Am fost astăzi la evenimentul Fundației Orange în care au fost anunțați câștigătorii concursului “Lumea prin culoare și sunet”, ediția a șasea. Urmăresc acest proiect de prin 2012, îi laud de câte ori am ocazia.

Liudmila Climoc, CEO-ul Orange România, a declarat că în ultimii cinci ani peste 500.000 de români au beneficiat de programele realizate de Fundația Orange. Finanțările totale de pînă acum se ridică la 2 milioane de euro. Programul “Lumea prin culoare și sunet” își propune să pună tehnologia în slujba persoanelor cu deficiențe de văz, auz sau vorbire.

La cea de-a șasea ediție, sunt șase câștigători. Fundațiile vor contribui și ele cu aproximativ 10% din fondurile necesare proiectelor, valoarea totală a acestora ridicându-se la circa 240.000 de euro. Redau mai jos câteva dintre idei.

Voci pentru mâini. Un sistem care să interpreteze gesturile din limbajul surdo-muților în timpul comunicării video. Să poată transcrie ceea ce transmit ei prin gesturi. Va fi o aplicație de comunicare pentru Android și iOS. Cred că este cel mai util proiect de acest gen pentru persoanele care suferă de probleme de vorbire sau de auz.

Istoria prin sunet și atingere. Un proiect al asociației Tandem pentru a crea materiale digitale de studiu pentru elevii cu deficiențe de vedere. Ilustrații tactile, în relief 3D, folosind artefacte istorice.

Bucuria sunetelor. Un proiect pentru recuperarea și reabilitarea copiilor hipoacuzici, specializarea profesorilor din țară să lucreze cu acest gen de copii, seminarii pentru cei din domeniu și familiile cu astfel de copii. Realizarea unei platforme online care să conțină materiale despre recuperarea funcției auditive.

Informare contra discriminare. Un proiect online cu videoclipuri pe teme juridice, economice și sociale în care se discută problemele de discriminare și materialele sunt traduse în limbajul mimico-gestual.

Mobilitate pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Vor fi realizate hărți tactile cu trasee din București și structura traficului urban, vor fi și seminarii și traininguri pentru persoanele nevăzătoare care vor să meargă prin oraș.

Știința pentru toți. O casă a experimentelor va fi dotată cu tehnologii digitale care să faciliteze accesul la experimente științifice pentru elevii cu deficiențe de văz sau de auz.

Proiectele vor fi realizate în perioada iunie 2017-iulie 2018.