Dupa celebra serie de anunturi “Cumpar masini de cusut Singer”, stiti voi, un colectionar german care cumpara pe bani grei vechiturile bunicii, acum apare din ce in ce mai des urmatorul anunt: “cumpar Nokia 1100” cu varianta “nokia 1100 made in germany”. Anuntul a fost justificat de un studiu mai vechi facut de o “firma de securitate” care spunea ca hackerii folosesc o vulnerabiliate din telefonul Nokia 1100 pentru a intercepta mesajele mobile banking si a fura banii din contul utilizatorilor. Am mai scris ceva pe tema asta, a fost ceva la TV, am citit si la PCNews.

Problema care se pune este: cati dintre proprietarii de Nokia 1100 au facut in viata lor mobile banking? Cum sa interceptezi ceva care nu exista? Odata ce hackerul a cumparat un telefon Nokia 1100, cum isi scoate banii? Singura explicatie logica este ca vorbim de o schema de fraudare similara cu cea folosita in cazul masinilor de cusut.

Reamintesc pe scurt: omul vine cu telefonul Nokia 1100, teparul in desface, zice, bine dom’ne, valoreaza 10.000 de euro, dar cu o conditie… Care? Pai sa gasesti unul cu serie similara. Cauta omul, peste cateva zile il suna teparul: hai dom’ne ca am gasit eu unul la Iasi. Cumpara-l mata si iti dau 20.000 pe amandoua. Fraierul merge la Iasi, da 7.500 de euro pe un Nokia 1100, vine victorios la Bucuresti sa le vanda pe amandoua. Canci! Hotii au disparut deja…