Dacă anul trecut am văzut un depozit eMAG înainte de Black Friday, gigantul ecommerce nu a stat pe loc și a construit unul nou și mai mare și mai bine dotat și a fost gata în doar 11 luni. Anunțat ieri în conferința de presă cu reduceri de Black Friday, noul depozit eMAG reprezintă finalul unei investiții estimate la 65 de milioane de euro.


Dați play la video, cum vi se pare?

Terenul din noua locație eMAG are 600.000 de metri pătrați, iar depozitul în sine ocupă 126.000 de metri pătrați, de două ori cât Casa Poporului sau cât 20 de stadioane de fotbal și este deja plin. Parcarea permite încărcarea a 55 de tiruri simultan, iar majoritatea pregătirilor sunt făcute pentru a livra mai rapid produsele comandate de Black Friday.

ads

În acest moment, vechiul depozit procesează 7.000 de colete pe oră, iar noul depozit procesează circa 10.000 de colete în fiecare oră. În 2014, eMAG preda curierilor circa 35.000 de colete pe zi după Black Friday, iar anul acesta capacitatea este de 155.000 de colete pe zi, se va încărca un TIR la fiecare 10 minute. eMAG estimează vânzări de Black Friday 2018 de aproximativ 400 de milioane de lei.

Cei 65 de milioane de euro includ terenul, construcția, dotările din interior, sistem special de rafturi care merg pe 5-6 etaje pînă la tavan, sistemul automat de sortare a coletelor, echipamentele de transport – cam 100 în total și cele pentru accesul pe rafturile înalte, am văzut și mașini care înfoliază baloții cu produse, automat. Există încălzire prin podea, sistem de iluminat combinat cu 270 de luminatoare în tavan. Nu intră în acest cost stocul de produse din depozit, peste 2 milioane de produse. Sistemul de iluminare conține 2350 de lămpi LED și au un sistem special care permite reducerea consumului de curent. Sunt 200 de kilometri de cabluri electrice care formează rețeaua din depozit, circa 205 kilometri de sârmă pentru sistemul de încălzire prin podea.

În depozit se pot observa sute și mii de produse, de mașini de spălat, frigidere, zeci de mii de anvelope, plus televizoare, electrocasnice mici și alte produse. Puteți vedea și galeria foto de la final. Sunt mii de rafturi, care merg pe etaje pînă la 12 metri înălțime. Utilajele pot merge printre rafturi și pot ridica sau coborâ produsele de pe rafturi. Podeaua trebuie să fie perfect plată, o deviație de o fracțiune de centimetru poate crea probleme foarte mari. Dar chiar nu părea să fie vreo denivelare, totul era la linie.

Din depozitul eMAG se transportă produsele nu numai către clienții din România, ci și Bulgaria și o parte din Ungaria. De aceea, eMAG estimează că anul ăsta în primele 5 zile după Black Friday vor fi predate către curieri 70% din comenzile de pe site, iar apoi în două zile ar trebui să fie la client. Restul de comenzi vor fi gata în 8 zile, iar curierii vor avea termen să le livreze pe toate în maxim 12 zile. Inevitabil vor fi mici probleme, au fost de fiecare Black Friday.