Bitdefender Box este soluția hardware de securitate IT pe care compania românească a lansat-o recent în SUA. Au vrut să vândă acest device pe piața americană întâi. Bitdefender Box este conceptul companiei românești privind viitorul securității IT. Are la bază sistemul de securitate în cloud al Bitdefender, spune Florin Talpeș.

Florin Talpes, Bitdefender
Florin Talpes & Cătălin Cosoi, Bitdefender

Bitdefender Box este gândit pentru securitatea familiei, este o soluție pentru acasă, singura care poate oferi securitate suplimentară pentru o serie de terminale iOS, care sunt tot mai des atacate de pirații Internetului.
Numărul mediu de terminale conectate la Internet per familie este foarte mare, de exemplu 14 în Germania și în US variază între 10 și 55 de terminale conectate pe familie. Sunt și multe dispozitive smart conectate la Internet care nu au deloc protecție, atât gadgeturi, cât și dispozitive conectate la Internet.

Peste jumătate din dispozitivele conectate la Internet nu au deloc securitate IT. Bitdefender Box încorporează tehnologii de securitate din care 21 sunt brevetate, 3 special dezvoltate pentru Box. El se conectează la Internet înainte de router, pentru a proteja rețeaua de acasă de amenințările informatice. Poate fi folosit și ca router principal, fără alte dispozitive hardware.

Bitdefender Box
Bitdefender Box

Televizorul smart este protejat, dar există și o soluție inteligentă pentru tablete, telefoanele iOS, care vor fi protejate și după ce părăsești locuința printr-o aplicație virtuală specială. Inclusiv pentru conectarea la rețele WiFi neparolate. Box protejează de asemenea laptopul dacă este introdus un USB stick sau DVD cu fișiere infectate. Conceptul de box este ca și cum ai cumpăra licențe Bitdefender pentru  fiecare device în parte.

În acest moment există doar studii privind vulnerabilitatea Internet of Things și exemple de vulnerabilități cunoscute, dispozitivele inteligente nefiind protejate deloc. Box are o aplicație de management unde poți vedea centralizat tot ce se întâmplă. Deocamdată este doar aplicație smartphone, dar va fi accesibilă și pe web. Acolo puteți afla toate atacurile sau activitățile mai riscante care au fost depistate.

Bitdefender Box are un preț de 199 dolari (care include primul an), iar în fiecare se va plăti o licență de 99 de dolari – decoamdată nu sunt planuri de a modifica acest preț. În schimb poți proteja un număr nelimitat de device-uri cu această soluție. Deja există câteva mii de clienți care au adoptat deja soluția. Focusul pe piața din SUA va fi minim 6 luni, timp în care se pregătește lansarea pe alte piețe, dar nu am aflat care ar fi aceste piețe.

Ideea a venit în urmă cu doi ani, din laboratoarele Bitdefender. Soluția a fost dezvoltată în ideea că numărul și tipurile de deviceuri conectate crește exponențial, iar o soluție antivirus pentru fiecare ar însemna un efort prea mare atât pentru producător, cât și pentru cumpărător. Cu Box se pot proteja toate aceste dispozitive fără alte bătăi de cap și actualizările sunt automate, în cloud. Soluția în cloud permite răspuns în câteva secunde la orice amenințare apărută în lume, dar protecția este oferită instant tuturor clienților aproape instant.

Bitdefender crede că Box va înlocui soluțiile software pentru consumatori în următorii trei ani. Este un produs care a atras atenția corporațiilor, care vor să le ofere angajaților acasă această soluție datorită fenomenului BYOD. Există și planuri privind o soluție business care să fie vândută explicit pentru companii. Producția hardware este făcută în China, proiectarea și design-ul sunt făcute în România.

Dincolo de tehnologie, Bitdefender SRL a avut anul trecut o cifră de afaceri de 276,89 milioane de lei, din care 95% sunt din afara țării, intrând astfel în topul exportatorilor, spun oficialii companiei. Locul trei la nivel național pe zona servicii informatice, locul 19 ca exportator de servicii, ca să fiu mai exact. Anul acesta se estimează o creștere a veniturilor companiei de 50%.

Pe lângă România exxistă Bitdefender SUA, Germania, UK, Spania, Emirate, holdingul fiind înregistrat în Olanda. Date privind veniturile holdingului vor fi oferite pe viitor, deocamdată nu sunt publice celelalte cifre.