Apple a lansat oficial laptopurile Macbook cu procesoare ARM. Se știa asta de ceva vreme, dar la eveniment am înțeles toate implicațiile din spatele deciziei.

Apple M1

Tim Cook a amintit toate lansările de anul acesta: iPhone SE 2020, iPhone 12, noile iPad și celelalte gadgeturi. El a spus că vânzările cresc continuu pentru Mac și că 30% dintre vânzări sunt către noi clienți, care nu au mai utilizat MacBook. John Ternus a prezentat noul Mac. Apple M1 este primul procesor ARM pentru Mac. Johny Srouji prezintă detaliile tehnice Apple M1.

apple m1

Este un procesor octa-core realizat pe 5 nanometri la fel ca Apple A14 de la iPad și iPhone. Procesorul grafic este integrat, astfel se reduce consumul total, crescând autonomia. Evident, ei spun că performanța este mare comparat cu consumul de energie, astfel că este de două ori mai rapid.

Apple M1 este octa-core și procesorul grafic integrat este și el octa-core. Integrează de asemenea un procesor neural pentru inteligența artificială cu 16 nuclee.

Sistemul de operare MacOS Big Sur a fost evident optimizat pentru acest procesor nou. Toate aplicațiile Apple și ale dezvoltatorilor parteneri au fost optimizate acum pentru M1. Apple a făcut o demonstrație cu Apple M1 pe Davinci Resolve și de asemenea în jocuri video. Au vorbit foarte mult despre securitatea noului procesor. Adobe Lightroom va fi gata luna viitoare, iar Photoshop de anul viitor.

Noul procesor permite Mac-urilor să se deschidă instant, fără să aștepți încărcarea sistemului de operare. „Va fi exact ca la iPhone sau iPad”, spun oficialii companiei.

Procesorul ARM va permite rularea de aplicații iOS pe Macbook. Dar desigur că dezvoltatorii software vor trebui să adapteze aplicațiile să ruleze fără erori.

macbook air m1

MacBook Air cu M1

Primul laptop cu ARM lansat de Apple este un MacBook Air cu M1, despre care au spus că este de trei ori mai rapid decât generațiile anterioare. Este un laptop ultraportabil pentru editare video și pentru fotografi profesioniști, spun oficialii companiei. „Poate edita multiple feed-uri de video 4K mult mai rapid”, spun oficialii companiei. De asemenea, au zis că este mai rapid decât „98% dintre laptopurile vândute anul acesta”.

Laptopul Apple are o autonomie dublă decât sistemele laptop concurente, spun oficialii companiei. Integrează chiar și Touch ID pentru o autentificare mult mai rapidă.

Prețul Apple MacBook Air cu M1 este 999 dolari.

 
Mac Mini m1

Mac Mini cu M1

Apple M1 va fi folosit și la Mac Mini, pentru cei care caută sisteme ultra-compacte cu puterea unui desktop. Este de 3 ori mai rapid decât versiunea anterioară cu procesor quad-core.

 

Via: The Verge