Am testat Asus ZenBook Flip 14 UM462DA, un laptop office perfect pentru videoconferințele Zoom, Teams sau Meet. Este foarte ușor și poate fi rapid convertit în tabletă. În același timp este suficient de puternic pentru toate aplicațiile de la birou.

ASUS ZenBook Flip 14 UM462DA

În perioada asta, foarte multă lume a căutat laptopuri bune pentru videoconferințe, iar stocurile s-au cam epuizat. Oricum, vânzările de laptopuri au fost printre puținele segmente ale economiei care au mers mai departe în perioada asta, cu rezultate bune. Alegerea unui laptop este dificilă, eu am petrecut ore în șir pe principalele magazine online și nu am găsit configurații ok. Fie au doar 4GB de RAM, fie placa video este slabă sau lipsește cu desăvârșire, fie sunt cu HDD (în 2020, cu HDD). Nu sunt neapărat fan al ecranelor rotative, dar conceptul este util mai ales pentru birou. Ecranul tactil mi se pare vital pentru comenzi rapide date direct pe display, fără mouse. Chiar și cu gesturile este simplu să te obișnuiești.

Laptop bun pentru birou

Combinația dintre formatul versatil și hardware puternic fac din ZenBook Flip 14 o alegere perfectă pentru birou, pentru călătorii și pentru vizitele la clienți. Ecranul este de 14 inch, Full HD, iar faptul că este rotativ vă permite să împărtășiți prezentarea de pe ecran într-un mod foarte intuitiv.

ads

Ecranul este susținut de balamaua ErgoLift cu deschidere la 360°. Astfel poate fi rotit fie în modul tabletă, fie la 180 de grade sau în modul “cort” pentru a afișa imaginile dorite. Laptopul cântărește doar 1.6 kilograme, fiind foarte ușor de ținut cu o singură mână. Are suport pentru styulusuri active și un touchpad. Acesta aduce funcțiile unui NumberPad atunci când este nevoie. De asemenea, știe să recunoască și gesturile.

ZenBook Flip 14 are procesorul nou AMD Ryzen 5 3500U cu patru nuclee la 2.1 GHz, 4MB cache și frecvențe maxime de 3.75Ghz. Include placa grafică integrată Radeon RX Vega 8 cu opt nuclee (512 shaders) la 1200Hz. Versiunea de top vine cu Ryzen 7 3700U, care dispunde de 6MB cache și poate atinge frecvențe de 4.0 GHz. Are grafică încorporată, Radeon RX Vega 10. Integrează un SSD de 256GB și are 8 GB de RAM. Poate suporta 16GB de RAM și se poate adăuga un al doilea SSD de 256 sau 512 GB.

Opțiunile de conectivitate sunt foarte bune,  are USB 3.1 Gen 1 Type-C, USB 3.1 Gen 1 Type-A, USB 2.0 Type-A, mufă HDMI, cititor de carduri, conector audio. Are un încărcător micuț și ușor, foarte bun pentru călătorie. Bateria este de 42Wh, cu trei celule, autonomia fiind de maximum 9 ore.  Camera web este HD și are senzor cu infraroșii pentru autentificare rapidă.

Design și realizare

Ca de obicei, Asus ia totdeauna în serios partea de design și are grijă la detalii. Laptopul este metalic, are culoarea argintie care arată foarte bine. De asemenea respectă standarde militare de rezistență MIL-STD 810G, cu alte cuvinte rezistă și la căzături sau vibrații. Se simte plăcut în mână și îți lasă senzația că este un produs premium.

Faptul că este atât de subțire și ușor reprezintă un atuu important pentru cei care călătorec des. Autonomia este foarte bună și puteți lucra și ține prezentări fără teama că va rămâne fără baterie. Iar dacă ajungeți într-o sală cu proiector are destule opțiuni de conectare astfel încât să puteți reda rapid imaginile pe ecranul mare.

Laptopul include și softul proprietar Asus Splendid, care permite redarea mai realistă a culorilor pentru cei care lucrează cu grafică avansată. Aplică coreții de culoare gamma sau temperatură de culoare, pentru a vedea imaginile exact așa cum a dorit creatorul conținutului vizionat. Sunt patru moduri de lucru Asus Splendid, respectiv Normal, Eye Care, Vivid și Manual. Dacă nu vă plac cele prestabilite este ușor să controlați culorile în modul Manual.

Concluzii

Asus ZenBook Flip 14 UM462DA este un laptop bun pentru birou, perfect pe videoconferințele pe Zoom, Google Meet, Microsoft Teams sau altele asemenea. Este un laptop cu design premium, cu standarde de rezistență militare și cu dotări hardware peste medie. Laptopul testat costă cam 3.700 de lei, dar există și versiuni mai avansate disponibile la PC Garage. Dat fiind raportul calitate/preț ridicat vă recomand cu căldură acest model.

Galerie foto