ING a decis anul ăsta să organizeze hackathon-ul său internațional #24HcodING în România. Au fost sute de participanți, zeci de echipe și de idei care au lutat pentru locul întâi. A început vineri la ora 12-00 și s-a încheiat sâmbătă, iar după perioada de pitch-uri, patru echipe au intrat în finală. Vestea bună este că două dintre echipe sunt românești, iar câștigătorii sunt români.
Vedeți și prezentarea video la final, dacă aveți răbdare.

Update: au scris și Radu și Emil.

24HcodeING hackathon (31)

Hackathon ING

Așa cum v-am scris, anul ăsta marele premiu a fost o excursie în Silicon Valley și șansa de a implementa ideea la ING. Echipa de pe locul doi va merge la Barcelona sau Amsterdam, iar locul trei a primit vouchere pentru echipamente IT. Să vedem și ideile principale, mai jos.

PayING Pass – marele câștigător de anul ăsta – a realizat un siste IoT (Internet of Things) bazat pe o placă Arduino și o aplicație mobilă pentru micro-plăți. Filmul de prezentare a fost bazat pe plata parcării, folosind placa Arduino conectată la barieră și aplicația din mobil pentru a comunica timpul intrării și apoi realizarea plății la ieșire. Demonstrația de pe scenă a fost cu achiziția unui suc sau bere de la tonomat. ARDY poate fi folosit și la alte aplicații de tip IOT. Avantajul este că tot kit-ul costă 15 euro și poate genera venituri și piețe noi. Ei au calculat că doar în București, în parcări, într-o lună se pot genera 1.2 milioane de euro. Cu investiții foarte mici, de 15 euro / parcare.

Synapse – locul doi la 24HcodING – prezintă o soluție pentru persoanele cu dizabilități care vor să acceseze online banking. Este un dispozitiv de conectat pe cap, care citește undele celebrale, kit-ul costă vreo 300 de dolari. Participanții au realizat în 24 de ore o aplicație care interpretează gândurile și le transpune în tranzacții bancare. Ca demo au demonstrat transfer de bani cu ajutorul aplicației și contului online ING. Ei spun că este ușor de învățat, iar după ce te obișnuiești poți folosi sistemul și pentru alte tranzacții.

HealthyBanking – locul trei la 24HcodING – este o soluție care te stimulează să faci sport pentru a accesa fondurile din contul personal. Legi aplicația de fitness de cea de banking și te angajezi să alergi pe o distanță sau să repeți un exercițiu de un număr de ori pentru a avea acces la fonduri. Contul este economii și banii rămân acolo, dar îi poți accesa dacă vrei doar după ce atingi targetul. Au dat ca exemplu – să alergi 10 km în 60 de minute. S-au antrenat o perioadă, apoi au atins targetul, primind atât felicitări din partea aplicației, cât și fondurile.

Pay By Hearth – locul patru la hackathon – a dezvoltat o brățară smart care să fie folosită pentru autentificare în loc de parolă sau PIN sau alte coduri. Brățara citește bătăile inimii pentu a asigura identitatea persoanei. Conform autorilor, brățara poate fi adaptată să te autentifice în orice sisteme, inclusiv Home Banking de la ING.

Am mai fost pînă acum la astfel de evenimente, iar de fiecare dată sunt surprins de rezistența și energia de care dau dovară pasionații de software. După 24 de ore erau pregătiți să danseze și să petreacă, nu doar să participe la finală. Mi-a plăcut că nu s-a enervat nimeni și nu a contestat nimeni deciziile juriului. Într-adevăr a fost foarte greu de ales între toate ideile propuse. Probabil prezentarea a contat foarte mult, cei patru ajunși pe scenă au fost chiar buni. Ideile au fost interesante, fiecare avea șansa lui și sunt convins că mulți au șanse să ducă proiectele mai departe.

Mi-a plăcut locul ales, Divertiland Playland, nu doar că era suficient de mare, dar a oferit participanților multe surprize. Zonă cu dușuri și de dormit, zonă de distracție cu schi sau tubing, celebrul carusel și zona de restaurant suficient de mare. Pentru prima dată am văzut la un astfel de eveniment o rețea de Internet bine făcută, cu echipamente Cisco, routere suspendate din doi în doi metri, cu switch-uri pe fiecare masă pentru cei care utilizau cablul, conexiuni RCS RDS. N-au fost probleme de acces și totul a mers ca uns.

Mi-a plăcut foarte mult și zona de „muzeu tech” în care era un Mac II funcțional, un CIP, un Pentium din 1993 funcțional, un Macintosh Plus și chiar o cameră video Betamax.

Video – finala #24HcodING


Galerie foto