Am fost aseară la o întâlnire cu oficialii Huawei și fanii companiei de pe pagina de Facebook, tema dezbaterii fiind securitatea datelor, metode de back-up și recuperarea datelor și lucruri de genul ăsta. Evenimentul a avut loc la Huawei Customer Service Center de pe bulevardul Nicolae Bălcescu din București.Alexandru Neacșu, customer service manager, a prezentat oficial rezultatele unui studiu local privind securitatea și back-up-ul. Peste 12.300 de români au răspuns la întrebările companiei, oameni din toate segmentele societății, vă redau mai jos câteva dintre informațiile culese prin chestionar:

  • 65,92% dintre români și-au pierdut cel puțin o dată contactele, informațiile esențiale sau pozele din telefon. Peste jumătate (61%) din pierderile de informații au fost cauzate de posesorii telefoanelor sau de defectarea dispozitivelor. La polul opus, cel mai improbabil mod prin care aceste informații se pierd este în urma infectării telefonului cu un virus (4%). Chiar și așa, jumătate (50%) dintre cei care au răspuns chestionarului spun că și-au instalat un antivirus/ mobile security în telefon.
  • 41% dintre cei care au completat chestionarul Huawei România au declarat că cel puțin o dată în viață și-au pierdut sau le-a fost furat telefonul, pierzând astfel accesul temporar sau permanent la datele personale. Sondajul arată că tinerii sub 25 de ani (generația Z) au șanse de aproape două ori mai mari (30,74%) să își piardă telefonul față de cineva care are peste 35 de ani (18,71%) (generația X).
  • 73,68% dintre cei chestionați au spus că fac acum backup pozelor, contactelor și datelor pe care le au în telefoane. Cei mai familiarizați cu acest proces sunt tinerii sub 25 de ani. Cam 3 din 5 tineri (80,94%) au declarat că fac frecvent backup, față de 66,32% în cazul generației X. De asemenea, studiul arată că posesorii de flagship-uri (peste 3.000 de lei) sunt mai interesați să facă backup (85.31%), față de cei care au telefoane care costă sub 1.000 de lei (62,42%).
  • 75% dintre participanți aleg să limiteze accesul persoanelor străine la telefonul lor, cea mai populară metodă fiind cea pe bază de amprentă (54%). Restul metodelor de securitate folosite variază în funcție de vârsta posesorului: generația X preferă parolele (13,15%), generația Z PIN-ul format din 4 cifre (9,92%), în vreme ce millennials (26-34 de ani) aleg să își deblocheze telefonul cu ajutorul recunoașterii faciale (8,28%).
  • 12,26% dintre millennials au un flagship, față de 7% cât au în medie generațiile X și Z.
  •  66% dintre români obișnuiesc să-și folosească telefonul personal în interes de serviciu. Dintre aceștia, un sfert (24,09%) nu folosesc nicio metodă de a limita accesul persoanelor necunoscute la telefonul lor, astfel că, în eventualitatea unui furt sau pierdere, dispozitivul poate deveni un risc de securitate pentru firma unde lucrează.

La chestionarul realizat online de Huawei Romania, în perioada 14-23 noiembrie, au răspuns 12.381 de persoane active pe rețelele sociale, posesoare de diferite branduri de telefoane. Compania a promovat prin acest efort modelul Huawei Mate 20 Pro, care vine echipat cu senzor de amprentă integrat în ecran și 3D Face Unlock cu Inteligență Artificială, care deblochează telefonul prin intermediul tehnologiei de analiză 3D în mai puțin de 0,6 secunde. Compania oferă utilizatorilor soluții dedicate de Backup și securitate cum ar fi: Phone Clone pentru transferarea datelor atunci când îți schimbi telefonul cu unul nou, Backup & Restore prin HiSuite cu ajutorul unui PC sau direct din telefon, cu salvarea datelor pe card sau în rețea. Mai mult de atât, Huawei oferă acces gratuit în Huawei Cloud unde pot fi salvate automat date importante precum contactele, fotografiile, dar și alte fișierele utile. Informațiile din Huawei Mobile Cloud pot fi sincronizate automat pe toate smartphone-urile Huawei, astfel că este ușor și rapid ca utilizatorii să acceseze Contactele, Fotografiile, Calendarul, Wi-Fi și Notițele folosind Huawei ID.