez site-uri dubioase și nesecurizate. Totul ține de noi, cât de bine ne protejăm.
 
Un antivirus eficient si mai multe parole diferite pentru site-urile care lucrez !
 
Un antivirus cât mai bun, să nu mai accesez site-uri nesecurizate, parole puternice să folosesc cât mai des amprenta digitală…
 
Eu folosesc la toate aplicațiile care permit aceasta opțiune funcția de: dublu factor de Autentificare, Two factor autentificator. Poți pune numărul personal de telefon și este apare imposibil chiar dacă ai aceiași parola pe toate conturile, este greu sa între cineva fără aprobarea ta. Am aceiași parola pe multe aplicații dar cu dublu factor de antentifiare am zero probleme. Recomand tututor de activeze aceasta funcție de securitate in setările de securitate ale majorităților de aplicații. Bafta Tututor și o zi buna! 😊👍
 
Siteurile nesecurizate doresc să le ocolesc și aș dori un antivirus eficient pentru a-mi proteja securitatea online. Parole unice
 
Schimbarea parolelor,instalarea unui antivirus bun , evitarea sit urilor false, verificare mailuri primite .
 
Sa folosesc parole mai bune,mai puternice,sa nu deschid link-uri sau atasari neasteptate,sa mentin sistemele de operare actualizate.
 
Sincer consider că mai multă atenție la anumite site-uri deoarece sunt nesecurizate și un program gratuit ar fii destul de util pentru a proteja mai bine dispozitivele.
 
Pentru siteuri nesecurizate cu virusi as dori un antivirus eficient pentru a-mi proteja securitatea online, programe gratuite deja instalate pe telefoanele cumpărate.
 
Sunt destul de atent la capitolul securitate deci obiceiuri noi efectiv nu cred sa adaug – in principal – update la zi al definitiilor antivirus, evitat si raportat tentative de scamming, phishing etc, adaugat mai multe layere de autentificare pt aplicatiile importante.
 
Mai dam un update la aplicatii, avem grija la phising si alte mailuri malitioase.
 
Sa schimb parolele mai des,sa evit paginile nesecurizate si sa instalez un antivirus mai bun.
 
Să-mi fac timp pentru actualizarea, schimbarea parolelor de pe toate conturile, site-urile, cloud-urile, etc. Cu toate că am mai întâmpinat probleme, chiar cu un site personal, pe care m-am trezit cu niște articole și categorii „introduse de unii” m-am încăpățânat să folosesc aceeași parolă 😬😯Până într-o zi când m-am trezit că site-ul meu a fost spart, hackerit, doar cu pagina de home care arăta ca un site terorist 😛🧐🧐 Și pe care scria clar că trebuie să plătesc pentru a reintra in posesie. Noroc cu cei de la hosting, care aveau backup și mi l-au repus în funcțiune și pe rol, cum ar spune ai batrani. Se pare că nici” teroriștii” nu erau prea profesioniști 🤣🤣😂 Dar ar fi putut…să fie, și atunci 🧐🧐🙁 Deci, schimbați parolele regulat…
 
Sa fac backup mai des..
 
In primul rand, sa ma asigur ca variez parolele la conturile importante si ca nu o mai folosesc pe aceeasi. Apoi, sa am un antivirus bun pe toate dispozitivele. Si ma bate gandul sa folosesc un IP dinamic 🙂
 
Sa schimb toate parolele sa evit sa accesez site uri piratate si nesigure
 
Ma mut la tara, unde n-am net, semnal GSM „din parti” iar singura sansa sa mi se strice comp-ul e o pana de curent! Deci investesc intr-un UPS! 🙂
 
Schimbarea parolelor periodic ,update permanent la aplicații și un antivirus mai eficient.
 
Backup pe un NAS securizat cu parola. Ar fi mai greu pentru ransomware sa ajunga si acolo.
 
Nu accesez site.uri false care nu sunt securitate,aplic parole puternice
 
In primul rand ar trebui sa evit paginile nesecurizate, mai apoi sa-mi schimb parolele mai des.
 
Sa evit site-uri si conturi false/nesecurizate dar si sa-mi schimb parolele mai des
 
să evit paginile nesecuriate
 
Sa evite site-uri cu cont fals care îmi da bătăi de cap și să-mi instalez un antivirus mai bun
 
Update cât mai des al sistemului de operare și al aplicațiilor.
 
Sa nu deschid toate atașamentele pe care le primesc, în special de la necunoscuți, și sa nu ma mai conectez la rețelele wifi publice gratuite
 
update de soft si backup cat mai des. daca as putea sa lucrez doar in cloud ar fi perfect
 
am un antivirus de top
 
Sa evit paginile nesecurizate, false
 
Să folosesc o soluție de securitate pe mobil. Ar mai putea fi și să nu fac tap (click) pe linkuri dubioase.
 
Nimic nu e gratuit și curiozitatea a mierlit mâța vor fi de-acum deviza. S-ar putea să gust din măru’ mușcat. Și ar mai fi ceva: suflatu’ în iaurt. P.S. Poate – Activarea verificării in 2 pași la orice, manager de parole solid, când ceva „nu funcționează” nu insista să introduci date sensibile, nu „pune botu” la chilipiruri necunoscute, no app din surse dubioase și altele și altele….
 
Vreau sa evit orice site web nesecurizat
 
As vrea sa-mi schimb parolele si sa cumpar o licenta de Kaspersky.
 
As vrea sa continui atentia la mail-urile si atasamentele primite; accesarea de site-uri nesecurizate sau false; continuarea folositii unei solutii antivirus; actualizarea sistemului de operare si a tuturor aplicatiilor folosite. Suplimentar schimbarea router-ului care are standardul de securitate depasit.
 
Sa evit sa accesezi site-uri si cont-uri false.
 
Sa evit paginile nesecurizate, sa folosesc doar parole dificil de ghicit, pe care sa le schimb regulat.
 
Folosind un antivirus bun, schimband mai des parolele si activand amprenta digitala.
 
Sa fac un backup la PC
 
Lucrând ca și administrator de sistem aș dori ca anul acesta poate reușesc să adopt metode noi de gândire și folosire a calculatoarelor în rândul colegilor. Mai ales colegilor profesori care au acces la conturi de administrator și dau click fără gândire pe majoritatea link-urilor virusând de mai multe ori stațiile. Și cel mai important la instalarea unor programe să se uite atent la ce și cum instalează să nu meargă pe principiul next, next și gata că in felul acesta mă trezesc cu reclamații de genul merge greu laptopul și nu încarcă paginile îngheață sistemul de operare și când mă uit sunt instalate trei antiviruși plus cel din Windows si cel puțin una, două Anti-Malware care rulează desigur deodată in background. Rezoluția mea ar fi acesta de a schimba modul de gândire a colegilor și de ai ajuta să fie mai prudenți în mediul online și offline. Și desigur mai puține stații de reparat, reconfigurat și devirusat pentru mine 😁
 
Sincer, imi cam prind urechile. In afara de ceea ce fac deja, adica sa fiu f atenta sa nu intru pe site-uri dubioase, sa citesc cu atentie orice continut suspect…nici nu stiam ca pot face. Noroc cu articolul tau, ca am mai aflat cate ceva.
Ma gandesc ca as putea totusi sa schimb parolele, ca raspuns la intrebarea concursului
 
Nu tin lucruri importante online ( email sau cloud)
Salvez informatiile importante pe hard extern.
La conturile de email sa adaug si telefonul.
Parole mai grele la conturile pe care le folosesc.
Nu adaug cardul de cumparaturi la magazinele online.
 
Soft,, reîmprospătat,,periodic,multă multă vigilenta că nu aleargă nimeni după noi chiar tot timpul,folosirea amprentei că ,,se poarta,, .Am putea sa schimbăm și parole periodic dar nu o facem ,vorbesc și experiența mea,și a altor amici.
O siguranță benefica va doresc.
 
Aș dori să-mi instalez un virus cât mai eficient pentru a-mi proteja securitatea datelor, să schimb parolele cu unele unice să fac backup la anumite date.
 
As recomanda schimbarea parolelor din 4 in 4 luni .
 
Sa-mi „imbunatatesc”parolele si sa le schimb mai des , sa nu dau click pe orice link primit/gasit/vazut, sa nu utilizez site-urile web nesecurizate.
 
Evitarea site-urilor nesigure și schimbarea periodica a parolelor.
 
Evitarea cât mai multor site-URI periculoase și folosirea parolelor cât mai puternice !
 
Folosirea autentificarii in doi pasi peste tot unde este posibila si/sau folosirea de tocken-uri. In rest vigilenta maxima!
 
Sigur voi cumpăra o licență de antivirus competitiv,eficient.
 
As vrea ca sa aiba antivirus instalat care sa asigure protectie totala si acesta sa fie nelimitat si acesta sa fie tot mai bun cu fiecare upgrade.
 
sa ma pricopsesc cu mai putiuni virusi …deci un antivirus bun.
 
Sa nu mai accesez site uri nesecurizate
 
Evitarea site-urilor nesigure si deschidera e-mailurilor suspecte.
 
As vrea sa imi fac un backup periodic al datelor de pe dispozitive. De celelalte mentionate incerc sa ma feresc, insa backup intradevar nu prea fac si nu e prima data cand aceasta problema ma face sa pierd date importante. Acum 2 ani un laptop s-a stricat, a fost trimis la garantie si s-a constatat ca nu mai poate fi reparat, asa ca am pierdut tot ce aveam pe el.
 
Parola asemănătoare pe mai multe aplicații, nu mereu actualizez aplicațiile..ar trebui un antivirus ca și aplicatie care detectează toate siturile care dăunează
 
Protectia cardului, sa evitam site-uri nesecurizate, și să am un antivirus puternic!
 
Îmi doresc ca toate gageturile noi, achiziționate ,sa vină la pachet cu sisteme pe protecție performante.
 
Folosirea de tokenuri și o atenție mai mare la paginile dubioase
 
solutii antivirus pentru protejarea datelor pe toate dispozitivele
 
Schimbarea parolelor,instalarea unui antivirus bun , evitarea siturilor false, verificare mailuri primite
 
As vrea ca anul acesta sa incep sa schimb toate parolele scurte si sa le inlocuiesc cu unele puernice(10-20 caractere,simboluri etc) si sa numai folosesc parole identice peste tot ci parole diferite pe toate site’urile unde am cont 🙂
Si as vrea sa pot folosii autentificarea in 2 pasi peste tot locul.
 
Sa achizitionez un antivirus eficient si sa nu deschid mail-uri suspecte
 
Evitarea site-urilor nesigure și schimbarea periodica a parolelor , update cât mai des al sistemului de operare și al aplicațiilor.
 
Sa nu mai folosesc aceeași parola pentru orice cont
 
Sa nu mai folosesc retelele WI-FI publice, sa fiu atenta la ce link-uri accesez si sa-mi schimb periodic parolele
 
Linkuri suspecte, le evit întotdeauna!
Câteodată mai greșesc
 
Sa am un antivirus bun, sa-mi schimb parolele…
 
Sa am folosesc un antivirus bun, sa fiu mai atent la provenienta mail-urilor, sa schimb parolele.
 
Instalarea unui program pentru a supraveghea activitatea online a copilului în primul rand
 
In mare parte sunt atent la securitatea mea digitala. Ceea ce vreau pentru o protejare mai eficienta incepand de anul acesta este folosirea unui VPN.
 
Eu nu accesez site-uri http, doar https
 
Imi propun sa imi cumpar un antivirus bun, sa fac backup periodic si sa schimb parolele sa nu mai folosesc aceeasi parola pentru mai multe conturi.
 
Sa imi fac un upgrade la licenta de antivirus si sa nu mai intru pe site-uri nesecurizate.
 
Sa încerc sa setez parole unice pentru fiecare cont si sa imi actualizez periodic antivirusul.
 
Sa imi achizitionez un program antivirus,sa nu mai accesez retele de wi fi publice
 
Update-urile lunare ar fi ceva protectiv cu cele mai noi protecții făcute la zi
 
Face ID peste tot, desigur, doar cu produse Apple.
 
Pai, eu vad lucrurile așa: securizare prin amprenta, cat mai mult. Utilizarea unui generator de parole (lastpass).
 
Sa evit :folosirea rețelelor wifi nesecurizate/graba de a deschide mailuri fara verificare/folosirea de antivirus neupdatat.
 
As vrea sa am un antivirus eficient care să îmi fie util atât pe site-urile unde navighez cât și atunci când primesc vreun sms cu link suspect.
 
Să continui ce am făcut în ultimii 21 de ani fără a avea vreodată vreo problemă. Bineînțeles, cu adoptarea noilor soluții și măsuri de securitate și protecție care apar și vor apărea.
 
Sa evit website-urile nesecurizate, sa nu dau click pe orice link primit (via email sau chiar primite in mesaje de la prieteni) fără ca mai întâi sa întreb dacă chiar el a trimis acel link căci mi s-a întâmplat sa primesc pe whatsupp astfel de linkuri fără ca măcar persoana de la care îl primeam sa știe despre acel link.
Sa nu mai folosesc rețelele wifi publice.
Dacă s-ar putea, as folosi un antivirus pentru mobil care sa detecteze eventualele pericole și sa avertizeze utilizatorul ca poate fi spam sau alt pericol.
 
Ar trebui sa evit sa folosesc aceeași parola pe mai multe site-uri, sa updatez Windows-ul și sa fiu atenta la link-urile pe care le accesez.
 
Siteurile nesecurizate doresc să le evit și aș dori sa folosesc un antivirus eficient pentru a-mi proteja securitatea online. Sa nu mai folosesc parole unice.
 
Va trebui sa sporesc securitatea parolelor deoarece toate sunt cam asemănătoare și destul de intuitive.
 
Sa imi fac un obicei din a face back up mai des la PC-ul de acasa. Si trebuie sa evit paginile nesecurizate, mai apoi sa-mi schimb parolele mai des.
 
Protectia cardului,schimbarea parolelor,achiziționarea unui program antivirus
 
Vreau sa schimb parolele si sa sa nu mai folosesc aceeasi parola pentru mai multe conturi ,sa fiu atenta la ce link-uri accesez si sa imi cumpar un antivirus bun.
 
Sa îmi achiziționez un antivirus eficient,sa îmi schimb parolele
 
As dori sa am un antivirus eficient si bun incat să-mi asigure protectie totala la telefon si laptop.
 
Sa schimb parolele mai des, sa evit paginile nesecurizate si sa instalez un antivirus mai bun.
 
Sa fac mai putine clickuri pe site nesigure și sa schimb parolele frecvent
 
In primul rand trebuie sa-mi schimb o mare parte din parole si sa o fac regulat (in acelasi timp folosind parole diferite), in al doilea rand activarea verificarii in 2 pasi oriunde este posibil. Ambele le aman de ceva timp, insa anul acesta cu siguranta le voi pune in aplicare.
 
Accesez cu usurinta link-uri periculoase si site-uri fake ,as dori un antivirus bun si sa fac backup periodic.
 
1. Voi evita orice site web nesecurizat, voi accesa pe cât posibil doar site-urile HTTPS
2..Voi folosi exclusiv parole complexe, schimbate periodic.
3. Nu voi repeta greselile/ pățaniile anterioare.
.
 
parole diferite pentru fiecare cont – am un document unde le salvez
 
verific de mai multe ori inainte de a da click pe un link/mesaj
 
nu folosesc WiFi publice si nu intru pe site-uri care nu au https
 
un Antivirus si VPN pentru conexiunile care sunt mai sensibile
 
Se pare ca din comoditate nu actualizez la timp tot software-ul pe care il folosesc, iar problema asta trebuie corectata.
 
in ziua de astazi, hackerii sunt interesati de site-urile cu vanzari on-line efectuate cu card, deci ce ma intereseaza, protectia datelor privind platile cu card-ul.
Succes
 
Să încerc pe cât posibil să am calculatorul securizat prin actualizarea sistemului de operare și a tuturor softuri-lor (am activate actualizările automate în windows update), să folosesc firewall-ul windows-ului, să utilizez un antivirus (momentan varianta gratuita de la avast), să nu utilizez USB-uri sau alte dispozitive externe dacă nu le cunosc proveniența, să nu deschid în browser link-uri neobișnuite din mesaje și să îmi fac zilnic backup la datele importante.
Când îmi accesez contul de gmail/facebook pe alt calculator să folosesc întotdeauna o fereastră nouă incognito, să nu salvez parolele și mă deconectez după ceea ce termin.
Să activez funcția de backup zilnic pentru toate conturile (google, whatsapp, facebook etc.).
 
Un antivirus puternic, parole puternice schimbate des, atentie sporita la orice site
 
In primul rând trebuie să nu mai accesez fel si fel de site-uri nesecurizate,si in al doilea rând am nevoie de un antivirus eficient,pentru că tentația de a da click este mare,asa ca trebuie să mă asigur!!Aaa,si să schimb parolele cât mai des!!😉😉
 
Vreau sa evit orice site web nesecurizat, sa schimb parolele mai des, sa evit paginile nesecurizate
 
UPDATE: am făcut tragerea la sorți și am stabilit câștigătorul. Felicitări!
https://youtu.be/eNMXLkEe27I