După ce am reușit să testez Galaxy S20 și S20+, a venit rândul modelului de top, Galaxy S20 Ultra, deocamdată am testat camerele foto și filmarea 8K, unul dintre principalele atuuri pentru achiziție. Am filmat primul clip la rezoluție 8K care poate fi văzut mai jos. De asemenea am testat Space Zoom 100x și camera foto, acestea sunt primele impresii după test.


Update: Samsung Galaxy S20 Ultra unboxing ->>

S20 Ultra are cea mai puternică combinație de camere foto/video disponibile la ora actuală pe un smartphone. Include senzorul-vedetă al Samsung de 108 megapixeli, cu o lentilă de 26mm. Apertura este F/1.8 și pixelii sunt de 0,8 nanometri. Dimensiunea senzorului este 1/1.33 inch, fiind practic cel mai mare senzor foto pe un smartphone.

Terminalul poate filma la rezoluție 8K, imagini care pot fi văzute pe televizoarele 8K lansate de Samsung, printr-un parteneriat cu Youtube care permite încărcarea clipurilor 8K direct de pe telefoanele Galaxy S20. Formatul este 7860×4320 pixeli, cu 24 de cadre pe secundă în format 16:9. Camera este capabilă să filmeze 4K la 60 de cadre pe secundă, Full HD la 240 de cadre pe secundă și 720p la 960 de cadre pe secundă.

Include atât stabilizare optică, cât și soluție gyro-EIS pentru a realiza filme de calitate excelentă direct din mână. Galaxy S20 duce clipurile video la un nivel superior cu rezoluția 8K, în prezent, fiind cea mai înaltă rezoluție video disponibilă de pe un smartphone. Acestea oferă un nivel de detalii incredibil, de 4 ori mai mare decât rezoluția UHD. Videoclipurile 8K sunt atât de bune, încât poți captura imagini de 33MP ultra-detaliate, direct din fișierul video, fără efort. Pur și simplu mergi la galeria ta, alegi videoclipul 8K, apoi capturezi o imagine unică, atingând în colțul din stânga sus.

Am testat și 10 secundă ocupă 100MB din spațiul de stocare, deci un minut ocupă aproximativ 600MB, iar 1GB vă asigură cam 100 de secunde. Spațiul total liber pe telefonul de 128GB este de circa 100GB, deci 10.000 de secunde sau aproximativ 166 de minute de filmare 8K. Ceea ce durează este încărcarea clipului pe Youtube, depinde de rețeaua folosită cât de repede ajunge online. De asemenea, Youtube are o perioadă destul de lungâ pînă procesează 8K.

Pe lângă camera principală, Galaxy S20 Ultra oferă o cameră ultra-wide de 12 megapixeli, precum și o cameră de zoom optic de 48 de megapixeli, un senzor de asemenea foarte mare și performant. Camera frontală pentru selfie este de 40 de megapixeli.

Aplicația de cameră foto este și ea optimizată, de exemplu inlcude scenarii cu lumină scăzută și transformă fotografiile și videoclipurile realizate în timpul nopții. Senzorii de imagine cu sensibilitate crescută captează mai multă lumină, pentru a produce fotografii bogate în detalii pe timpul nopții. Modul de noapte combină automat până la 30 de imagini, instantaneu, pentru a oferi imagini clare, cu zgomot de imagine minim în condiții de întuneric. Galaxy S20 include, de asemenea, Video HDR, care face ca videoclipurile tale pe timp de noapte să fie mai bogate și mai luminoase.

Există și o funcție AI complet nouă, modul Single Take, care realizează un video, îl analizează folosind AI Galaxy S20 și îți oferă până la 14 fotografii și videoclipuri diferite, inclusiv fotografii panoramice, cu bokeh, decupate, videoclipuri în stil time lapse și multe altele. Filmezi o singură dată, ai parte de mai multe opțiuni și alegi momentul perfect.

Space Zoom 100x

Altă vedetă pe partea de fotografiere este zoom-ul hibrid dezvoltat de Samsung care poate ajunge la 100x. Specialiștii companiei sud-coreene au dat acestei tehnologii denumirea de Space Zoom, în ideea că poți folosi zoom-ul inclusiv să te uiți la stele.

Zoom-ul optic hibrid al lui Galaxy S20 Ultra mărește practic de zece ori fotografiile, pentru a vedea tot ceea ce îți atrage atenția fără să pierzi din calitatea imaginii. Așadar, când ești în spatele mulțimii la un concert, poți să ajungi în fața scenei în cel mai scurt timp.

Modul în care se procesează imaginea finală este diferit de o simplă cameră foto în care ai face tu zoom digital cu degetele – dacă s-ar putea vreodată ajunge la 100x. Un astfel de zoom poate fi oferit doar de camere foto DSLR sau mirrorless cu lentile extrem de mari, grele și cu prețuri extraordinar de mari.

De aceea, Samsung folosește atât un sistem de tip periscop, un senzor mare care să capteze imaginile, dar și senzorii de distanță și adâncime pentru a optimiza rezultatul. La un telefon normal, senzorul este lângă lentilă și de aceea nu permite obținerea unui zoom mai mare de 3x, poate 5x cu o lentilă specială. Dar camera periscop permite plasarea senzorului într-o poziție diferită și folosirea unui sistem de lentile și oglinzi care să transforme imaginea mărită în realitate. Camera Samsung poate oferi prin periscop un zoom optic de 10x, iar mai departe se bazează pe procesarea digitală și AI pentru a îmbunătăți imaginile.

Alte avantaje

Trebuie spus că Samsung Galaxy S20 Ultra este bine dotat și la multe alte capitole, nu doar la camera foto. Procesorul său este printre cele mai puternic de anul acesta, are o cantitate masivă de RAM și stocare, dispune de o baterie imensă, încărcare ultra-rapidă și multe altele. Procesorul este susținut de un GPU performant de ultimă generație, capabil de jocuri la rezoluție maximă, pe ecranul cu rată de refresh 120Hz. Un nou NPU procesează mai rapid funcțiile AI care optimizează fiecare element al terminalului.

Am avut ocazia să testez versiunea 5G a terminalului. Cu toții ne pregătim de următoarea generație a tehnologiei mobile, ne vom bucura de viteze de download și upload fără rival și de timpi de așteptare reduși la maxim. Vom putea urmări live-uri și streaming la calitate video maximă, vom câștiga toate competițiile de gaming și ne vom bucura multe alte tehnologii noi pe viitor. Pentru că 5G este tehnologia viitorului.

Display-ul nou Dynamic AMOLED 2x oferă o experiență de vizionare cu adevărat cinematografică, în culori și contraste fără precedent, HDR 10+ certificat. Este mai luminos te ajută să vezi clar, chiar și în lumina zilei. Ochii obosesc mai puțin în timpul utilizării ecranului, datorită sistemului Eye Comfort Display.