Ziua doi a început cu prezentări de companie, întâi ne-a povestit Bogdan de la TNT Express despre campaniile realizate, cei de la Danone ne-au pus întrebări dificile, iar Virginia Otel de la Garanti Bank ne-a povestit despre bune practici în social media. A fost și Andrei Cismaru, acompaniat de Mirabela Dinu, povestind despre Bitdefender. În partea a doua de prezentări, Laurențiu Dumitrescu ne-a făcut să ne gândim mai mult la campanii, iar Victor Kapra a vorbit despre campanii și bloggeri. Apropo, știți câți bani face Facebook în România?

0006

Laurentiu Dumitrescu ne-a prezentat concluziile lui “după 10 ani de digital”. Interesantă prezentarea sub formă de întrebări, discutate cu sala, urmate de părerea lui.

De exemplu:
– Mai contează astăzi audiențele?
Nu mai contează la fel de mult, s-a schimbat modul de viață. Nu ne mai uităm doar la televizor, ci ne uităm la televizor înconjurați de device-uri (smartphone, tablete, laptop). În pauză nu se uită lumea la publicitate. Nici reclama outdoor, nici reclama în ziare nu mai au eficiența și importanța de acum 10 ani, pentru că timpul dedicat acestor activități și atenția s-a redus semnificativ. Device-urile mobile captează tot mai mult din atenția utilizatorului.

– În digital totul se schimbă des?
Da, se schimbă chiar mai des decât putem ține pasul. Acum 10 ani erau bannerele flash peste tot. Apoi email marketing, apoi search marketing, apoi social media, acum mobile. Totul în câțiva ani, apărând “de nicăieri”. Trebuie să rămâi deschis la minte, să rămâi relevant. Lideri din industrie au dispărut, blocați într-o idee fixă. Trebuie să te reinventezi.

– Ce rămâne constant în advertisingul online?
Ideea din spatele campaniei trebuie să fie puterică, altfel campania trece neobservată. Nu trebuie forțate ideile. Nu există campanii mari fără această idee care să rămână publicului.

– Luăm de la zero sau refolosim idei?
Pattern-uri: Modele de succes validate care se pot repeta. “Găsește o cauză” – luptă pentru ea și ea va vorbi despre brandul tău, fără să comunici despre brand only. “Creează un alt produs” – suc fără zahăr etc. “Beneficiu demonstrat prin produs” – farfurii care nu se sparg, vândute printr-un tonomat, unde cad pentru a ieși. “Rescrie istoria” – cum ar fi fost dacă nu se inventa ceva.

– Cifrele spun adevărul?
Nu totdeauna, depinde cum le interpretezi. Redesign si timpul petrecut pe site scade – nu e mai rau, ci oamenii găsesc mai ușor informatia dorită. Bannere mari au rate de click mari – din greșeală sau căutând butonul X, apoi oamenii ies 95% fără a continua vreo activitate.

– Modul in care se fac campaniile s-a schimbat?
Pînă acum se comunică o diferență esențială a produsului. Acum diferențierea este tot mai dificilă, acum diferențierea se face prin comunicare. Agentiile trebuie să livreze soluții, cu servicii.

0009
Victor Kapra ne-a propus o serie de cifre despre blogosferă și despre campanii. Ne-a prezentat exerciții de gândit altfel. El spune că și bloggerii din provincie trebuie luați în calcul în campanii. Alex Negrea a prezentat, ca de obicei, despre Facebook, mai exact despre Audience Insights – overall (toți utilizatorii sau cu filtre). Statistici overall: media pe 30 de zile pe Romania: 56 milioane de like, 21 mil. de click-uri pe reclame, 7 milioane de share-uri , 21 de milioane de comentarii. Cost estimat al campaniilor: 1 milion de euro. Filtrat: între cei single și cei “in a relationship”, cei care au o relație dau mai multe like-uri sau clickuri pe reclame. Bărbați / femei: 2 click pe ad/ 5 la femei. La like-uri 7 / 11 la femei. 11% din vizitatori au fost mobile-only (800.000 de oameni). 1,6 milioane au și Android (intra ori de pe PC ori de pe un device Android).

Galerie foto