Drumul scurt către Grecia / Thassos s-a dovedit a fi o variantă bună, cu mici probleme inevitabile. Am plecat în vacanță pe drumul lung, dar am regretat apoi decizia asta, am făcut 12 ore cap-coadă și am ajuns cu un genunchi în pioneze. Ne-am lovit iar de probleme tipic regionale, balcanismele par un flagel – în Bulgaria drumuri fără indicatoare, poliție după colțuri, iar în Grecia prostii de genul vilă de sute mii de euro fără plase de țânțari, aragazul montat pe frigider și altele asemenea.
la volan

Drumul scurt spre Grecia

Noi am parcurs drumul scurt către Grecia doar la întors, dar este clar că merită făcut și la dus, salvezi 200 de kilometri și ajungi mai repede. Nu este aglomerație la frontieră, nu te verifică excesiv, nu mai credeți toate prostiile citite pe net. Dacă ai marfă dubioasă, sau dacă ai fața dubioasă, atunci clar te verifică. Nimeni nu-și asumă riscuri inutile. Dar noi, două familii cu copii, am trecut în 30 de secunde de vamă.

Drumul scurt spre Grecia merge prin Ruse și Byala, la fel ca cel vechi, dar apoi mergeți sre Veliko Tarnovo, ca și cum ați merge în zona de munte. Sunt acolo cam 50 de kilometri de drum în serpentine, cam în genul celor de la Timișul de Sus, nu chiar ca Transfăgărășanul, cum zic unii. Mie îmi place să conduc pe serpetine, n-am avut probleme și am depășit două mașini, un tir și un autocar. Deci nu este deloc aglomerat. Poate în plin sezon, pe ziuă, o să fie mai multă lume.

De la Veliko Tarnovo drumul scurt spre Grecia merge prin Stara Zagora, apoi Haskovo și apoi ajungeți la vama nouă de la Makaza. Finalul, dintre Stara Zagora și Makaza este drum nou-nouț, foarte bun, bine semnalizat, nete, perfect.

Problema ar fi că nu este pe toate GPS-urile și nu totul e semnalizat perfect. Am văzut două semne spre Ruse în 200 de kilometri. Dar în final a fost totul ok.

În Grecia drumurile sunt ok, șosea pînăla Komotoni, apoi intrați pe Agion Odos, autostradă care duce pînă la Salonic. Spre Thassos sunt doar 150 km de la Makaza la Keramoti, apoi feribot, apoi cât mai ai de mers pe insulă. Faci o oră și ceva de la graniță pînă în Thassos. București – Keramoti sunt 556 de kilometri, e mai puțin decât București – Oradea 🙂

Blue Horizon - Thassos
Blue Horizon – Thassos

Click pe poze pentru mărire (!)

Balcanisme de vacanță

În Grecia a fost superb, ca de obicei, recomand Thassos pentru vacanța de vară, mai ales cu familia. Am ales o super-vilă de pe Booking.com – agențiile de turism par să fie tot mai depășite de fenomenul online, nu țin pasul cu tehnologia, iar prețurile sunt incomparabile. Vila situată aproape de drum, dar nu la stradă, aproape de mare, cu plajă proprie – lăsată în paragină și neamenajată din păcate. Și cu o mulțime de chestii care ne-ar fi stricat zen-ul dacă n-am fi fost prea relaxați 🙂

Vila super-nouă, lux, mobilată, curte cu măslini, loc de joacă, hamac, grătar. Totul ok pînă ajungi la detalii. Deși anunțasem că suntem patru, aveau în cameră 2 farfurii, un pahar și 3 linguri. Dar asta nu a fost cea mai mare problemă. Omul avea instalate aspersoare pentru grădină, inclusiv prin zona de grătar, hamac, loc de joacă. Astea porneau pe la 6 seara și se opreau pe la 9, iar noi făceam grătarul în iarba udă. Răcoare, da, dar nu tocmai plăcut. Ei bine, după ce am discutat cu proprietarii au mutat să ude fix la 9, așa că am rămas și fără grătar. Ei ne-au asigurat că e o „defecțiune tehnică”.

Nu mai zic că minunata vilă nu avea nici măcar o piscină gonflabilă pentru copii sau măcar WiFi pentru turiști. Alte detalii, minore, dar importante.

0006

De departe cea mai urâtă chestie a fost la Marble Beach. Cea mai frumoasă plajă din Thassos e distrusă de cei de la mina de marmură. Drumul este la fel de varză ca și în anii trecuți, dar când am ajuns acolo, pe la 9 dimineața, cei de la mină au dat drumul la o serie de zoaie, care au trecut și prin gunoaiele nestrânse de lângă parcare, scurgându-se sordid în mare. Toată zona pătată cu un maro infect, apa murdărită… În câțiva ani n-o să mai meargă lumea la Marble Beach. Anul ăsta era super-aglomerație la Marble Beach, după ce anul trecut s-a scris pe larg în social media despre această plajă.
0001

În altă zi la Limenaria, o chestie similară: cu oamenii la plajă, grecii s-au apucat să arunce bolovani pe un dig, care probabil fusese afectat de furtunile din iarnă. Camioane, praf, zgomot și… evident, mizerie cât cuprinde în apa de baie. Am plecat și zilele următoare ne-am dus în alte locații. Din păcate pentru cei cazați acolo cred că a continuat distracția…

0012

Românii au cele mai tari mașini în Grecia. Evident, parchează tot pe mal, cât mai în apă 🙂

Galerie foto

Poze realizate cu Olympus OM-D E-M1 + obiectiv M.Zuiko 12-40mm f:2.8 PRO