Am testat Tenda A18 (Wireless Extender Tenda A18AC1200 Dual Band), o soluție simplă pentru a extinde rețeaua WiFi, care este ușor de utilizat și funcționează aproape instant. Eu am noroc că testez destul de constant routere, m-am obișnuit cu ele și nu mi se par deloc greu de utilizat. Chiar am avut nevoie de extinderea rețelei și Tenda A18 este chiar ok.

Detalii tehnice Tenda A18

Standard Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
Frecvența: 2.4 + 5 GHz
Porturi: 1 x 10/100 LAN
Rata de transfer: 300 + 867 Mbps
Alimentare: 9V / 0.8A
Moduri de operare: repeater / AP
Preț: sub 150 de lei

Mai multe detalii găsiți pe site-ul Tenda Romania.

Test Tenda A18

Cum am povestit de câteva ori, am router-ul Digi Fiberlink în living și de-acolo nu bate tocmai bine în ultima cameră. Fiind perioada plină de videoconferințe pe Zoom, Google Meet sau Microsoft Teams, fiecare cameră e ocupată, așa că uneori ajung să lucrez tocmai în ultima, unde nu mergea netul bine. Dar de când testez routere de tip Mash și extendere, am reușit să rezolv problema. În clipa asta am un router Asus cu WiFi 6 care bate destul de bine în ultima cameră, vitezele fiind pînă la 100Mbps. O să vă scriu despre el în curând. Uneori însă, pentru upload pe Youtube sau pentru conferințe cu mulți participanți, ai nevoie de conexiune mai bună.

Norocul meu a fost că routerul are buton de WPS. Astfel, bagi Tenda A18 în priză, apeși butonul WPS de la router, iar imediat după apeși butonul de configurare automat de la extender. Astfel în nici 30 de secunde led-ul de pe extender s-a făcut albastru solid fiind conectat la rețea. Odată instalat în apropierea camerei, vitezele de transfer a datelor au sărit la 200 Mbps, mult mai bine decât anterior. Și simplu de configurat, dar și cu un preț de circa 150 de lei.

Dacă aveți doar router oficial RCS RDS, fără buton WPS, există posibilitatea de a configura manual extender-ul. Se pune în priză și vă conectați la el cu dispzitivul (telefon sau laptop). Rețeaua exte Tenda_EXT fără parolă. Ulterior îl puteți gestiona accesând adresa re.tenda.cn sau IP-ul 192.168.0.254. Prima dată trebuie setată o parolă de administrare să nu vă treziți cu vreun intrus. Apoi selectați rețeaua la care aveți nevoie de extindere. Vă conectați la ea cu parola și apăsați opțiunea Extend.

Dacă aveți o consolă de jocuri video sau un desktop la mare distanță de routerul original, cu Tenda A18 puteți utiliza și un cablu LAN, are mufă specială, iar astfel va merge și mai rapid. Am găsit acest produs la reducere, la data când am scris articolul prețul fiind de 135 de lei.

Concluzii

Tenda A18 este un dispozitiv ieftin, dar care oferă viteze mari de transfer ale datelor, este ușor de configurat și simplu de utilizat. Pe scurt, orice zonă din casă are probleme cu semnalul WiFi poate fi acoperită rapid cu o investiție foarte mică. Nu aveți nevoie de cel mai scump router pentru a avea rețea WiFi de mare viteză peste tot. Produsul a mers bine, deci îl recomand cu căldură.

Galerie foto