Am ajuns astăzi la Sinaia pentru Asus Intel Performance Day. Au vrut să prezinte evoluția companiei în ultimii ani, dar și informații și tendințele industriei. Informațiile au fost  prezentate de Ivan Besskyi, East EMEA Technical PR Leader.


Tendințe pe piața laptopurilor

Creșterea vânzărilor de laptopuri în 2021 în Europa de Est a fost de 20%. Asus a reușit să obțină o cotă de piață de 68% pe piața laptopurilor cu ecran OLED. Focusul s-a mutat treptat pe zona de creatori de conținut digital, unde potențialul estimat este de circa 2 milioane de unități.

Asus a atins locul unu pe segmentul creatorilor, conform studiilor de piață. Este brandul de consumer cu cea mai mare creștere conform IDC. Rămân principalul furnizor de laptopuri de gaming, cu o cotă de 28%. Pe zona de laptopuri portabile cu placă video dedicată au cotă de 58%, iar brandul Strix pe laptopuri a crescut cu 40%.

Și pe zona de gaming a fost o creștere importantă, laptopurile ROG au înregistrat o creștere de 30% în 2021 comparat cu anul anterior.

Specialiștii Asus cred că utilizatorii preferă laptopurile subțiri și ușoare, dar performanța contează foarte mult. Cumpărătorii aleg laptopuri după performanță, autonomie, ecran și calitatea realizării. Astfel, Asus a accelerat implementarea procesoarelor Intel de generația a 12-a, care aduc performanțe îmbunătățite. Apoi s-au concentrat pe soluțiile de răcire pentru a le permite să ofere performanțe mai bune.

Tehnologii adoptate pentru performanță

Atât modelele ultra-portabile, cele dedicate creatorilor și cele de gaming trec rapid la noile procesoare Intel din generația a 12-a. Spre exemplu, Core i5 din generația a 12-a, H45, are performanțe de 2.5 ori mai mari decât Core i5 din generația 11. Asus integrează de asemenea plăci video dedicate chiar și la modelele accesibile ca preț, chiar dacă rivalii oferă doar grafica integrată.

Sistemele de răcire au fost îmbunătățite pentru a oferi performanțe mai bune și o experiență de utilizare mai bună. Ventilatoarele se învârt mai rapid cu 30% și au un zgomot redus. Sunt mai multe moduri speciale: mod silențios, normal sau performanță. Noile heatpipes au crescut cu 15% volumul de căldură transportată. La unele modele există și camera cu vapori – 3D Vapor Chamber, care este prezentă pe Zenbook Pro 16X. Alte modele includ AAS Ultra, care scade temperatura cu 7 grade Celsius, crește volumul de aer cu 30% și permite aerisirea pe trei laturi a laptopurilor. Este și pe modelul Zenbook pro 16X, dar și pe Zenbook Pro 14 Duo OLED.

Laptopurile cu ecran de 15 inch rămân cele mai vândute, dar încet-încet atenția se mută spre 16 inch, care sunt disponibile în format tot mai subțire/ușor, relativ similar cu laptopurile de 15 inch din anii anteriori.