Începe a doua ediție a programului Digitaliada, la a cărui lansare am fost martor anul trecut. Este timpul ca educația digitală să intre mai puternic și în mediul rural din România. Și sunt convis că va ieși și de-acolo o generație de inventatori și inovatori.

Școlile din mediul rural pot câștiga un laborator digital și materiale digitale pentru a susține predarea disciplinelor matematică și TIC (da, mulți confundă TIC cu IT&C, dar nu este cazul, e o materie diferită). În schimb educația în format digital familiarizează elevii și cu echipamente precum tablete, laptopuri, computere, dar și cu aplicații, jocuri și alte lucruri noi. Astfel învățarea nu mai este un chin, ci devine o plăcere.

Școlile interesate se pot înscrie în concurs până la data de 2 iunie 2017. Condiţiile detaliate de ȋnscriere și metodologia de completare a aplicaţiei sunt disponibile aici.

Digitaliada este un program de educație digitală care își propune încurajarea folosirii tehnologiei pentru îmbunătățirea performanței școlare a elevilor.
Astfel, la nivel rural, se încurajează învățarea prin metode digitale interactive a matematicii și TIC-ului pentru elevii claselor V-VIII. Școlile participante la proiect sunt dotate cu un laborator digital, beneficiază de echipamente, aplicații și jocuri digitale gratuite, iar profesorii primesc training, planuri de lecție și suport tehnic pentru a utiliza la clasă resurse digitale.

La nivel național, Fundația Orange susține educația digitală prin dezvoltarea platformei online Digitaliada și prin concursul de materiale digitale. Platforma Digitaliada este un hub online de conținut educațional, ce poate fi accesat și folosit de oricine este interesat – elevi sau profesori din toată țara. Concursul de materiale digitale încurajează crearea de conținut original și open source, care poate fi utilizat în procesul de învățare. Competiţia are loc anual și se adresează în principal cadrelor didactice din orice școală din România, dar și tuturor persoanelor de peste 18 ani interesate să creeze și să distribuie publicului larg materiale didactice în format digital, ce pot fi folosite în predarea oricărei discipline școlare de la clasele V-VIII. Cele mai originale materiale digitale sunt premiate cu echipamente electronice și IT.

Proiectul Digitaliada se desfășoară cu sprijinul Ministerului Educației Naționale.