Raoul Ros, director general Nokia România, ne-a invitat azi la o discuție în care să ne prezinte planurile companiei și eforturile de viitor. Nokia a preluat și Alcatel Lucent, firmă care avea mulți angajați și proiecte solide și la noi.

0001

„Afacerile Nokia sunt solide”, ne-a asigurat managerul. Compania a avut anul trecut venituri de 26.6 miliarde de euro, profit operațional de 2.7 miliarde de euro, de asemenea are în bancă 10 miliarde de euro. Global depășesc 100.000 de angajați și 40.000 sunt în cercetare-dezvoltare, unde se cheltuie anual 4.5 miliarde de euro.

Sunt trei puncte importante în România, un centru de cercetare și dezvoltare, care se ocupă de rețele mobile, aplicații și analytics, rețele fixe și altele asemenea, apoi un centru global, care se ocupă și cu tehnologii sau produse ale companiilor competitoare, precum și Global Hub, care se ocupă de partea de rețelistică, design, ahitectură, suport tehnic.

ads

În total, Nokia are acum în România 1600 de angajați, iar restructurările care se vor face la nivel global din cauza preluării Alcatel nu vor afecta angajații de aici. „Impactul va fi minim”, spune Raoul Ros.

Compania colaborează cu șapte școli de inginerie și cercetare, are peste 150 de studenți în diverse stagii de pregătire și lucrează cu peste 250 de subcontractori.

Zilele asetea Nokia a prezentat la București cele mai noi soluții și tehnologii 5G, IoT, Cloud și orașe inteligente.

Tehnologia 5G este aproape de lansarea comercială, iar pe lângă viteza efectivă va avea și latență zero, depășind chiar tehnologiile fixe. Am văzut și o demonstrație cu roboţii 5G, care arată diferența de reacție dintre tehnologia 4G și 5G, ca să putem înțelege mai bine cum va fi tehnologia nouă mai rapidă.

Numărul dispozitivelor conectate va crește de la 1,6 miliarde în 2014, până la între 20 și 46 de miliarde în anul 2020, potrivit aceluiași raport. Dintre acestea, între 1.6 miliarde și 4,6 miliarde vor fi dispozitive celurale IoT. Cu toate acestea, traficul celular generat de dispozitivele IoT în 2020 va totaliza doar 2% din totalul traficului mobil.