Am fost astăzi la un eveniment Orange la care au prezentat noile dezvoltări ale rețelei și planurile de viitor. Operatorul a realizat o actualizare a tehnologiei 4G disponibilă comercial, astfel că viteza de download va crește la 500Mbps pe terminalele compatibile. În anumite locuri din București, Iași sau Cluj se poate atinge 900Mbps folosind MiMo 4×4, pe terminalele compatibile. Iar Orange și Nokia au realizat un demo privind 5G.



În video puteți vedea tehnologiile 5G în acțiune – este în limba română (dacă nu se vede acum, el este aici). Mai jos găsiți și explicația lor.

Întâi de toate, trebuie spus că toți clienții Orange vor beneficia de o creștere pentru lărgimea de bandă 4G la 200Mbps, idiferent dacă sunt pe cartelă sau abonamente. Apoi, zonele cu acoperire 4G+, care aveau viteze de până la 375 Mbps, vor beneficia acum de viteze de download de până la 500 Mbps. Această viteză este disponibilă în 95 de orașe din România. Trebuie însă să aveți terminale de ultimă generație Samsung sau Apple, dar și un abonament actualizat. Orange va actualiza în timb abonamentele actuale, ulterior fiind crescută viteza și pentru cartelele prepaid. Noile performanțe sunt rezultatul unui proces de dezvoltare a rețelei 4G+ a Orange, dar și al investițiilor constante în cea mai extinsă rețea 4G din România.

De asemenea, în cadrul unui eveniment cu presa, Orange a demonstrat potențialul reţelei 4G+, ajungând la viteze comerciale de până la 900Mbps, folosind terminale Samsung Galaxy S9 şi tehnologia existentă de reţea radio, furnizată de Huawei. Aceste tehnologii vor deveni disponibile comercial în următoarea perioadă.

Am participat și la sesiunea de demo-uri organizată de Orange alături de Nokia, companiile au demonstrat beneficiile tehnologiei 5G pe spectrul de 3.7 GHz în reţeaua radio. Nokia a realizat o demonstraţie a capabilităţilor tehnologiei 5G, prezentând două dintre cele mai interesante funcţionalităţi. Au fost evidenţiate latenţa extrem de redusă, care permite aplicații de tipul industry 4.0, ce vor aduce îmbunătăţiri în zona de automatizări industriale, precum şi volumul mare de informaţii și de conexiuni pe care viitoarea reţea îl va putea gestiona.
Demonstrațiile rulau întâi pe rețelele 4G, iar apoi pe 5G se poate observa viteza și latența scăzută.

Am văzut mașini autonome, roboți industriali, dar și teste privind transferul de date și trecerea automată a conexiunii de pe 4G pe 5G și invers. Orange va investi în continuare peste 100 de milioane de euro pe an pentru dezovltarea rețelei 4G și va începe testele pentru 5G. Urmează însă o perioadă în care statul va trebui să organizeze o nouă licitație pentru spectru la care vor participa operatorii de telefonie mobilă. Rămâne de văzut când și care vor fi condițiile impuse, probabil procedura se va derula în 2019, pentru ca rețelele 5G să fie disponibile în 2020 conform planurilor europene.