De obicei discutăm despre impactul electronicelor și electrocasnicelor asupra mediului sau despre diverse discounturi sau beneficii oferite pentru reciclare, dar există un motiv mai important pentru care trebuie reciclate vechiturile: pentru că vă pot îmbolnăvi.
Continui seria de articole despre reciclarea electronicelor realizate împreună cu Rorec, iar de data asta vom povesti despre dispozitivele pe care le ascundem cu toții în debara, în garaj sau în balcon, iar pericolul cel mai mare nu este pentru mediu, ci pentru voi.
Substanțele conținute de electronice, aceleași care poluează natura dacă le aruncați la gunoi, vă pot aduce boli grave, dacă intrați în contact cu ele, fie și accidental. Copiii mici sunt cei mai expuși la probleme, dar și adulții de asemenea.
Este adevărat, din timpul comunismului românii s-au învățat să nu arunce nimic și să ducă la reciclare maximum hârtia și sticlele. Electronicele “trebuie” păstrate, că nu se știe când o să avem nevoie de ele. Poate le repară vreun “meșter” și n-o să mai trebuiască să mai cumperi ceva nou. Evident, acest lucru nu se întâmplă, iar grămezile de lucruri inutile se adună.
Problema este că deşeurile de echipamente electrice şi electronice conţin peste 1000 de substanţe diferite, dintre multe foarte toxice. Păi dacă nu este permisă aruncarea la gunoi, cum să fie mai bine la tine, în debara? În timp aceste obiecte ruginesc, se sparg, se degradează şi substanţele toxice conţinute sunt eliminate.
Substanțele conținute diferă de la aparat la aparat. De exemplu computerele şi serverele pot conţine cadmiu, mercur şi crom, iar televizoarele cu tub catodic (CRT) sau cele cu ecran plat (LCD) pot conţine plumb.
Expunerea la substanțele din echipamente electronice poate afecta capacitatea de învăţare şi memorie. Plumbul poate provoca insuficienţă intelectuală la copii şi poate deteriora sistemul nervos, sanguin şi reproductiv la adulţi. Cadmiul, folosit în bateriile reîncărcabile de calculator, în switch-uri şi în CRT-urile vechi, se acumulează în mediu şi are un ridicat potenţial toxic, afectând în primul rând rinichii şi oasele. Mercurul, utilizat în dispozitivele de iluminare pentru display-urile cu ecran plat, lămpi, becuri economice şi chiar baterii, poate afecta creierul, sistemul nervos şi rinichii.
Chiar și binecunoscutul PVC (policlorura de vinil) face probleme atunci când este ars, eliberează dioxine clorurate şi furani elemente chimice foarte persistente în mediul înconjurător, cu puternic caracter toxic chiar şi în concentraţii foarte mici, pe locul doi ca şi toxicitate după materialele radioactive.
Nu vă mai zic despre frigidere. Freonul are acţiune toxică care se exercită la nivelul sistemului nervos central, cardiac şi hepato-renal.
Deşeurile electrice reprezintă 5-6% din totalul deșeurilor unei comunități, dar reprezintă 70% din sunbstanțele toxice aruncate. Sunt multe exemple de astfel de echipamente și substanțe pe care le conțin ele. Electronicele sunt de 10 ori mai nocive decât orice alt tip de gunoi.
Putem spune că de-aia trebuie duse la reciclat, nu păstrate acasă, nu duse la gunoi. Pentru a scăpa de ele, Asociaţia RoRec îţi pune la dispoziţie TelVerde 0800 444 800, număr apelabil gratuit, unde poţi solicita preluarea gratuită de la domiciliu a deşeurilor electrice grele sau voluminoase, sau poţi afla unde sunt punctele de colectare cele mai apropiate de tine unde le poţi depune.
Am facut o solicitare la ei si au trecut trei saptamani si inca nu m-a contactat nimeni imi lasa o impresie proasta.
 
Este perioada de vacanță, e posibil să fie din cauza asta.
 
Florin, incearca cu Reciclo, eu la ei am apelat anul trecut ca sa scap de mai multe electrocasnice.
 
Bună, Florin! Te rugăm să ne spui din ce județ ești și unde ai făcut solicitarea de preluare a deșeurilor, ca să putem verifica ce s-a întâmplat cu comanda ta 🙂 Este, ce-i drept, perioada concediilor, dar încercăm să onorăm comenzile de preluare DEEE cât de repede posibil. Te așteptăm să ne scrii pe adresa editor@rorec.org sau să suni gratis la TelVerde 0800 444 800! Mulțumim!