Am mers astăzi la Ziua Mondială a Teatrului @Odeon, un eveniment interesant în care am descoperit tehnologii AR, VR, dar și altele ascunse prin clădirea de 107 ani. De exemplu, habar nu aveam că tavanul teatrului se retrage și poate schimba atmosfera unui spectacol.



Am descoperit la Odeon o nouă instalație realizată de Mindcraft, cu sprijinul Cinetic (centrul internațional de cercetare și educație în Tehnologii inovativ-creative). Dacă anul trecut mutam obiecte cu puterea minții, acum am putut vedea în cadrul sălii Studio “Laboratorul de imaginar”, o instalație care citește mintea spectatorului în momentele în care actorii sunt pe scenă. Folosesc tot casca neuronală și captează undele emise de creier, spectatorul se află în fața scenei, iar unul dintre actori îi vorbește direct. Iar apoi, cu ajutorul tehnologiei, le transpun în artă grafică adișată pe niște ecrane mari. Proiectul este susținut de BRD – Groupe Société Générale.

Am văzut și tehnologiile AR și VR, care sunt realizate cu ajutorul Samsung. Întâi la intrare, o expoziție de tablouri care părea artă modernă, dar erau doar codurile care trebuiau citite cu o aplicație specială. Cu tehnologia Augmented Reality vedeai apoi imaginile și filmele care se ascundeau în spatele acelor tablouri. Excelent pentru orice muzeu sau instituție legată de educație. Aplicația care face posibilă interacțiunea se numește Culturesc 100 și este în Google Play, dar la lansare nu funcționa cum trebuie. Este dedicată Centenarului Marii Uniri, încurajează consumul de cultură în rândul publicului tânăr, oferindu-i o experiență culturală inedită, inspirată de tehnologie, iar creatorilor le oferă oportunitatea de a promova produsele culturale prin mijloace tehnologice.

În realitate virtuală, cu ajutorul Gear VR, am descoperit cum era teatrul în anii 1920, apoi prin 1940, înainte să fie bombardată clădirea. Teatrul Odeon a fost gata în 1911 și dacă am înțeles corect și atunci exista tavanul rabatabil. Am văzut pe ecrane Samsung istoria teatrului Odeon și de asemenea în foierul sălii Studio am văzut portrete ale artiștilor din echipa teatrului.

În orice caz, o experiență excelentă și mulțumesc celor care mi-au trimis invitația la eveniment.