Se pare că în România își face loc încet încet un nou curent: intoleranță maximă. În special în zonă de opinie, dar cu tangențe în politic, social. Sper că nu și în zonă business, deși sunt convins de faptul că mediul de afaceri este influențat de asta.

Credit foto: © Anastasiia Bobko | Dreamstime

Ce vreau să zic mai exact? Vorbesc despre atitudinea asta: cutare nu gândește ca mine? E clar, este retard. Cutare nu se îmbracă la fel ca mine? E un dobitoc. Cutare lucrează la o firmă concurentă cu a mea? E un cretin. Amintește fix de cele mai mari orori ale lumii moderne, extrema dreaptă și extrema stânga, care timp de 60 de ani au terorizat lumea civilizată readucându-ne în Evul Mediu Întunecat. Nu degeaba suntem învățați să nu judecăm. Vezi bîrna din ochiul tău înainte să vorbești de paiul din ochiul altuia. Senzația că „eu știu totul” o au fix dobitocii. Și de aceea ei o aplică zilnic, în atitudine, în mesajele către ceilalți, în mesajele de pe propriul blog.

Oamenii care au depășit stadiul de parazit și au descoperit gândirea, au observat că abia ating o picătură din imensitatea Universului și in niciun caz nu pot spune că știu cu siguranță ceva.

Sigur, uneori ar fi mai ușor. Teoretic, ar fi simplu să trimitem „toți țiganii într-un deșert” cum propunea un ministru de externe. Ar fi greu să îi acceptăm, să îi educăm, să le dăm exemple bune.

Ar fi mai simplu că bolnavii să fie împușcați, nu îngrijiți. Ar fi și mai ieftin pentru buget. Ar fi greu să reformam acest sistem încât oamenii să primească servicii de calitate.

Ar fi foarte simplu că atunci când nu ne convine ceva să ne luăm jucăriile și să plecăm. Ar fi foarte simplu să judecăm de sus pe oricine, cine este perfect astăzi? Cu toate acestea, nu ne place deloc când cineva ne judecă pe noi…

Deci, mai ușor cu etichetele!

Dacă tu lucrezi pentru un corupt, nu îl arăta cu degetul pe cutare sau cutare care lucrează pentru un alt corupt… te ară’i singur cu degetul.

Dacă tu habar n-ai să scrii, degeaba arăți cu degetul greșeli de limbă romană (BTW, cea mai răspândită tâmpenie online, toți retarzii îi acuză pe cei care scriu că greșesc). Numai cine nu scrie nu face și greșeli și asta o știu foarte bine cei care scriu!

Toleranță ar trebuie să fie, mai ales în mediul online, mult mai prezentă… Și totuși, lipsește cu desăvârșire.