Am fost azi la Florești, unde acum 21 de ani a fost lansat serviciul MobilRom (pe 21 aprilie 1997, Dialog se lansa în București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați și Timișoara). Am venit pentru că astăzi Orange a prezentat primele teste 5G FWA (fixed wireless access), unul dintre scenariile noi de utilizare pentru 5G. Din luna mai s-au efectuat testele, acestea se încheie pe 16 iulie. Spectul utilizat a fost de 26 GHz.

Yves Martin, CMO Orange

Tehnologia este abia ieșită din laborator, iar testul din România este printre primele din Europa. A fost realizat în parteneriat cu Samsung și Cisco. Autoritățile lucrează încă la un program privind introducerea tehnologiei 5G în România.

Cercetările în grupul Orange privind tehnologia 5G au început în 2012. Aceasta oferă multiple moduri de utilizare, nu doar mobil, ci și combinația dintre mobil și fix pentru a concura fibră optică. De asemenea exista soluții care pot ajuta companiile,am urmărit
o demonstrație Carrefour. S-au făcut mai multe teste în acest sens. Producătorii de telefoane vor introduce tehnologia 5G din 2019 și pe măsură ce sunt destui utilizatori vom vedea serviciile comerciale din 2020, cum prevedea agenda europeană.

Tehnologia 5G FWA este dedicată utilizatorilor avansați, care au nevoie de conexiuni de mare viteză pentru mai multe dispozitive, dar sunt în zone fără rețea de fibră optică. Conform testelor tehnologia a funcționat foarte bine, fără probleme de conectivitate.

Traficul de date înregistrat în rețeaua Orange a crescut de 10 ori în ultimii trei ani. Acoperirea Orange a trecut în țară la 4G+, iar vitezele oferite de 5G vor fi complementare.

Stefan Slavnicu, CTO Orange Romania

Ștefan Slavnicu, CTO Orange Romania, a explicat testere 5G FTA realizate. Practic doar conexiunea din spate era 5G, utilizatorii foloseau dispozitivele lor de acasă. Instalarea echipamentelor a fost rapidă, însă pe viitor vor fi costuri pentru instalarea echipamentelor mobile, costurile de licență și posibilitatea de a aduce fibră care să conecteze și utilizatorii de acasă/birou. Vitezele au atins 3Gbps, iar viteza teoretică este de 6Gbps.

În zona urbană, Orange a conectat stațiile de 4G cu fibră optică, dar în zona rurală există doar un procent mic de stații conectate. Pe viitor vor fi necesare investiții mari pentru a aduce noile tehnologii peste tot. De asemenea, prețurile pentru licențe vor trebui să fie gândite astfel încât să susțină dezvoltarea și să nu pună în pericol dezvoltarea tehnologiei.

Tehnologia 5G este disponibilă, dar trebuie alocat spectrul, unde va fi iar o licitație pentru frecvențe, apoi trebuie să fie gata întregul ecosistem: telefoane, modem-uri,alte device-uri compatibile cu tehnologia 5G. Probabil de anul viitor vom vedea unele dispozitive, dar din 2020 se va vorbi mai mult despre 5G.