Continui azi seria de articole despre consumul energetic al UPS-urilor în stand-by. Primul articol a fost săptămâna trecută, iar miercurea viitoare veți găsi pe blog ultimul episod și un tabel cu rezultatele obținute. Am testat peste 20 de echipamente de la cinci branduri mari prezente pe piața locală.

UPS test consum strand-by

Despre acest test

Am făcut acest test pentru că echipamentele UPS (Uninterruptible power supply) au devenit indispensabile pentru companii, pentru a susține echipamentele precum serverele în timpul întreruperii curentului și pentru a proteja datele companiei în cazul unor defecte din rețeaua electrică care ar putea afecta grav calculatoarele. Iar echipamentele UPS au un cost și nu, nu este vorba de costul de achiziție.

Unul din costurile ascunse ale echipamentelor UPS este consumul de energie în stand-by, care poate deveni la nivel anual o factură foarte mare. Pentru că firmele care au nevoie mare de UPS au sute de echipamente, care stau în priză tot timpul anului. Așa că acest consum adaugă sute de euro la facturile de curent electric.

Am ales inițial dispozitive pe niveluri similare de putere, de 1kVA, 2kVA, 3kVA. Din păcate în stocul producătorilor prezenți pe piața locală am găsit dispozitive diverse. De la 0.6, 0.75, 0.8 și până la 1.7, 2.2 sau 3kVA. Am testat dispozitive de la APC, Cyber Power, Eaton, Legrand, Socomec. Unele produse erau din generații anterioare, altele din generația curentă de echipamente vândute clienților. Alți factori pentru care există decalaje între rezultate și o temă de gândire pentru viitoarele teste comparative.

Pe de altă parte, trebuie spus că am testat atâtea produse, cel puțin cinci-șase de la fiecare brand major de UPS-uri, încât cifrele vorbesc de la sine și se întrezăresc unele tendințe, pe care, cum spuneam , sper să le văd concretizate într-un nou test mai bine realizat.

Am folosit pentru testare un singur dispozitiv , un Voltcraft EnergyCount 3000.

Voltcraft 3000
Voltcraft 3000

Rezultate pe scurt

Mergând pe zona 1KVA sau mai mici, echipamente de birou sau pentru acasă, situația este la fel de diferită în funcție de generația produsului, producător și model. Am înregistrat un consum de 244.3W la un produs de 0.6KVA, tind să cred că ori priza era defectă, ori produsul avea o problemă și nu m-am legat de această cifră. Testele ulterioare au arătat un consum 106.8 W pentru acest produs, deci tind să cred că a fost doar o problemă de moment. APC Smart-UPS C 1000VA LCD este un UPS line-interactive care costă vreo 1.500 de lei.

Din zona asta am mai testat un  de la Legrand România, Niky S 1000VA, care este mai ieftin, dar a avut un consum de 38,5W în încărcare și apoi a scăzut la 27W. Este ok pentru produs de birou, tot line-interactive. Socomec propun modelul NPE-1000-LCD (1000VA) avea consumul 26.7W, iar pe măsură ce s-a încărcat a ajuns la 24.4W. Cel mai bun consum însă la acest nivel l-a avut în testele noastre CyberPower PR 1000 E LCD, tot line-interactive, 1kVA, preț bun. Prima oară a avut 26.5W, dar a scăzut pe parcurs la 22. Am mai obținut în două teste consumuri similare, dar erau produse de 0.6 sau 0.65 VA și nu 1 KVA.

Galerie foto

Săptămâna viitoare o să revin cu al treilea episod din acest test și un tabel final cu toate cifrele comparate.