Am vpzut astăzi Evolio X-Watch, ceasul smart anunțat anul trecut. Este un produs care arată bine și este gândit să fie fiabil, la ofertă va costa 249 lei pe 1 octombrie, iar în magazine va fi la 399 lei. Au adoptat o platformă smart dezvoltată de Mediatek, cu unul dintre cele mai mai mici procesoare din lume, dar și un sistem de operare special realizat.

Evolio X-watch (10)

Liviu Nistoran, mai optimist ca niciodată, a declarat că Evolio a depășit momentul greu de anul trecut și că acum este pe un trend pozitiv care va continua și în următorii ani. Anu 2014 s-a încheiat cu o pierdere de 250.000 de euro, cu vânzări de peste 3 milioane de euro, datorită faptului că Evolio avea modelul de business axat pe tablete, o piață unde concurența și scăderea vânzărilor a dus practic la un colaps al afaerilor. În acest moment doar tabletele foarte ieftine se mai vând, spune Nistoran.

Strategia pe anul în curs a fost să dezvolte zona de smartphone, unde au reușit să ajungă la o cotă de 2-3% din piață și să dezvolte noi segmente de piață. Au lansat o cameră video în genul GoPro, iar acum atacă segmentul smartwatch.

Deși sincer mă așteptam la un produs low-cost și low-level, ceasul X-watch s-a dovedit o surpriză plăcută.

Liviu Nistoran a spus că la început era la fel de sceptic ca și restul lumii în privința ceasului. Dar, sistemele de IoT pentru viitor necesită servicii speciale bazate pe locație, iar smartwatch-ul este element cheie în conceptele de “smart home” sau “smart office”. Pe scurt, în anii viitori vom avea nevoie de ceasuri smart pentru diverse interacțiuni acasă, pe drum sau la birou. Așa că e bine să ne obișnuim de acum.

Piața românească de wearables – smartwatch și brățări – este de circa 5 milioane de euro pe an, iar anul viitor se va dubla.

Ceasul Evolio X-watch este realizat din oțel, iar ecranul capacitiv 1.4 inch este acoperit cu Gorilla Glass 2.5. Sistemul de încărcare este cu un clip magnetic, așa că nu riști să strici mufa sau să îl dai pe jos dacă te împiedici de fir. Are aplicații de comunicare, de fitness și sănătate, monitorizare somn, dar și telecomandă pentru smartphone să faci poze, aplicație de muzică, find my phone. Este compatibil cu orice smartphone, Android și iOS. Are aplicație dedicată, în prima faza pe Google Play. Autonomie 2-5 zile depinde de utilizare. De asemenea are protecție la apă IP55 (la stropit). Folosește curele normale de ceas, se pot schimba. Utilizează un SoC Mediatek MT2502, iar sistemul de operare este Mediatek Linkit.

Evolio cred că va vinde 2.000 de unități anul asta, posibil 10.000 de unități anul viitor. Este în plan extinderea gamei cu produs high-end și poate unul low-end. Ceasul este targetat pentru tineri, care au venituri medii și mari, este un dispozitiv “cool”, dar și util.

Targetul companiei pentru 2015 este de opt milioane de euro, dar realist probabil vor atinge vânzări de 7 milioane de euro, oricum un trend pozitiv. Liviu Nistoran pariază pe 15 milioane de euro anul viitor. Vor crește cota pe telefoane mobile de la 2-3% anul ăsta la 5% anul viitor și vor continua extinderea de gama de produse și servicii.