Dacă simți că este timpul pentru un upgrade de memorie, cantitatea nu mai este suficientă. Primul pas spre un computer mult mai rapid stă în adoptarea memoriilor DDR5. Eu am făcut rost de Adata XPG Lancer DDR5 și vă explic imediat care sunt avantajele. Pentru upgrade este necesară și actualizarea plăcii de bază, iar asta o să-mi mai ia un pic de timp.

Adata XPG Lancer DDR5

De ce upgrade la DDR5

Modulele de memorie RAM sunt esențiale pentru performanța computerului. Dacă memoria RAM este prea lentă sau nu aveți suficientă, nu veți putea rula programele de care aveți nevoie. În ultimii zece ani majoritatea computerelor folosesc RAM DDR4, care poate atinge viteze de până la 5000 MHz sau mai mult și 128 GB de memorie cu placa de bază potrivită. Însă de-acum avem o tehnologie nou, mai rapidă.

Din 2021 a apărut DDR5, tehnologie care a ajuns în curentul mainstream datorită celei mai recente generații de procesoare care o suportă nativ. Toți cei care au dorit upgrade de procesor, upgrade de placă video la modelele RTX40 și așa mai departe, au trecut și în tabăra DDR5.

În comparație cu DDR4, kiturile RAM DDR5 au o viteză de bază mai mare. Acceptă module DIMM de capacitate mai mare și consumă mai puțină energie pentru aceleași specificații de performanță ca generația anterioară.

Viteza standard implicită de ceas pentru DDR4 este de 2133 MHz, în timp ce rata implicită pentru DDR5 este de 4800 MHz. Pentru a rula RAM mai repede decât aceste viteze, poate fi necesar să activați profilul XMP în BIOS. Oricum, chiar și cel mai rapid DDR4 nu poate atinge aceleași viteze mari ca și DDR5.

De asemenea, în cazul DDR5 puteți alege module de capacitate mai mare. Poate ajunge chiar și la 512GB de RAM. Dar trebuie notat că procesoarele din ultimele generații suportă doar 128GB RAM DDR5.

În plus, memoria RAM DDR5 este diferită de RAM DDR4 în mai multe moduri. Pentru început, nu sunt interschimbabile, deoarece designul este diferit, ceea ce înseamnă că DDR5 nu se va potrivi în sloturile DDR4 și nu merge nici invers.

Cum alegi memorii DDR5

Alegi noile memorii DDR5 după capacitate, frecvență, dar mai ales după bugetul de care dispui. Așa că, majoritatea vor opta acum pentru 16 sau 32 GB de RAM. Modelele de top, precum Adata XPG LAncer oferă frecvențe de până la 7.200 MHz. Modelul meu poate atinge doar 5200, dar este mai accesibil. Iar dacă aveți destule sloturi, se pot pune și 64GB împreună ori poate chiar 128. Variantă care depinde desigur de buget, trebuie luat în calcul prețul corespunzător.

Dar este clar că puteți începe cu 16GB RAM, pentru faza inițială. Iar apoi de câte ori aveți nevoie de mai mult puteți adăuga memorie.

Despre Adata XPG Lancer DDR5

XPG Lancer RGB DDR5-5200 este o memorie de înaltă performanță, rulează la o frecvență mai mare decât standardul DDR5-4800. Setul XPG nu oferă doar o performanță bună, ci integrează tehnologii de disipare a căldurii cu un design atractiv din aluminiu. Evident, ca la dispozitivele de gaming XPG, nu puteau lipsi luminile RGB încorporate. Pot fi programabile și constituie pentru pasionați un adaos reușit. Luminile pot fi controlate folosind aplicațiile care vin cu majoritatea plăcilor de bază.

Instalarea XPG Lancer RGB DDR5 este la fel de simplă ca și DDR4. Folosesc DIMM-uri cu 288 de pini, deși o poziție diferită a crestăturii face imposibilă instalarea memoriei DDR5 într-un slot DDR4 și invers.

Concluzii

O mulțime de producători au reușit să lanseze noi kituri de memorie DDR5. Noi am cam depășit acum acea perioadă de tranziție între DDR4 și DDR5. Oricine vrea sistem complet nou va trece la noua generație de memorii. Sigur, sunt și utilizatori care nu au nevoie de tehnologia de ultimă oră. Posibil ca tehnologia de generație mai veche să fie mai ieftină. Dar dacă chiar v-ați hotărât să construiți un PC nou, acum este timpul să treceți la DDR5.

Galerie foto