Valul de caniculă care afectează România vă poate afecta grav diapozitivele electronice, iată aici câteva sfaturi utile pentru a reduce pericolele.

Sigur că temperatura diferă în funcție de zonă, este mai răcoare în natură și mai cald între betoane. Iar această căldură afectează dispozitivele electronice, fie că sunt gadgeturi precum un smartphone sau camera foto, pînă la laptopuri, televizoare și alte electronice și electrocasnice.

Principalele efecte ale caniculei asupra electronicelor

– în primul rând, canicula afectează bateria telefoanelor, laptopurilor, mașinilor electrice. Reacțiile chimice dinăuntrul bateriei se accelerează odată cu căldura, ajungând pînă la celebra explozie, cum a fost cazul Note 7. Dacă lăsați un telefon mobil sub parbriz, într-o zi cu peste 40 de grade Celsius – și nu numai – există riscul ca bateria să explodeze. Temperatura poate crește rapid sub geam, dacă mașina este cu toate geamurile închise se creează un efect de seră care concentrează și mai mult căldura. La fel pentru laptop sau alt dispozitiv cu baterie lăsat în mașină. De aceea bateriile nu se aruncă niciodată în foc sau la gunoi, unde pot ajunge în astfel de situații extreme.

– căldura extremă afectează display-urile, le crește consumul energetic și de asemenea le scade calitate imaginii. De asemenea, căldura excesivă poate schimba chimia lichidelor din ecranul LCD și poate cauza anumite zone să nu mai funcționeze corect. Măcar în acest caz nu există riscul unei explozii. De asemenea, ultravioletele de la soare dăunează ecranelor LCD.

– încălzirea excesivă afectează performanțele procesorului. Dacă iei telefonul din mașina încinsă, din camera unde a stat la soare pe pervaz, atunci experiența de utilizare devine una dificilă. Căldura de afară nu permite sistemelor de răcire să funcționeze corect, iar aerul cald nu răcește procesorul sau acceleratorul grafic, cu riscul de a se arde de-a binelea. Chiar și placa de bază se poate arde în anumite condiții.

Chiar dacă nu sunt gadgeturi, electronicele pot fi și ele afectate de căldura intensă. Frigiderul nu trebuie montat aproape de o fereastră unde bate soarele, căldura excesivă poate avea efecte negative și asupra lui.

Sfaturi pentru a evita problemele

Dacă vreți să vă feriți gadgeturile și electronicele de problema soarelui, cred că situația este destul de simplă. Telefoanele, dispozitivele electronice și gadgeturile trebuie să fie ferite cât mai mult de lumina soarelui. Nu trebuie niciodată plasate sub sticlă, la geam, sub parbrizul mașinii și așa mai departe.

Evitați husele vara, orice tip de husă va duce la încălzire suplimentară și puteți folosi pe ecran o folie de protecție UV. Dacă este absolut necesară folosirea telefonului în timpul valului de caniculă, folosiți telefonul cât mai scurt timp, în rest feriți-l de soare. Cu cât țineți mai mult deschis telefonul, cu cât accesați GPS și aplicații intensive, se va încinge și mai tare, iar toate riscurile cresc.

Încărcarea telefonului adaugă și mai multe grade la situația deja descrisă. Deci maximum ar fi să puneți telefonul la încărcat în mașină, plasat sub parbriz și să plecați lăsând mașina închisă. Evitați cât se poate de mult astfel de situații. Dacă trebuie să lăsați telefonul sau laptopul în mașină, să fie închis complet și ferit de soare.

Dacă vreți să fiți siguri că este ok, verificați pe site-ul producătorului sau în manual, la ce temperaturi este safe de utilizat dispozitivul. La telefoane și la camere foto scrie clar acest lucru.

Apoi, există diverse accesorii și lucruri ajutătoare. Și la mașini există standuri de răcire pentru laptop, care pot fi folosite și pentru telefoane.

Voi ați avut astfel de probleme? Ce soluții ați găsit?

Surse: vremea, smartphone, laptop, car