Am fost în depozitul eMAG dinspre Chiajna să descopăr pregătirile speciale pentru Black Friday 2017. Este impresionant, noi am vizitat doar o parte din depozitul mare, de 43.000 de metri pătrați, o parte din sistemul total de 125.000 de metri pătrați din București. Văzusem cum a fost anul trecut pe blogul lui Marius.
În imaginea asta este doar zona de fashion de la eMAG, după integrarea Fashion Days. Sper că am reținut corect.
Vă las cu pozele deocamdată, am și filmat, dar o să dureze pînă reușesc să montez un clip coerent. Am să actualizez articolul când va fi gata video – mai bine vedeți la Răzvan cum arată video. Oficialii eMAG au anunțat deja că au investit 10 milioane de euro într-o bandă de sortare a coletelor, dar sistemul este mult mai complex. De la stocarea produselor mici, la plasarea produselor în cutii speciale după comandă, ambalarea lor, abia apoi intervine sortarea lor și trimiterea către curieri.
Într-o zi normală se procesează în total cam 50.000 de produse. În zilele de după Black Friday, capacitatea de procesare va crește la 200.000 de produse pe zi. În depozitele eMAG sunt cam 5.5 milioane de produse, iar la ofertă vor intra în perioada Black Friday 2017 circa 2 milioane de produse. Acum lucrează vreo 1.000 de angajați, vor fi 1.100 probabil în zilele de maxim. Sunt la Chiajna patru depozite eMAG, cel mai mare fiind cel vizitat astăzi, depozitul pentru produse mici, de la cabluri și mufe la produse de fashion, încălțări, haine, decorațiuni de Crăciun sau jucării. Produsele stau pe niște rafturi pe care le vedeți mai jos, toate sunt cu cod și cu un sistem inteligent bazat pe senzori. Sunt mai multe etaje cu aceste rafturi și între ele sunt benzi automate pe care circulă produsele spre zona de ambalare.
Când se plasează comanda, totul merge mai rapid, de la preluarea produsului la ambalare, la sortare și la livrare. Produsele comandate peste zi ajung seara la curieri, care le transportă în hub-ul lor central, de unde merg în cele regionale, cele mai aproape de cumpărător. Teoretic, a doua zi ar trebui să fie gata de livrat către clientul final.
La banda de sortare, care este cea mai mare din România la ora actuală, s-a lucrat timp de câteva luni. Au început prin iunie, închizând pe rând diverse zone din depozit, în perioada când și activitatea era mai redusă. Acum arăta impecabil, vedeți și în poze, iar când au sosit coletele a fost cu adevărat impresionant. Banda de sortare permite organizarea coletelor întâi după mărime, curierii preiau separate coletele mari de ce cele mici. Coleterele coboară apoi pe tobogane fix spre hub-ul unde sunt curierii și le iau pe paleți.