Astăzi am fost dimineață la Biz Innovation Forum 2017, să descopăr start-up-uri noi și idei interesante. Evenimentul a început cu prezentarea VisageCloud, un proiect românesc despre care vă scriu pe larg cu altă ocazie. Ei au realizat un sistem de recunoaștere facială care poate fi adaptat pentru industria de publcitate sau pentru cea de securitate, cu diverse aplicări.
Ca de obicei, evenimentul Biz începe cu Marta pe scenă, invitații din primul panel urmează să vorbească, pe rând.
VisageCloud este un start-up care crește acum și va deveni interesant pentru multe companii, în timp. Am să revin cu un articol special dedicat lor.
Am văzut apoi prezentarea Philip Morris despre Iquos, noul lor model de țigare electronică, dar diferit de produsele existente pe piață. Ei practic au realizat un dispozitiv electronic care încălzește tutunul în loc să îl ardă. Astfel nu produce efectele negative ale fumului de țigară, iar aerosolii au efecte pozitive. Studiile medicale arată că dispozitivul reduce riscurile medicale și le oferă fumătorilor o alternativă mai plăcută pentru a se lăsa de fumat. În România a ajuns în 2015, acum este în București și alte patru orașe. Se vor extinde în continuare. La ora asta 1,4 milioane de oameni la nivel mondial folosesc Iquos.
A urmat pe scenă Răzvan Țapu – Stefanini, care vorbește despre companiile de servicii și cum se poate aplica inovația. Teodor Blidăruș, de la Softelligence, care este și președintele ANIS, vorbește acum despre transformarea digitală.
L-am revăzut pe Antonio Eram, care continuă să fie un mentor și un motor al industriei antreprenoriala din România. El spune că românii greșesc pentru nu sunt pregătiți să gândească și să acționeze liber. Să își asume riscuri și să lase deoparte frica de eșec. Inovația nu este neapărat legată de tehnologie, ea poate fi în orice domeniu și are la bază creativitatea. Roboții și Inteligența Artificială vor prelua locuri de muncă și oamenii vor rămâne fără locuri de muncă, iar singura șansă este flexibilitatea și educarea continuă, creativitatea.
Evenimentul a continuat cu prezentări similare are unor oameni implicați în industria IT, atât corporatiști, cât și antreprenor. De exemplu Horia Velicu – head of Innovation Lab la BRD Societe Generale, Ionuț Budișteanu – cel are a câștigat concursurile de inovație Intel mai mulți ani la rând, Cornel Amariei, inventator. Vor fi pe scenă și cei din echipa AutoVortex care au câștigat concursul de robotică organizat de BRD și vor merge în SUA la campionatul mondial. Sunt cea mai premiată echipă de robotică din România.