Orange România a marcat ieri 20 de ani de la lansarea serviciilor de telefonie mobilă în țara noastră, pe atunci sub numele Dialog. Compania a profitat de ocazie pentru a lansa Orange Fab, un accelerator pentru start-up-uri, în cadrul evenimentulUI ICEEfest.

De asemenea, Orange a vorbit pentru prima dată despre tehnologia 5G, care urmează să fie implementată pînă în 2020. Acum se fac primele teste împreună cu furnizorii de tehnologie. Am văzut și o demonstrație de utilizare reală a tehnologiei 5G. Exemplul ales a fost dintr-una din cele 4 direcții susținute de Orange Fab, zona de biomedicina. Demonstrația a fost realizată alături de start-up-ul Symme3D, prin imprimanta Biotech One.

Symme3D a dezvoltat o imprimanta 3D cu aplicabilitate în domeniul medical. Medicina viitorului va funcționa pe o rețea de comunicații în care latențele mici sunt esențiale. Imprimanta lor permite printarea de celule stem vii și produce țesut organic. În prezent, echipamentele de laborator sunt de mari dimensiuni și greoaie, însă, cu tehnologia 5G, laboratorul va deveni mobil, cu latență scăzută, în timp real.

Orange Fab

Orange Fab este programul internațional de accelerare a startup-urilor din cadrul grupului Orange. Acesta este disponibil în alte 14 state din Europa, Asia și SUA. Pentru România programul este de 1 an, conceput pentru a susține antreprenorii în crearea unor produse inovatoare și distribuirea acestora atât pe plan local, cât și internațional.

Acest program își propune să descopere startup-uri din România, cu produse validate prin teste, care ajută la îmbunătățirea stilului de viață și stabilesc tendințe prin folosirea tehnologiei. Echipele selectate vor primi acces la tehnologii și API-uri pentru dezvoltarea proiectului, suport pentru testarea prototipurilor și acces la rețeaua de distribuție Orange pentru creșterea afacerii. Procesul de selecție și etapa de accelerare vor fi realizate în parteneriat cu How to Web o echipă cu experiență în ecosistemul startup-urilor. Echipele din program vor beneficia de mentorat de la experți tehnici, manageri de produs, sau echipa de conducere a Orange și a partenerilor săi, adaptat în funcție de nevoile specifice fiecărui proiect.