Acum ceva timp doar pe fibră optică puteai visa la așa ceva, curând va veni pe mobile: am văzut astăzi primul test live cu 1.35Gbps în rețeaua 4G+ a Vodafone România, iar totul a funcționat ca la carte (video la final). Demonstrația a fost în cadrul unui eveniment special în care au lansat noua generație a rețelei Supernet.

0008

Testele live cu echipamente reale realizate la eveniment au arătat că rețeaua Vodafone Supernet 4G+ poate susține download de 1.35 Gbps, prin agregarea a 5 frecvențe deținute de operator. Terminalul folosit a fost unul prototip, realizat de Huawei, am avut parte și de o antenă specială, capabilă să acopere zona respectivă. Tehnologia este în curs de dezvoltare,  de asemenea, probabil vom vedea tehnologia lansată comercial în următorii ani.

În acest moment există însă pe piață terminale smartphone și modem-uri care suportă “carrier agregation” pe 2 sau chiar 3 frecvențe, așa că serviciul poate fi accesat de utilizatori. Acoperirea serviciului 4G+ este în București și toate orașele reședință de județ. De asemenea, rețeaua 4G Vodafone acoperă acum 3.500 de localități din România.

Trecere în revistă Supernet 4G

Am scris live de la conferința Vodafone, găsiți în continuare cam ce s-a întâmplat pe parcursul acesteia. Evenimentul a început cu aniversarea a doi ani de la lansarea Supernet 4G și lansează un nou pas în dezvoltarea acestui serviciu. Sunt de asemenea cam 4 ani de la lansarea 4G în România.

Andrea Rossini, directorul diviziei Consumer prezintă principalele realizări, alături de Cătălin Buliga, care a revenit la Vodafone ca director tehnic. Cei doi oficiali au reamintit certificările obținute de rețeaua Vodafone în România, dar și evenimentele cu Internet gratuit 4G oferit tuturor utilizatorilor din țară. Apoi a fost lansată campania cu Internet gratuit la metroul din București. De asemenea, au amintit că rețeaua Vodafone este garantată pentru toți utilizatorii, iar cei care dau feedback primesc Internet gratuit.

vodafone supernet 4g

Traficul de Internet pe mobil a crescut exponențial în ultimii doi ani. Sigur, crește traficul total, dar cel pe video ocupă cu 25% mai mult din totalul traficului comparat cu 2014. Media ar fi de 1.5 ore per utilizator, pentru fiecare utilizator de date mobile. Media era spre zero acum doi ani.

Serviciul de securitate IT oferit de Vodafone tuturor clienților la nivel de rețea a blocat pînă acum 50 de milioane de viruși. În fiecare zi, acest serviciu protejează 600 de miloane de conexiuni în fiecare zi (!).

Oficialii companiei lansează acum următorul pas în dezvoltarea rețelei din punct de vedere tehnic.

PSX_20160905_105959

Lansarea Supernet 4G+

Vodafone a stabilit că tendințele momentului sunt nevoia consumatorilor pentru o lărgime de bandă mai mare, dar și de protecție mai bună pe partea de securitate IT. În plus, apar servicii și aplicații noi pe care rețeaua trebuie să le susțină. Vodafone Supernet UltraSpeed este principalul pilon pe care se sprijină noul serviciu. Pe lângă viteza de download și upload mare, va crește acoperirea indoor, în clădiri și blocuri, iar arhitectura rețelei s-a schimbat, a fost actualizată.

vodafone supernet 4g plus

Vodafone XStream 4G+ este o tehnologie integrată la nivel de rețea pentru streamingul de video, HD video pe mobil, asigură funcționarea serviciului în 99,9% din cazuri. Iar de asemenea MaxProtect 4G+ aduce noi îmbunătățiri privind securitate IT la nivel de rețea.

Serviciile 4G+ sunt disponibile în București și toate reședințele de județ. De asemenea, utilizatorii din Iași și Cluj-Napoca vor avea de azi înainte Internet 4G+ gratuit timp de o lună, pentru a se bucura la maxim de noua rețea Supernet 4G+.

Video