Am fost la a patra ediție a hackathonului Innovation Labs, este a treia ediție la care particip. Evenimentul care adună studenți pasionați de tehnologie și nu numai începe cu un hackathon în Politehnică, după care urmează o perioadă de training și metorat cu unii dintre cei mai buni oameni din industrie.
innovation labs 2016 (20)
Am fost la ediția din 2014, apoi în 2015. Anul acesta deja s-au înscris idei mai interesante, mai aplicate pe diverse nișe specializate, mai ușor de înțeles pentru toată lumea. Din 72 de idei prezentate, 42 de echipe au intrat în hackathon să demonstreze că pot face măcar primii pași. Juriul a fost format din specialiști din industrie, de la Orange, din Politehnică, dar și de la companii precum Ericsson, Cisco, Microsoft, Intel, Ixia, Electronic Arts, Mavenhut sau Carrefour. Au fost selectate 24 de echipe care merg mai departe.

Pentru ei urmează trei luni de pregătire intensă în care vor pregăti produsele lor pentru faza finală, cu ajutorul mentorilor. După aceea va urma Demo Day, în care toate soluțiile vor fi prezentate din nou, în formă cât mai aproape de final, pentru a fi din nou jurizate. Apoi vor fi anunțați câștigătorii, care vor intra în contact cu investitori și specialiști în tehnologie pentru dezvoltarea ulterioară a conceptelor.

Mi s-a părut interesant că s-au trasat anul acesta niște teme mai stricte, precum Agricultura sau Securitate IT, Sănătate sau Retail. Soluțiile prezentate pentru Agricultură au fost chiar interesante. Beenocular este un sistem smart de monitorizare a albinelor din stup, care trimite alerte atunci când ele s-ar putea să fie bolnave. M-a distrat Fish Buzz, un sistem smart pentru pescari care dectează mișcările gutei atunci când prinzi pește. Știe să identifice dacă acul s-a agâțat de ceva sau este chiar tras de pește. Are alerte prin Bluetooth pentru telefon, iar pe viitor vor să facă o aplicație socială care să prezinte și statistici pentru pescari, clasamente și altele.

Am aflat ieri despre Squired, o platformă de rezervări pentru restaurante, care înțeleg că este deja funcțională și are deja clienți. O să încerc să testez aplicația dacă este deschisă și publicului. De asemenea, am auzit că există un proiect de asistent digital care va putea fi folosit pentru magazine retail și supermarket-uri pentru a direcționa clienții. Este o direcție bună și dacă fac treabă corect s-ar putea să aibă mare succes.

Orange le-a oferit participanților servicii de date mobile și acces la putere de procesare, plus aplicații pentru comunicațiile de tip M2M (machine to machine). Mai multe echipe au primit de la Orange acces la serviciul SMS Gateway pentru plata prin mesaje text, iar o altă echipă a primit un kit Internet of Things furnizat de operator. Cele mai multe echipe au apelat la puterea de procesare oferită – “Flexible Computing service”, practic se închiriază putere de procesare pe serverele companiei pentru a rula mai rapid anumite task-uri. Echipele din țară au solicitat ajutor de la Orange încă dinaintea începerii hackacthon-ului, acces la hotspot-uri WiFi ale Orange, dar și servicii de testare a aplicațiilor în condiții de simulare (Real life testing environment). Mai multe exemple sunt aici.

 

Deocamdată atât, revin cu mai multe informații după ce se sedimentează proiectele și vedem care au mai multe șanse de reușită.