Am fost ieri la lansarea celui de-al doilea proiect smart city al celor de la Telekom, de data asta în Constanța. Primul lor proiect a fost în București, la sectorul 4. La Constanța sunt mai multe componente pentru proiect, ele vor fi analizate pe parcursul anului și ceea ce va funcționa va fi folosit în mai multe locații pe viitor.

Proiectul smart city din Constanța include soluții pentru parcare și iluminat inteligent, dar și un stâlp de iluminat multifuncțional (care include supraveghere video, stație de încărcare electrică pentru autovehicule, senzori pentru mediu, display LED), precum și Wi-Fi gratuit.

Parcarea smart este un proiect care cred că va merge automat. Se folosesc senzori pentru locurile de parcare, camere care citesc numărul de înmatriculare, se știe exact ce mașină și cât a stat. Oamenii vor putea plăti din aplicație, prin SMS sau card, dar este posibil să păstreze și plata cash. Oamenii vor vedea în aplicație unde găsesc locuri libere de parcare și cum navighează pînă acolo. Municipalitatea va putea urmări, de asemenea, în timp real, prin intermediul unei platforme dedicate, gradul de ocupare și, în funcție de statisticile generate, poate decide eficient unde trebuie suplimentate locurile de parcare.

ads

De asemenea, stâlpii de iluminat smart ar trebui să permită o gestionare mai bună a resurselor, se poate aprinde la diverse intensități, se poate controla mai bine ora de aprindere și cea de stingere a luminii, folosindu-se LED-uri în loc de becuri incandescente. Soluția de smart lighting este controlabilă de la distanță.

Pilonul multifuncțional asigură componenta de securitate urbană, dispunând de camere de supraveghere cu un unghi de 360 grade. În plus, este dotat cu senzori de temperatură, de vânt, de presiune și de zgomot, punând la dispoziție, în timp real, informații relevante despre calitatea mediului din oraş. Pe baza acestora, primăria poate lua decizii privind îmbunătățirea vieții cetățenilor. Astfel, este încurajat transportul ecologic, iar atractivitatea zonei poate crește atât pentru cetățenii orașului, cât și pentru turiștii aflați pe litoral, care adoptă un mod sustenabil de transport propriu.

Soluțiile au la bază conceptul tehnologic IoT (Internet of Things). Proiectul a fost implementat împreună cu furnizorul de tehnologie ZTE.