Astăzi sunt la Poiana Mărului, Brașov, pentru a vedea deschiderea proiectului pilot al Digitaliada, un proiect de educație digitală susținut de Fundația Orange. Așa cred că este viitorul, educația digitală trebuie să devină o realitate cât mai rapid, dacă vrem să ținem pasul cu Occidentul.

digitaliada-min

Fundația Orange nu oferă doar dispozitivele pentru aceste lecții digitale, ci și know how, training pentru profesori, iar conținutul digital este furnizat de parteneri. Sunt lecții la diverse materii, iar dezvoltatorii software pot contribui și ei la educație, la fel ca și cadrele didactice și oricine dorește acest lucru. Am văzut o lecție de geometrie, dar sunt și de alebră și pentru alte materii.

Proiectul-pilot de educaţie digitală Digitaliada este axat pe ciclul gimnazial, iar programul începe de azi în 10 şcoli din mediul rural. Totul a pornit de la un studiu comandat de Fundația Orange care a arătat că 95% dintre școlile din mediul rural din România sunt conectate la Internet, dar conexiunea este folosită în mare măsură în scopuri administrative. Cam 90% dintre școlile din mediul rural au un laborator IT, însă doar jumătate dintre laboratoare sunt conectate la Internet. Deşi în școlile din mediul rural există computere, în doar 75% din școli echipamentele sunt funcționale. De asemenea, studiul a arătat că 63% din profesori au o atitudine deschisă în ceea ce privește utilizarea noilor tehnologii la clasă, dar experienţa lor didactică cu materiale educative digitale este foarte redusă.

Revin cu articol privind aplicațiile folosite și proiectele de viitor.

Galerie foto