Am discutat azi despre afacerile Flanco și trendurile economice care pot influența vânzările anul acesta cu CEO-ul retailerului, Dragoș Sîrbu. Creșterea anuală se menține în România, chiar dacă este bazată pe consum.

Black Friday 2017 a fost in continuare unul dintre cele mai mari evenimente de shopping pe parcursul anului, pe de-o parte în magazinele fizice, dar și pe online.

Parte a unui grup de afaceri cu afaceri de peste 6 mld. lei, 1.2 miliarde de euro (eMag, Autovit, OLX). Piața de electro-IT este de 2.8 miliarde de euro pe an. Telefoanele cresc cel mai puternic, cresc electrocasnicele mici pentru acasă, merge bine pe zona TV, a crescut și zona IT după ani de scădere.

La nivel anual se vând cam 1.5 milioane de televizoare , zona de smart TV este 60%. Valoarea vanzărilor smartphone a crescut cu 35% anul trecut, dar ca unități doar 4%.

Un trend similar se întâmplă pe electrocasnice, cumpărătorii aleg produse mai performante, mașini de spălat vase, uscătoare de haine și frigidere cu minibar. Pe zona de electrocasnice mici este creștere pe linie, stații de călcat, aspiratoare smart sau stick, aparate de cafea. Tot ce oferă un confort special pentru acasă.

Primul an de creștere pentru laptopuri, mai ales pentru cei care au magazine fizice și modele mai scumpe. Ca unități, vânzările au scăzut. Creșteri mari însă pe console de jocuri și jocuri. PlayStation câștigă teren în fața rivalilor.

Flanco a ajuns anul trecut la vânzări de 983 milioane de lei, sumă record pentru companie, o creștere de 7% comparat cu anul precedent. Profitul a fost de 5.5 milioane de lei. Au închis 17 magazine și au deschis altele noi, pentru a avea o rețea mai eficientă. Opt magazine reamenajate și șase relocate. Problema cea mai mare este chiria care crește neanunțat. În total sunt 125 de magazine Flanco.

Evenimentul de Black Friday a adus vânzări masive în rate, iar Flanco a adunat cam 6 milioane de vizite într-un weekend. Sistemul de livrare a permis livrarea a peste 80% dintre comenzi în primele zile.

Anul 2018 aduce multe provocări, consumul nu mai creste atât de mult, toată lumea vrea să urce prețurile, chiar dacă 6-8%,vor influența vânzările.

Totuși, speră să crească în continuare, cu 5-7%, să depășească miliardul de lei, investiții anuale de 8 milioane de lei, noi magazine cel puțin 15, pe lângă Mall-uri. Se vor face investiții în site.