Camera video Sony ZV-1 a fost lansată oficial în cadrul unui eveniment oficial pe Microsoft Teams. Am urmărit declarațiile oficiale și am notat mai jos toate detaliile tehnice. Până acum, toate evenimentele au fost pe Zoom, acesta a fost primul eveniment cu bloggerii pe altă platformă. Ah, am uitat de VR, a fost și un eveniment VR 🙂

Înainte de lansare, sursele spuneau că Sony ZV-1 este de fapt un RX100 VII modificat special pentru vlogging, rezolvând problemele pe care le avea acestă cameră pentru cei care filmează. Se păstrează și multe dintre tehnologiile foto extrem de importante pentru Sony, dar sunt funcții noi speciale pentru filmare, noi setări disponibile, mufe de conectare și așa mai departe. Lansarea a confirmat practic toate aceste zvonuri.

Sony ZV-1 vlogger camera

Pe scurt, câteva dintre îmbunătățiri:

 1. autofocus rapid și optimizat pentru video;
 2. optimizarea culorii pentru piele;
 3. îmbunătățire pentru microfon, protecție la vânt;
 4. buton pentru crearea efectului bokeh (blur pe fundal);
 5. buton special pentru prezentarea de produse;
 6. grip pentru a ține mai ușor camera;
 7. aplicație mobilă controlată din smartphone;
 8. aplicație mobilă de editare video din smartphone;
 9. editare video în cameră;
 10. aplicație desktop pentru editarea video;
 11. filmare 4K HDR 3840x2160pixeli;
 12. super slow-motion 960fps;
 13. accesorii exinse – shooting grip, remote wireless, microfon setero, charger USB;
 14. buton C1 care păstrează setările speciale, plasat pe grip;

Lansarea Sony ZV-1

În cadrul prezentării am trecut prin majoritatea tehnologiilor prezentate mai sus. Sony ZV-1 este prima cameră adaptată special pentru vlogging. Da, are specificații similare cu Sony RX100 VII sau RX100V, dar are dotări speciale pentru realizatorii de vloguri, plus accesoriile necesare, aplicații mobile și desktop și multe altele.

În primul rând, au optimizat autofocusul, bazat pe Eye-Focus care e o tehnologie Sony. Este pus by default pe viteză maximă și urmărirea subiectului. Apoi au lucrat la tonurile de culoare, astfel încât pielea să aibă culoare naturală și să elimine cât mai bine defectele pielii. În al treilea rând, stabilizarea a fost îmbunătățită special pentru clipurile filmate din mers.

Microfonul a fost îmbunătățit, este mai precis ca niciodată și are filtre pentru zgomotele extene sau fâșâitul vântului. Ecranul este rotativ pentru a putea vedea toate informațiile rapid. Are un grip bine format, dar și suport special care se transformă în trepied. Are mufă dedicată de 3.5 mm jack și bateria se poate încărca rapid prin USB.

Sony atacă segmentul celor care fac vlog de pe smartphone și vor să arate că o astfel de cameră, deși nu este neapărat o cameră video, va îmbunătăți calitatea filmărilor. ZV-1 are un buton care permite realizarea focusului pe figură și blur pe fundal, sau dezactivat permite realizarea unei filmări cu fundalul foarte clar. Bateria poate fi schimbată rapid când se termină, iar tehnologia audio este superioadă telefonului mobil, cel puțin așa spune Sony.

Pe lângă ajustarea culorii pielii, camera știe automat să păstreze figura subiectului luminată, chiar dacă lumina se schimbă, e înnorat sau apar alte schimbări. Efectul Soft Skin este utilizat pentru a vloggerițele de fashion să arate perfect în filmări.

Microfonul încorporat este stereo, oferă protecție la vânt și blocarea zgomotelor exterioare, concentrându-se pe surprinderea vocii. Camera are însă și jack pentru utilizarea unui microfon, lucru preferat de majoritatea vloggerilor.

Alt buton de la cameră permite prezentarea de produse. Sony spune că s-a observat o problemă, camerele normale fac focus pe prezentator, iar produsele arătate se văd blurate. Cu o simplă apăsare de buton autorul poate seta ca focusul să fie pe obiect, nu pe figură. Butonul C2 schimbă rapid între focusul pe figură și pe obiect.

Lângă obiectiv se află un buton roșu, care este aprins când filmează, ca să știți și fără ecranul rabatat. Pe ecran puteți vedea nivelul de sunet pentru ști că se înregistrează corect.

Face autofocus cu detecție de fază, în 315 puncte care acoperă 65% din senzor. Dacă filmați clipuri de acțiune, funcția Eye-trackig urmărește subiectul și dacă este pe motocicletă în viteză. Modul de filmare poate fi ajustat de la 24 la 172 de cadre pe secundă pentru o acțiune fluentă oricând.

Sony a realizat și câteva accesorii special pentru vloggeri, un stabilizator și suport pentru filmarea din mână, care nu necesită cabluri și are buton care trece camera automat în modul setat anterior de utilizator . Un microfon stereo extern care poate fi pus pe patina de bliț. Încărcător de acumulator care poate fi pus la baterie externă, cu mufă USB. Dar și un grip cu cablu, care se poate transforma și în trepied la nevoie.

Prețul Sony ZV-1 este de la 700 de euro, sperăm să vină în iunie la test și prin iulie în magazine. Cum aflu mai multe detalii, revin cu informații despre cameră.